Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pro parťáka cokoliv! Příběh o tom, jak kamarádi z Brna Lipták a Kostelecký vypráskali svět

    Česká výprava v Tokiu slaví další velký úspěch! Čeští brokoví střelci Jiří Lipták (39) a David Kostelecký (46) ovládli závod v disciplíně trap a obsadili první dvě místa. Lipták si vystřílel první olympijské zlato v kariéře. Veterán Kostelecký, který má ve své sbírce už zlatou medaili z olympiády v Pekingu 2008, bral stříbro. Více než jejich famózní výkon ale sportovní svět řeší vzájemné přátelství těchto českých olympioniků. Střelci z Brna jsou nerozluční parťáci i v osobním životě!

    Brokaři Jiří Lipták a David Kostelecký ve finále v Tokiu postupně vyřadili všechny své soupeře a o zlato si to pak rozdali jen mezi sebou. 

    Superfinále mezi českými střelci z Brna skončilo nerozhodně. Rozhodl tedy až rozstřel, kde Kostelecký v sedmé sérii chyboval a Lipták se tedy mohl radovat z prvního olympijského zlata v životě.

    Na jeho zkušenějším kolegovi bylo vidět, jak moc to svému o sedm let mladšímu parťákovi přeje. 

    Jiří Lipták slaví zlatou medaili! Jeho kolega a kamarád David Kostelecký získal stříbro.

    Šestačtyřicetiletý veterán David Kostelecký, který už vybojoval zlatou medaili v roce 2008 na hrách v Pekingu, se o svém kamarádském vztahu s Jiřím Liptákem před časem rozpovídal pro server iRozhlas.cz.

    „Naše kamarádství je takové unikum ve světě. Na velkých závodech vidíme, že když má jeden stát dva silné závodníky, moc se spolu nebaví. A na první pohled jsou tam problémy. My si toho vážíme a je to super,“ řekl před lety Kostelecký.

    David Kostelecký na brněnském fotbalovém stadionu

    Abych pomohl parťákovi, klidně minu terč!

    Střelci z Brna spolu vycházejí skvěle i v osobním životě. Bydlí od sebe zhruba dva kilometry, mají stejně staré děti a s rodinami se pravidelně navštěvují. 

    Během závodu jeden drží palce tomu druhému a žádná rivalita mezi nimi v žádném případě nepanuje. Naopak Kostelecký a Lipták si dlouhodobě vzájemně pomáhají, a když je třeba, klidně cíleně minou terč, aby „píchli“ kamarádovi.

    „Může se stát, že se můžeme potkat v souboji o postup do finále, a na rovinu říkám, že bych mohl teoreticky pomoci. Kdybychom se dostali do finále oba, vzhledem k tomu, že účast mám, pomohl bych,“ říkal v roce 2015 Kostelecký, který tehdy na rozdíl od Liptáka měl už zajištěnou účast na olympiádě v Riu.

    David Kostelecký

    „Ten kdo má místo jisté, pustí kolegu, to je běžná věc,“ dodal Kostelecký.

    „Jsem rád, že se s Davidem nebereme jako konkurenti, ale vyloženě jako kamarádi, kteří si dokážou navzájem pomoci,“ cení si přátelství se zkušenějším kolegou Jiří Lipták, pro kterého jsou to letos teprve druhé olympijské hry.

    Jiří Lipták slaví zlatou medaili!

    Kostelecký dohodil Liptákovi lékaře, připravil se tím o zlato?

    Kostelecký svému kamarádovi a parťákovi pomohl před časem také tím, že mu doporučil svého očního lékaře, který zlepšil Liptákův reflex a postřeh. 

    Možná i díky této pomoci se stříbrný Kostelecký připravil o druhé olympijské zlato v kariéře, ale rozhodně toho nelituje. 

    „Jde o mnoho cvičení na reflex a postřeh, který je u nás důležitý. Třeba si nadhazuji míčky a zaostřuji na nápisy v pozadí. Nic složitého, ale velice účinné. Dále pak stolní tenis, squash, badminton, tenis,“ popsal trénink reflexů pro oficiální web českého olympijského týmu Lipták, který má jako koníčka myslivost.

    Jiří Lipták

    „Mám jednoho dobrého jelena a muflona. Dobrá trofej se hodnotí podle věku a síly paroží. Jelen má bronzovou medaili, muflon stříbrnou. Ještě bych chtěl daňka. Jinak nic. Nemám zvířecí trofeje kam dávat,“ usmívá se muž, jehož nejcennější trofejí je nyní bezpochyby zlatá medaile z Tokia.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:06 pátek 26. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      47
    • Trapas
      5
    • Tvl
      4
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...