Kdo nejvíce škodí planetě? Krávy, cola, Trinidad a Tobago a šejkové. Jak je na tom Česko?
3/7

3. Sváteční kráva

Ekologicky smýšlející milovníky hovězího masa teď nepotěšíme. Japonští odborníci zjistili, že člověk, který si v obchodě koupí jeden kilogram hovězího, přispěje k zesílení skleníkového efektu stejně, jako kdyby autem projezdil 250 kilometrů.

„Jedna kráva vyprodukuje během svého života přímo či nepřímo ekvivalent 4,5 tuny oxidu uhličitého. Skleníkový efekt způsobuje nejen metan uvolněný při trávení, vzniká i při pěstování a sklizni krmných plodin a jejich přepravě,“ shodl se vědecký tým ze zemědělské fakulty univerzity v Kjótu a Národního vědeckého institutu hospodářských zvířat v Tsukube.

Spojitost mezi chovem dobytka a globálním oteplováním našel i vědecký tým pod vedením Tonyho McMichaela z Australské národní univerzity. Riziko vidí nejen v metanu vypouštěném do ovzduší, ale i v kácení deštných pralesů, místo nichž vznikají nové pastviny, což nyní ve velkém probíhá v Amazonii.

Autoři studie se přimlouvají, aby lidé v bohatých zemích omezili příjem červeného masa o víc než polovinu.

3/7
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:05 středa 25. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 23
  • 22
  • 22
  • 21
  • 20