Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Romové prošli Krupkou i Bílinou, házeli Ukrajincům lahve do oken. „Sláva Putinovi,“ křičeli

    Divočina v Krupce i Bílině. Romové protestovali proti Ukrajincům, došlo i k napadení. | foto: Profimedia, koláž Expresu

    Nenávist mezi romskou komunitou a Ukrajinci v Česku eskaluje. Během včerejšího dne došlo hned k dvěma pochodům, které doprovázely menší či větší nepokoje. První „trestná výprava“ prošla Krupkou, cestou pokřikovala nejrůznější hesla, zaznělo dokonce i jméno ruského prezidenta Vladimira Putina. Podobné dění v nedaleké Bílině pak odstartoval konflikt mezi romskými a ukrajinskými dětmi. „Tohle je jenom příprava na peklo, Romové se ničeho nebojí,“ upozorňuje zakladatel strany Roma Luma Marco Cavali, který se obou pochodů zúčastnil a Expresu popsal detaily.

    Napětí mezi oběma komunitami začalo gradovat už poté, co v Brně muž ukrajinské národnosti během konfliktu bodl romského mladíka, který následkům zranění podlehl. Aktuálně se dění přeneslo do Krupky.

    Tam se v neděli odehrál incident, kdy desítky Romů chtěly zlynčovat dva muže. Ti podle nich měli sexuálně napadnout několik romských chlapců. Policie případ vyšetřuje, ihned ale upozornila, že se nejednalo o Ukrajince. Romové jsou přesto přesvědčeni o tom, že právě uprchlíci ze země postižené válkou v případu hrají roli.

    „Údajně došlo k tomu, že se Moldavci společně s ukrajinskými přáteli opili a pak měli tahat mladé romské kluky do sklepa, kde mělo dojít k sexuálním nabídkám. To je pedofilie. Měli je snad zmanipulovat k orálnímu sexu i dalším praktikám, šlo o čtyři kluky. Maminka jednoho z nich včera podala trestní oznámení,“ řekl Expresu Marco Cavali.

    Právě jeden ze zakladatelů politické strany Roma Luma se zúčastnil včerejšího romského pochodu Krupkou. Atmosféra během něj byla dosti napjatá.

    „Vše začalo Brnem, kde ubodali toho mladého kluka. Spustila se vlna nenávisti vůči Ukrajincům a obecně rusky mluvícím lidem, kteří tu žijí. Byl jsem v Krupce jako divák, nejdříve to bylo poklidné a pak odstartoval pochod na policii, se kterou hovořili zástupci naší komunity,“ popisuje Cavali.

    V Krupce se sešly stovky Romů.

    Někteří Romové se ale během pochodu rozvášnili. Křičeli hesla proti Ukrajincům, ve videích se dokonce ozývá i skandování „sláva Putinovi“. Ba co víc, došlo dokonce i na fyzický útok, kdy po dvojici ukrajinských mužů na balkoně hodili lahev od piva.

    „Došlo tam k incidentům, kdy se Ukrajincům házely do balkonu lahve od piva. Já to odsuzuji, ale bohužel my jsme už dlouho upozorňovali, že Romům dojdou nervy a začnou nepokoje. Přesně to se teď děje a graduje to. Napočítali jsme tam asi 1300 lidí z různých částí země. Trasa průvodu vedla od místa té události na policii a potom z policie k domu, kde bydlí Ukrajinci. Tam se pořvávala nějaká hesla,“ popisuje Cavali.

    Pochod v Krupce ale nebyl jediný. Část demonstrantů se po jeho skončení přesunula do nedaleké Bíliny. Tam se totiž měl odehrát konflikt mezi romskými a ukrajinskými dětmi, který přerostl v hromadnou rvačku.

    „Když jsme se potom rozpustili (v Krupce, pozn. red.), volal nám Bertík Girga, že v Bílině došlo k potyčce mezi romskými a ukrajinskými dětmi, měly se porvat kvůli koloběžce. Romský kluk zbil toho ukrajinského, ten si pak zavolal dvacetiletého bráchu a ten zmrskal pro změnu romského kluka. Romský kluk si pak ale zavolal tátu, který zmrskal Ukrajince, a v tu chvíli tam začali nabíhat dospělí a už se to mydlilo,“ popisuje Marco Cavali.

    „My jsme tam dorazili v jedenáct večer a s místní policií bylo domluveno, že se udělá pochod kolem nějakých domů. To už bylo v poklidu, maximálně volání nějakých hesel. Podali jsme trestní oznámení, policie měla ty Ukrajince zadržet,“ krčí rameny.

    Napětí mezi Romy a Ukrajinci je podle jednoho z lídrů romské komunity dlouhodobým problémem. Cavali také upozorňuje, že situace bude gradovat i nadále.

    „Romská a ukrajinská komunita spolu v nějakém určitém procentu nevycházejí a ani vycházet nebudou, to platí i z historie. Teď se ukazuje i to, že Romové se nebojí. Nebojí se policie ani soudů. Čelí výhrůžkám trestním stíháním, pan Rakušan na Twitteru dokonce sděluje, kolik policie řeší případů. Romská komunita se ale justice nebojí, máme v tom praxi a zkušenosti. Zatím to je jenom taková příprava na peklo. Bude se to stupňovat, protože ty útoky na nás pořád budou,“ varuje.

    Nabídl také pohled na to, co se musí změnit, aby se situace začala spíše zklidňovat než naopak.

    „Je potřeba jednat se skutečnými lídry romské komunity. Ne s lidmi, kteří jsou dosazeni z různých organizací a spolků, nechodí mezi naší komunitu a nemluví s námi. Anebo to jsou aktivisté bez výsledků. Dnes má být údajně schůzka na Úřadu vlády, které se mají zúčastnit lidé z ministerstev, ale to už tady několikrát bylo. Oni musí jednat s lidmi, kteří dokážou k Romům promluvit,“ uzavírá Cavali.

    Kde byla policie?

    Pochod Romů, jehož se zúčastnilo několik stovek lidí a došlo i k agresivním útokům, vyvolal kontroverze ohledně úrovně policejního dohledu. Na fotografiích a videích z akce téměř nejsou vidět žádní uniformovaní policisté, pouze sem tam členové antikonfliktního týmu. Tento postup vyvolal otazníky nad bezpečností a diskuzi o správnosti policejního postupu.

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) takový přístup hájil. „V drtivé většině případů vědí (policie), co a proč dělají. Postup policie tedy považuji za správný,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky, kde také reagoval na rozhodnutí policie nenasadit pořádkovou jednotku na pochod alespoň přítomností, kvůli údajné možné „eskalaci napětí“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:40 čtvrtek 16. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      135
    • Super
      89
    • Haha
      76
    • Tvl
      19
    • Sladký
      17
    • Cože
      13