Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Křetínský má Rosického jako rukojmí. Sparta je v rozkladu, zachrání ji jen zázrak!

    Tomáš Rosický a Daniel Křetínský na tiskové konferenci Sparty | foto: Profimedia.cz

    Další přehnaná očekávaní a další zpackaná sezona. Fotbalová Sparta se už několik let motá v bludném kruhu a zdá se, že změna je v nedohlednu. Od majitele Daniela Křetínského se čekal radikální řez v managementu a alespoň snaha o udobření fanoušků. Přišel ale pravý opak. Miliardář si vzal sportovního ředitele a legendu Tomáše Rosického jako rukojmí a týmové neúspěchy zčásti svedl na ultras, kteří podle něj v závěru sezony hráčům nepomohli. Co zastaví totální rozklad nejúspěšnějšího českého klubu?

    Před sezonou byli na Letné plní optimismu. Mluvilo se o útoku na titul, Lize mistrů i zrodu nové Sparty. Nic z toho se ale (opět) nestalo a neúspěch (opět) odskákal hlavní kouč.

    Snad všichni fanoušci Sparty už jsou ale dávno zajedno v tom, že chyba není v trenérech. „Ryba smrdí od hlavy,“ píší mnozí na sociálních sítích.

    A mají pravdu, což potvrdil nedávný projev klubového majitele Daniela Křetínského, který vlastními slovy zhodnotil uplynulý ročník.

    „Mými aktuálními pocity jsou obrovské zklamání a frustrace. Do jarní části jsme vstupovali ve velmi přijatelné pozici a s jasnými cíli. Vývoj konkurence nám hrál do karet. Plzeň měla ekonomické problémy, Slavia ze stejných důvodů spíše oslabila a nebyla v optimálním rozpoložení. Naopak my jsme, s výjimkou transferu Sora, realizovali přestupy přesně podle plánu. Vývoj jara byl o to větším zklamáním. Porazili jsme se sami,“ řekl šéf Sparty pro klubový web.

    Daniel Křetínský

    Rosický jako rukojmí

    I když Křetínský vyjádřil nespokojenost, své podřízené nejen podržel ve funkci, ale dokonce je i pochválil. 

    O generálním řediteli Martinu Čuprovi, který o sobě dal zatím vědět jen sebevědomým prohlášením o útoku na titul, například prohlásil, že „klub řídí dobře“. 

    Všem je přitom na první pohled jasné, že současná Sparta má do zdravě fungující firmy hodně daleko.

    Důkazem budiž sportovní ředitel a klubová legenda Tomáš Rosický, který pokazil téměř vše, na co sáhl, a po vlně ostré kritiky nabídl, že skončí. Sparťanský boss ale jeho rezignaci zamítl.

    „Osobně jsem byl striktně proti tomu, aby odešel. Tomáš není příčinou problému, ale naopak bude jeho řešením,“ myslí si miliardář, který se nehodlá vzdát snu, že Rosický jednou vytáhne jeho klub zpět na výsluní.

    Zajímavé je i Křetínského vysvětlení, proč dostal padáka kouč Vrba, a ne kritizovaný Rosický.

    „Přímou odpovědnost za hru a výsledky měl trenér a hráči, sportovní ředitel měl odpovědnost jen nepřímou. Rozhodně neříkám, že tato dělba byla optimální, ale reálně tak klub fungoval a vyplývalo to z toho, že naši trenéři byli mnohem zkušenější než sportovní ředitel,“ řekl majitel Sparty.

    Pavel Vrba a Tomáš Rosický

    Potíž je mimo jiné v tom, že už i samotný Rosický nejspíše přestává věřit tomu, že Spartu někam posune. Nejenže je trnem v oku všech fanoušků, ale fotbalovými kuloáry se delší dobu nese, že je bývalý geniální záložník psychicky vyčerpaný, vyhořelý a vůbec neví, jak dál.

    I tak mu ale Křetínský nadále bezmezně věří. Skoro to až vypadá, že si majitel Sparty nechal Rosického jako rukojmí a nepustí ho do té doby, než se jeho klub zvedne.

    Jak má ale nefungující klub zvednout někdo, kdo svou práci už vlastně vykonávat ani nechce, je znechucený, podrážděný a sám si nevěří?

    Tomáš Rosický je často pod palbou kritiky.

    Větší rozklad než za Stramaccioniho. Kdo to zastaví?

    Všichni tuší, že tohle fungovat nemůže. Sparta se navíc nyní nachází v největším rozkladu za poslední roky. Situace je ještě horší než v dobách, kdy lavičce vládl italský kouč Andrea Stramaccioni, který si do klubu přivedl mnoho drahých posil z ciziny, ale úspěchy se nedostavily.

    Tehdy hněv sparťanských fanoušků směřoval zejména k zahraničnímu trenérovi. Mnoho příznivců věřilo, že je hlavní chyba v italském elegánovi, který sice skvěle mluvil na tiskovkách, ale jeho trenérské tahy značně pokulhávaly.

    Nyní je vše úplně jinak. Tvrdé jádro i umírnění fanoušci si ze všeho nejvíce přejí kompletní výměnu vedení a hněv směřují ke kdysi obdivovanému „Rosovi“. 

    Problémem Sparty každopádně není jen Rosický, který svými tahy táhne klub do ještě větší krize, ale hlavně majitel Křetínský, jenž si neumí přiznat, že jeho tah s dosazením letenské legendy na důležitou pozici zkrátka nevyšel.

    Místo toho, aby Křetínský uznal chybu a vymyslel řešení či zvažoval prodej klubu, raději vkládá důvěru do zhruba dvacátého trenéra za posledních pět let a zase doufá v lepší zítřky, které se asi mají dostavit mávnutím kouzelného proutku.

    Fotbalová veřejnost ale není hloupá a právem se obává, že nejúspěšnější český klub před ještě větším pádem zachrání jen zázrak. 

    A tím rozhodně nebude sázka na neúspěšného slovenského kouče Adriána Guľu, který vyhořel v Plzni i v Polsku...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:57 čtvrtek 22. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      28
    • Trapas
      20
    • Super
      19
    • Tvl
      15
    • Cože
      11
    • Sladký
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...