Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fanoušci Sparty zuří: Rosický je slepý, Vrby je nám líto, on za naši bídu nemůže!

    Oba mají jiné představy, ale stejný cíl. | foto: Profimedia.cz

    Mají silného majitele, na české poměry takřka neomezený rozpočet a jednoho z nejlepších trenérů v zemi. I tak se ale fotbalová Sparta opět ocitla v krizi. Po prohře s konkurenční Plzní přišel bezkrevný výkon na domácí půdě proti Jablonci, který stačil pouze na remízu 1:1. Fanoušci, kteří před pár týdny uvěřili slovům klubového vedení o letošním útoku na mistrovský titul, zase zuří a nelze se jim divit. Jako hlavního viníka ovšem nevidí kouče Pavla Vrbu, ale spíše ukazují prstem na jeho přímého nadřízeného, legendu Tomáše Rosického. Znovu se nabízí otázka, jestli bývalý geniální záložník je tím pravým, kdo má dát nejúspěšnější český klub konečně do kupy.

    Před sezonou se na Letné rozdávaly úsměvy na všechny strany a všichni oplývali optimismem.

    „Nemůžeme mít aktuálně jiný cíl než si říct, že chceme titul,“ prohlásil na předsezonní tiskové konferenci sportovní ředitel a klubová legenda v jednom Tomáš Rosický.

    Podobná slova vyřkl o pár týdnů později i generální ředitel František Čupr, který působil ještě o něco sebevědoměji než Rosický.

    „Víra je silnější než na začátku sezony, jednoznačně. Vychází to z toho, že se nám daří, sbíráme body. Chceme si jít pro titul. Momentálně jsme první a doufám, že to tak bude i na konci sezony,“ uvedl Čupr v nedávném rozhovoru pro deník Sport.

    V úvodu sezony tým vedený Pavlem Vrbou skutečně šlapal a vypadalo to, že letos může Sparta konečně konkurovat v boji o mistrovský titul rivalské Slavii, kterou naopak začátek ligového ročníku nezastihl v ideálním rozpoložení.

    Pak ale přišlo něco, co se na Letné opakuje už několikátým rokem. Několik opor vyřadilo zranění, jiní tahouni zase lusknutím prstu ztratili formu a ze Sparty, která v úvodu sezony budila respekt, je opět mančaft, jenž je spíše pro smích.

    Dobře si to uvědomují i sparťanští fanoušci, kteří svůj hněv dali najevo na oficiálním klubovém Facebooku po remíze 1:1 s Jabloncem. Většina z nich je toho názoru, že špatné výkony hráčů nejsou vinou trenéra.

    „Tak už všem musí být jasné, že bída Sparty není v trenérech. Těch už jsme vystřídali,“ píše fanoušek Sparty Miloš.

    „Pane Vrbo, je mi vás líto, protože pracovat s takovým kádrem, který vám přehodil slepý Rosický, to chce mít velké koule a kuráž,“ přidává se sparťan Jakub.

    Pavel Vrba byl po remíze proti Jablonci zklamaný.

    Vrba chtěl posily, Rosický byl proti!

    Příznivci nejúspěšnějšího českého klubu upozorňují na to, že Sparta během léta prohospodařila další přestupové období.

    Všem bylo jasné, že klub z Letné potřebuje nového útočníka. Vrba měl projevit zájem o Ivana Schranze a hlavně o svého bývalého svěřence Michaela Krmenčíka. 

    Oba dnes válí v dresu úhlavního rivala, Schranz je dokonce nejlepším střelcem ligy. Sparta mezitím spoléhá pouze na supertalentovaného Adama Hložka, který se ale prosazuje jen proti papírově slabším týmům. V zápasech se silnými soupeři je často neviditelný.

    Spartu také dlouhodobě tlačí bota na krajích obrany. Reakce klubového vedení? V létě přišel pouze Casper Højer, který se okamžitě zranil, a novou smlouvu vyfasoval často kritizovaný Andreas Vindheim.

    Není tajemstvím, že trenér Pavel Vrba a jeho nadřízený Tomáš Rosický se jaksi nemohou shodnout v otázce skladby kádru.

    Podle kuloárních informací si kouč Vrba v létě do týmu přál několik zkušených posil. Údajně měl na svém seznamu kromě již zmíněného Krmenčíka také starého známého Jakuba Brabce z Plzně.

    Ani jeden z nich se ale nezamlouvali Rosickému, který upřednostňuje odchovance či vyskautované posily ze zahraničí.

    „Vrbovy žádosti o letní posily Rosický úplně ignoroval, rozhodl se přivádět jiné hráče,“ řekl Expresu před časem člověk dobře obeznámený s děním na Letné.

    „Mezi Vrbou a Rosickým to vře od samého začátku, ale přestup Krmenčíka do Slavie jejich vztah ještě zhoršil,“ dodal nedávno zdroj, který si nepřál být jmenován.

    Velké rozčarování na Letné způsobil také pikantní přesun srbského křídelníka Srdjana Plavšiće do Slavie. 

    Nevysokého šikulu si trenér Vrba přál ve svém týmu a dal to svým nadřízeným jasně najevo. Rosický o jeho kvalitách ale nebyl stoprocentně přesvědčený a nechal ho utéct k největšímu rivalovi.

    „Tohle je fakt umění, přijít o hráče, kterému je pětadvacet let, má nejlepší léta před sebou. A to nejlepší nakonec, přijdeme o něj zadarmo. Tohle už je normálně na film,“ kroutil tehdy hlavou jeden z fanoušků pražské Sparty.

    Taky můžu skončit, pohrozil nedávno Rosický

    Rosický, který působí na veřejnosti často až otráveným dojmem, přicházel do Sparty jako spasitel. 

    Bývalý geniální záložník, do něhož vkládal velkou důvěru také majitel Daniel Křetínský, ale zatím ve funkci sportovního ředitele předvádí jeden přehmat za druhým a z miláčka tribun se rychle přetransformoval v muže na odstřel.

    Nedávno dokonce Rosický učinil neobvyklý krok, vylezl ze své ulity a na Instagramu naznačil, že taky může brzy klidně skončit.

    „Na mém osobním mediálním obrazu mi nezáleží a mojí ambicí není držet se židle za každou cenu. Ale nepravdivé útoky a výmysly nemohu nechat bez povšimnutí. Moje jediná ambice je se Spartou vyhrávat,“ napsal na sociální síti Rosický.

    Rosický byl během své hráčské kariéry zvyklý poslouchat ze všech stran pouze superlativy, nyní je ale každý týden pod palbou ostré kritiky. Těžko odhadovat, jak vydrží čelit tak obrovskému tlaku na svou osobu. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:02 úterý 18. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Haha
      11
    • Trapas
      10
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...