Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelec z fakulty se inspiroval těmito dvěma vrahy! Na jeden případ upozornila policie

    Čtyřiadvacetiletý David K. popravoval na půdě Filosofické fakultě Karlovy univerzity studenty. Masakr si vyžádal čtrnáct obětí a pětadvacet zraněných. Vrah se měl inspirovat v zahraničí, především pak v Rusku a v Kazani. Toto je příběh dětí, které nenáviděly svět. Čtrnáctiletá Alina Afanaskina vraždila jen před pár dny, 7. prosince tohoto roku, když otci ukradla zbraň. Dvaadvacetiletý Ilnaz Renatovič Galjavijev zase nepřekousl, že jej vyloučili ze školy.

    Čtyřiadvacetiletého střelce Davida K., který 21. prosince popravil čtrnáct lidí a dalších dvacet pět zranil, měla inspirovat Ruska Alina Afanaskina. Střelcovu inspiraci zahraničím potvrdil veřejnosti i policejní prezident Martin Vondrášek. Teprve čtrnáctileté děvče střílelo na škole Brjansku do spolužáků, poté spáchalo sebevraždu. Alina obrátila po masakru zbraň proti sobě a zemřela cestou do nemocnice. Zprávu o tom, že se na gymnáziu střílí, dostala policie 7. prosince 2023 v 9:15.

    Střílelo se v učebně biologie, dívka disponovala loveckou puškou Bekas-3, kterou ukradla otci. Při sobě měla i jeho lovecký nůž. Alina zranila pět osob a zabila spolužačku. Vražedkyně měla dvojče, sestru, která byla během střelby ve škole. Spekulovalo se tak, zda o vražedném plánu sestry dívka věděla a proč nevarovala spolužáky. Do školy přišly totiž obě dívky spolu. Alina měla mít se spolužáky časté konflikty.

    Otec pachatelky Dmitry Afanaskin skončil tři dny po vraždě dle ruských zákonů před soudem. Byl obviněn z nedbalého přechovávání střelných zbraní a navádění k sebevraždě nezletilé. Dceru měl týrat, měl jí vyhrožovat a systematicky ji ponižovat. Kromě špatného skladování zbraní byl ovšem ve všech dalších bodech obvinění shledán nevinným.

    Dimitry byl boxer a lovec, pracoval v soukromé bezpečností firmě a zbraně uchovával pod zámkem, Alina měla pušku odcizit během jeho narozeninové oslavy. Ve škole byly prý detektory kovů, ovšem nefunkční. Před soudem skončila i zástupkyně ředitele školy, která byla obviněna z nedbalosti.

    Alina Afanaskina

    Také Alina si vybrala symbolicky právě předvánoční čas. Důvodem k její pomstě na studentech mělo být to, že byla už od základní školy šikanovaná. To, že měla českého střelce inspirovat právě Alina, má vycházet ze zpráv na sociální síti Telegram. V těch měl pachatel zmínit právě jméno Rusky.

    „Chci střílet ve škole a možná spáchat sebevraždu. Alina Afanaskina mi moc pomohla,“ měl psát David na síti.

    „Vždycky jsem chtěl vraždit, bylo mi jasné, že se ze mě jednou stane maniak. Poté, co střílel Ilnaz jsem si uvědomil, že je mnohem výhodnější spáchat masovou, než sériové vraždy. Seděl jsem. Čekla. Snil. Toužil. Ale Alinina maličkost přišla první. Bylo to, jako kdyby mi přišla na pomoc z nebes. Právě včas,“ stojí ve zprávách.

    Ilnaz Renatovič Galjavijev vyhrožoval na sociální sítí telegram tím, že se dopustí násilí, dlouhodobě. Byl dokonce vyloučen ze školy, to mu ale nezabránilo v tom, aby se do ní vrátil. Tentokrát s dlouhou palnou zbraní, která ovšem byla úředně registrovaná. Ilnaz začal střílet do studentů, zavraždil sedm žáků osmého ročníku a dva dospělé. Zranil 21 dalších lidí. Dvě postřelené děti byly v kritickém stavu. Pak obrátil pachatel zbraň proti sobě.

    Ilnaz Renatovič Galjavijev

    Někteří ze studentů zemřeli na následky skoku z oken ve třetím patře. Snažili se utéct. Pětadvacetiletá učitelka angličtiny se vrhla před děti, aby je před střelcem zachránila. Ilnaz byl ovšem nekompromisní a začal střílet. Masakr se zapsal do historie jako Útok na školu v Kazani a proběhl 11. května 2021. Útočník měl při něm vykřikovat, že je bůh.

    Fotogalerie