Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prymulovi hrozil, teď dává Hřib od otevřených barů ruce pryč. „Chtěl se zalíbit,“ říká Pospíšil

    Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil | foto: Profimedia.cz

    Donedávna šla Praha příkladem, teď se na ni v souvislosti s koronavirovou pandemií valí kritika. Před týdnem způsobila poprask obří nelegální párty, během mikulášského víkendu zase nespočet hospod otevřených po 22. hodině či našlapané Staroměstské náměstí, kvůli čemuž si vjel do vlasů premiér Andrej Babiš s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Právě Hřib si teď postěžoval na nedostatek pravomocí, přitom když byl v tajně otevřené restauraci nachytán před více než měsícem tehdejší ministr zdravotnictví Prymula, veřejně hrozil potrestáním. „Pan primátor to tehdy vypálil, protože se chtěl zalíbit,“ míní pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09).

    Babiš si do Hřiba rýpl v pravidelném nedělním hlášení Čau lidi. Kroutil hlavou i nad jeho sobotní scénkou, kdy se primátor převlékl za čerta a šel protestovat proti přijetí daňového balíčku.

    „Čemu nerozumím, je to, jak si může někdo jen tak v centru Prahy uspořádat ilegální party, kde se 130 lidí opije.Také jsem viděl fotky, kde jsou vidět stovky lidí na Staroměstském náměstí, kde si dávají langoše a trdelníky. Stánkový prodej jídla a alkoholu přitom vůbec nemá být povolen,“ vyčetl Babiš.

    „O celou situaci by se také konečně mohl začít zajímat i pan primátor. Ten radši dělá nějaké divadlo v Poslanecké sněmovně s čertem a vymlouvá se, že tyto věci má na starosti odbor bezpečnosti,“ dodal vzápětí s tím, že by měl Hřib začít zjišťovat, kdo stánkový prodej jídla povolil. 

    Kritika se ale pražskému primátorovi rozhodně nelíbí.

    „Pražané se šli ve dnech volna za pěkného počasí projít vánoční Prahou a podívat na stromeček. Většina žádná pravidla neporušovala. Pan premiér by si je tedy měl konečně přestat brát jako obětní beránky svého PR a více se zajímat, jak pomoci regionům, kde je situace horší,“ kontroval na Twitteru.

    Hřiba se zastal i koaliční zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil. Ten nesouhlasí, že by měla vina za otevřené podniky padnout na primátorova bedra.

    „Podle mě to, že se provozovatel restaurace nebo baru chová nezodpovědně a nedodržuje nařízení vlády, nemůže být chyba žádného politika, a to ani primátora města. Takže v této věci se pana primátora zastanu. Nejde to přičítat na vrub vedení magistrátu, je to osobní zodpovědnost každého z nás,“ říká někdejší šéf TOP 09 pro Expres.cz.

    „Je nezodpovědné nedodržovat koronavirová opatření. Respektuji, že mnozí s nimi mají problémy, já také kritizuji některá nařízení, která poškozují malé a střední podnikatele, často jsou navíc chaotická, měněná ze dne na den. Ale jednou je to nařízení vlády. Kdyby to lidé nerespektovali jen proto, že s tím nesouhlasí, je tu naprostá anarchie,“ pokáral naopak občany, kteří nařízení vlády nedodržují.

    Prymulovi s Faltýnkem hrozil, teď nemá pravomoci

    Ohledně kritiky za otevřené pražské podniky mimo povolený čas si Zdeněk Hřib také postěžoval, že má pražský magistrát málo pravomocí k tomu, aby mimořádná nařízení vymáhal. 

    Jeden z diskutujících mu ale připomněl, že před více než měsícem, když fotografové Blesku nachytali v zavřené restauraci tehdejšího ministra zdravotnictví Prymulu a poslance za ANO Faltýnka, mluvil Hřib úplně jinak. Tehdy se bil do prsou, jak magistrát všechny viníky potrestá.

    Proč nyní zvolil o poznání pasivnější přístup, když třeba nelegální párty se 119 účastníky přestavuje z hlediska šíření koronaviru marginálně větší problém?

    „V tom předchozím případě to bylo samozřejmě špatně. On (Hřib, pozn. red.) to tehdy vypálil v domnění, že se zalíbí svým voličům. Jenže pak se ukázalo, že to není tak jednoduché. Sankcionovat za takové přestupky může buď krajská hygienická stanice, nebo ano, magistrát, ale jako státní zpráva. Nikoliv politici, kteří stojí v jeho čele. Možnost primátora ovlivňovat správní řízení je v této zemi nulová, naštěstí, protože politici nemají co posuzovat, jakou komu uloží sankci nebo pokutu podle atmosféry a nálady ve společnosti,“ míní Jiří Pospíšil.

    Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil v pořadu Rozstřel

    „Mají to dělat profesionálové, hygienici, policisté nebo správní úředníci. A ne aby si někdo řekl, že někomu uloží exemplární trest a nasbírá politické body. Od pana primátora to byl úlet, mě ten jeho razantní výrok také překvapil. Vím, že je lákavé ukazovat tvrdou ruku, ale tohle trestání vůbec nepřísluší politikům,“ dodává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:21 úterý 6. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      41
    • Haha
      31
    • Tvl
      15
    • Cože
      14
    • Super
      12
    • Sladký
      12