Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dívka byla u vody, pražský strážník použil ponižující metodu a zfackoval ji. Řešíme to, omlouvá se policie

    Na třicetivteřinovém záznamu, který na Facebooku zveřejnila Tereza Smažinková, strážník městské policie dává facku devatenáctileté dívce a následně jí vyhrožuje další. Případ už řeší Inspekce Městské policie hl. m. Prahy.

    Video na sociální síť pověsila uživatelka Tereza Smažinková, která přiznává, že se třemi dalšími kamarády sice ignorovali nařízení vlády o volném pohybu a shlukování více než dvou osob, jedním dechem ale dodává, že když k nim ze všech stran přistoupili strážníci, nechovali se nijak agresivně.

    „Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích, když na nás někdo zavolal hlídku. V rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku, a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím. Všechno probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval s tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani nedodržují odstup,“ popisuje dívka situaci, která se měla záhy vyhrotit.

    „Načež dostal od strážníka pěstí do obličeje, což není na záznamu, a ve chvíli, kdy jsem se ho slovně zastala, dostala jsem facku,“ pokračuje dívka s tím, že napadení nepředcházelo z jejich strany žádné agresivní chování, slovní urážky či zásah do strážníkova osobního prostoru.

    „Po celou dobu nám taky odmítal sdělit své jméno nebo identifikační číslo, o které jsme ho opětovně žádali,“ dodává dívka, která zveřejnila i třicetivteřinové video, jež částečně potvrzuje její slova.

    V něm je vidět, jak jeden ze strážníků dává dívce v roušce facku. Když se zvedla, přistoupil k ní a ptal se, zda chce ještě. „Chceš facku? Budete se ke mně chovat slušně?“ povykoval na ni, zatímco dívka se ho klidně ptá, zda mu přijde profesionální bít devatenáctiletou ženu do obličeje. Navíc když se ho nedotkla.

    „Přijde vám profesionální se ke mně takto chovat? Urážet mě?“ ptá se zase nelogicky agresivní strážník.

    Na zjednání pořádku jsou tu jiné metody, kdyby dívce nasadil pouta a předvedl by ji, nebylo by to tak zlé jako v případě, kdy ji uhodí do obličeje. Facka je totiž ponižující záležitost, facka je osobní. I rodiče sáhnou k facce jen v krajním případě, protože je to výraz pohrdání.

    Dívčino napadení již řeší Inspekce Městské policie hl. m. Prahy. To Expresu sdělila mluvčí strážníků Irena Seifertová.

    „Předmětné video jsme na sociální síti zaznamenali a okamžitě ho předali k prověření nezávislému kontrolnímu orgánu, kterým je Inspekce Městské policie hl. m. Prahy. Přestože zatím nevíme, co se přesně na místě odehrálo, již z prezentované části videa je zřejmé, že se náš strážník choval neprofesionálně a v rozporu se zákonem, což je pro nás zcela nepřijatelné a velmi nás to mrzí. Městská policie v Praze má přes 2200 zaměstnanců a velmi bychom si přáli, aby se všichni vždy chovali tak, jak se sluší a patří. Bohužel to nejsme schopni vždy ovlivnit a v tuto chvíli to vnímáme jako selhání jednotlivce. Jakmile budeme mít k dispozici výsledky šetření inspekce, zveřejníme je. Rádi bychom se za selhání našeho zaměstnance omluvili,“ odpověděla Seifertová Expresu na dotaz.

    Více prý nejsou schopni v danou chvíli komentovat. Se strážníkem budou případ řešit v úterý. „V tuto chvíli je strážník ve volnu, nevykonává žádné pravomoci, případné pracovněprávní kroky budou řešeny v den jeho nástupu na plánovanou pracovní směnu, tj. 7. dubna,“ dodala Seifertová. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:57 pondělí 3. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      108
    • Super
      100
    • Haha
      51
    • Cože
      37
    • Tvl
      35
    • Sladký
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...