Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ta facka je selháním celého systému, křičí Kalousek na Hřiba! Ten mu připomněl jednu výchovnou

    Nedělní případ, kdy městský strážník fyzicky napadl devatenáctiletou dívku, má ještě politickou dohru. Miroslav Kalousek se dočetl reakci pražského primátora Hřiba a musel ihned reagovat. Podle Kalouska má primátor jen „hloupé kecy“ a je evidentní, že selhal celý systém, nikoliv jednotlivec. Zdeněk Hřib si útok líbit nenechal a připomněl, že i Kalousek má máslo na hlavě, když v minulosti zfackoval mladého studenta.

    Video s fyzickým útokem pražského strážníka zveřejnila Tereza Smažinková, která přiznala, že se třemi dalšími kamarády ignorovali nařízení vlády o volném pohybu a shlukování více než dvou osob. 

    Přesto strážníkova reakce nebyla vůbec namístě a ještě včera se k ní vyjádřil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    „Právě teď je ta doba, kdy bychom měli držet všichni při sobě a být k sobě ohleduplní. Strážník ve videu se tak nezachoval, překročil své pravomoci, neudržel nervy na uzdě, fyzicky bezdůvodně zaútočil a tím selhal. Bude proto přísně potrestán. Mrzí mě to o to víc, že jeho kolegyně a kolegové teď odvádějí skvělou práci a podobný exces jednotlivce na ně vrhá špatné světlo,“ reagoval primátor Hřib, který dodal, že rozumí tomu, že dodržování všech opatření vlády je náročné.

    Jenže slova o chybujícím jednotlivci se vůbec nelíbila Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který se svou reakcí přispěchal na Twitteru, kde svůj příspěvek směřoval přímo na pražského primátora.

    „Selhání jednotlivce? Co je to za drzé a hloupé kecy? Jak mohlo jít o selhání jednotlivce, když tam těch policajtů bylo pět nebo šest? Jak to, že ti ostatní toho ‚jednotlivce‘ okamžitě nezajistili? To je selhání systému, ne jednotlivce,“ ohradil se vůči Hřibovi Kalousek.

    Jenže primátor se svou reakcí dlouho neotálel a bývalému ministrovi financí připomněl, že o fackování lidí na veřejnosti ví své.

    „Chování strážníka MP ihned odsoudila a situaci vyšetří. To je velký rozdíl oproti tomu, když jste vy fyzicky napadl mladého studenta a ještě o tom vtipkoval,“ napsal Hřib.

    Narážel tím na incident z roku 2011, kdy Miroslav Kalousek před Poslaneckou sněmovnou profackoval mladíka, který (a to je třeba připomenout) jej předtím hrubě urážel. 

    Tehdejší ministr financí za to tehdy dostal pokutu tisíc korun. Tu už samozřejmě dávno zaplatil, svého skutku však nelituje.

    „Svého skutku však v žádném případě nelituji. Jednal jsem správně a v duchu nejlepších malostranských tradic. Na zcela nepřijatelné vulgární chování byla výchovná facka vždy tím nejúčinnějším argumentem,“ řekl tehdy Kalousek.

    Podle reakcí lidí na sociálních sítích se zdá, že Hřib se svým přirovnáním příliš neuspěl. Naopak Kalouskova otázka, proč napadeným nepomohl někdo ze strážníkových kolegů, dává smysl. Minimálně mohli strážníci svého kolegu usměrnit a ten teď nemusel mít z ostudy kabát a před sebou velký profesní problém.

    Na čí stranu se v této debatě řadíte vy?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:13 úterý 4. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      167
    • Haha
      89
    • Super
      80
    • Cože
      39
    • Sladký
      32
    • Tvl
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...