Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové jdou ostře do Rakušana: Děláte z nás dezinformátory a extremisty, to chcete válku?

    Spoluzakladatel strany Roma Luma Marco Cavali se ostře pustil do ministra vnitra Víta Rakušana. | foto: Twitter

    K napjaté situaci mezi romskou komunitou a ukrajinskými uprchlíky se vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan. Nepřímo, promluvil ale k tzv. „lajfkařům“, kteří pomocí live streamů, natáčených nejčastěji v autě, organizují bojůvky a trestné výpravy, jako byla například ta v Krupce či Bílině. Jeho vlastní, sarkasticky pojatý live stream zvedl ze židle romskou komunitu. „Dobře víme, že to bylo na nás. Romáci ovládají sociální sítě a pan Rakušan chce asi válku,“ říká jeden z jejích předáků a spoluzakladatel strany Roma Luma Marco Cavali.

    Právě v Krupce, Bílině či Brně Romové ukázali, jak organizovaní dokážou být, během krátkého času se jich zmobilizovaly celé stovky. Z velké části díky předákům komunity, kteří se našli v pořádání live streamů, během nichž komentují aktuální dění.

    Demonstrace měly společného jmenovatele: Ukrajince. Ti se podle původních informací měli právě ve výše zmíněných městech dopustit násilí na Romech.

    To je ale kámen úrazu. Například v Krupce či v případě rvačky na brněnském Cejlu policie uvedla, že ve skutečnosti žádný Ukrajinec v konfliktech nefiguroval. Zřejmě i proto ministr vnitra Vít Rakušan přišel se svým vlastním live streamem, v němž odsoudil šíření dezinformací.

    „Tohle je nová disciplína, já ji ještě úplně neumím. Vzít si do ruky mobil, sednout si s ním třeba do auta a komentovat aktuální dění nebo se jen vymluvit z blbé nálady a frustrace. Tak to prý dělají takzvaní lajfkaři. Je to stylem: Já mám telefon, mám pravdu a máme přece svobodu slova a každý si může hlásit, co chce,“ prohlásil Rakušan.

    Upozornil na to, že i svoboda slova má svoje meze. A že policie podobné dění velice pečlivě monitoruje.

    „Společenská atmosféra je vyhrocená v jedné věci. Dříve by to znamenalo běžnou neshodu a vyvolání běžné debaty, jenže v dnešní době se z toho stane fáma a ta způsobí konflikt, který může vést až k násilí. Někdy je ta fáma dokonce poplašnou zprávou. Chtěl bych apelovat, ať tohle lajfkaření, kdy nám někdo z auta říká, co si máme myslet, nezneužíváme k tomu, abychom organizovali nejrůznější bojůvky, které potom vyjíždějí do měst a rozdmýchávají tam nesnášenlivost a konflikty. Policie to monitoruje, řeší a řešit bude. Slovo šířené tímto způsobem je neuvěřitelně mocná zbraň,“ řekl Rakušan.

    Romové zuří: Chcete válku, ministře?

    Romská komunita si záhy spočítala, že apel byl mířen právě na ni po událostech v Krupce či Bílině. A vyrazila do protiútoku. Marco Cavali, spoluzakladatel politické strany Roma Luma, natočil live stream, ve kterém se do ministra vnitra pustil velice zostra. Dokonce se ho snažil zesměšnit a poučit, jak by měl správně živý přenos v autě natáčet.

    „Ministr vnitra Vít Rakušan na nás ráno udělal live. Vím, že to bylo mířené na mě a další Romy. Vy na nás budete dělat live stream? Tady jsme králové my. Víme, že to bylo na nás. Nedělejte z nás blbce, jste z Kolína, vy nás, Romy, znáte,“ udeřil například Cavali.

    Záhy Rakušanovi pohrozil, že právě Romové ovládají sociální sítě a že by se měl útoků na ně zdržet.

    „Obvinil nás, že šíříme dezinformace, jsme extremisté a podobně. Zase dvojí metr, zase na cikány. Romáci ovládají sociální sítě, jsme organizovaní. Už máme TikTok a začínáme ovládat i Twitter. My lidem pomáháme, klidně byste z toho mohl udělat oficiální funkci a platit nám, že budeme lidem předávat informace. Ne dezinformace, jak vy říkáte,“ navrhl šéfovi hnutí STAN.

    „Máme dokonce i tajné skupiny. Desítky tajných skupin, kde jsou miliony uživatelů, Romů z celého světa. Protože náš jazyk je celosvětový, domluvíme se totiž se všemi Romy. Jsme organizovaní, ale znovu říkám, že my nejsme špatní lidé. To z nás děláte vy a vaši kamarádi. Říkáte o nás, že šíříme dezinformace a extremismus. Čím? Že šli lidé demonstrovat za to, že chtějí větší bezpečí a větší kontrolu nad lidmi, kteří přicházejí do Česka?“ nechápe Cavali.

    Marco Cavali

    Vítu Rakušanovi také vyčetl, že zatímco jiní politici s romskou komunitou aktivně komunikují, on nahrává vzkazy na sociální sítě.

    „Víte, pane Rakušane, proč máme rádi Babiše? Protože také dělá streamy a mluví s námi. Odpovídá, dokonce i soukromě. Mně také napsal. Nebo třeba Ondřej Prokop z hnutí ANO, ten se k nám připojil na live stream a mluvil s lidmi. Pro něj nebo třeba pro Patrika Nachera dezinformátoři nejsme. Nemyslíte si, pane Rakušane, že jste trochu přestřelil?“ zeptala se známá tvář romské komunity.

    „Máte šanci se rozhodnout, pane Rakušane. Buď s námi budete kamarád, nebo bude válka. To chcete?“ prohlásil Cavali ostře v závěru vysílání.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:11 pátek 24. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      78
    • Haha
      55
    • Trapas
      39
    • Tvl
      11
    • Cože
      9
    • Sladký
      7