Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První český medailista Rohan: Málem se stal fotbalistou, za úspěch vděčí slavnému otci

    Česká olympijská výprava hlásí první cenný kov! Stříbrnou medaili v Tokiu vybojoval kanoista Lukáš Rohan, který tak napodobil svého slavného otce Jiřího. Ten měl v jeho kariéře mimochodem naprosto zásadní roli. V dětství si Lukáš totiž pohrával s myšlenkou, že by z něj mohl vyrůst slavný fotbalista. I díky svému otci ale brzy pochopil, že se narodil pro jiný sport.

    Kanoista Lukáš Rohan se sice ve finálové jízdě jednou dotkl čtvrté branky, i tak ale zajel skvělý čas 101,96 sekundy, který mu zajistil olympijské stříbro. Rodák z Mělníka tak navázal na loňské druhé místo z mistrovství Evropy v pražské Troji.

    Šestadvacetiletý Rohan je pokračovatelem slavné rodinné tradice. Jeho otec Jiří získal dvě stříbrné olympijské medaile z her 1992 a 1996.

    Lukáš Rohan vybojoval stříbrnou medaili.

    Legendární Jiří Rohan působil v kategorii C2 ve dvojici s další ikonou Miroslavem Šimkem. Čtyřikrát spolu vyhráli mistrovství světa a šestkrát opanovali Světový pohár.

    Své první olympijské stříbro Jiří Rohan vybojoval ve 27 letech, jeho syn se tohoto úspěchu dočkal o rok dříve.

    Jiří Rohan (vlevo) pózuje s medailí po boku Štěpánky Hilgertové a Miroslava Šimka.

    Voda ho moc nebavila, radši měl florbal a fotbal

    Lukáš Rohan je dlouhé roky popisován coby obří talent mezi českými kanoisty. Nechybělo ale málo a začal se věnovat úplně jinému sportu. 

    V dětství zkoušel fotbal, florbal, ale i třeba atletiku. Když mu bylo čtrnáct, tak se musel rozhodnout pro jeden sport, který se stane smyslem jeho života. Vybral si kanoi, jeho slavný táta ho ale nijak nemusel přemlouvat.

    „Sice mě mrzelo, že florbalu nechám, ale když jsem se rozhodl pro slalom, věděl jsem, že je potřeba víc trénovat. Jednalo se ale čistě o moji volbu, s rodiči jsem to moc neřešil,“ vzpomínal Rohan v nedávném rozhovoru pro Deník.

    Rohana ježdění prý zpočátku příliš nebralo. Dělal to hlavně kvůli kamarádům. „Zkraje mě to ani moc nebavilo a divoké vody jsem se bál,“ přiznává Lukáš, jehož první trenérkou byla maminka.

    Lukáš Rohan je prvním českým olympionikem, který v Tokiu získal medaili.

    Zásadní roli v jeho kariéře měl slavný otec

    Rohan, který začínal na kajaku a pak se časem přesunul na deblkanoi, vystřídal několik špičkových trenérů. 

    Vedl ho například Michal Makovský či Jiří Prskavec starší. Od každého si vzal mnoho cenných rad. Nakonec ale skončil u svého otce Jiřího, který měl pro jeho kariéru naprosto zásadní vliv.

    „Po sezoně 2018 jsem odešel z tréninkové skupiny Jiřího Prskavce staršího a od té doby mě připravuje. Jenom slalom ale spolu neprobíráme. Bavíme se o něm jen na tréninku,“ popsal nedávno Rohan.

    Jiří Rohan se netají tím, že mu synovy úspěchy dělají velkou radost a bere je tak trochu i za své vlastní.

    „Olympiáda je v našem sportu nejvyšší meta a jsem rád, že na ni Lukáš dosáhl. Malinkým kousíčkem to považuji za svůj úspěch, ale stojí za ním i bývalí trenéři a celá řada odborníků, s nimiž spolupracuje,“ nechal se slyšet Rohan senior.

    Ať už je to za mnou, říkal před olympiádou Rohan

    Před olympiádou v Tokiu Lukáš Rohan tvrdil, že už se těší na to, až bude mít závod za sebou. 

    Patří totiž k těm sportovcům, které hodně mrzí, že kvůli koronavirové pandemii na hrách nebude slyšet fandění fanoušků.

    „Olympiáda tím přichází o většinu z toho, kvůli čemu jsem se na ni chtěl jednou podívat. Nevím, jestli se dá říct, že se na ni teď těším. Abych byl upřímný, těším se, až bude po ní a budu mít čas zase na jiné věci než jen trénování,“ řekl pro iDNES.cz první český olympionik, který v Tokiu vybojoval medaili.

    Snad se na příští olympiádě dočká kromě další medaile také vytoužených a zasloužených ovací.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:12 úterý 23. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      5
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Trapas
      2
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...