Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz

    Marinovaná, salátová, polévková nebo skotská: Co vykouzlit z vařených vajec?

    Z vařených vajec nemusí nutně být jen pomazánka, v kuchyni z nich vykouzlíte mnohem víc. | foto: Koláž Expres.cz

    I když ani letošní Velikonoce koledování a bujarému slavení moc nepřejí, a to nejen kvůli lockdownu, ale i počasí, bez barevných uvařených vajec by to nešlo. V řadě domácností se jich sejde pořádná mísa, a tak se nabízí co s nimi, když už všem obligátní pomazánka leze krkem.

    Do salátu i polévky

    Uvařená vejce nemusí skončit jen v pomazánce nebo na chlebu s máslem. Skvěle se hodí do polévek na mléčné nebo smetanové bázi, ať už to bude kulajda, kyselka, nebo hladká ančka, či chlodnik, což je tradiční polská polévka z červené řepy. Ideální přílohou jsou i k milované, pro někoho ovšem nenáviděné, koprové omáčce s novými brambory.

    Stejně tak doplní i saláty. Ať už jen směs zelených salátových listů, nebo třeba oblíbený salát Caesar, kam sice podle receptu nepatří, na druhou stranu recept nabízí dost improvizací a kulinářských odboček.

    Na míse se budou vyjímat i plněná. To pak stačí vejce rozkrojit napůl a vydlabaný žloutek smíchat s libovolnými přísadami, ať už to bude hořčice, majonéza, avokádo, sušená rajčata, pesto, ančovičky, tuňák, nebo třeba kapary a jarní cibulka.

    Ti, kdo se nebojí neotřelých kombinací a vydrží nějaký ten čas počkat, mohou vařená vejce naložit do pikantní marinády, v níž obvykle nechybí koření, ocet či víno, cukr, sůl, voda, popřípadě třeba šťáva z červené řepy, pepř, nové koření, bobkový list anebo třeba hřebíček.

    Podle typu nálevu „naloženinu“ můžete konzumovat druhý den, ale i až za několik týdnů. Volitelné jsou pak další přísady jako citronová nebo limetková šťáva, tabasko, sójová omáčka, chilli sušené i čerstvé, česnek i cibule.

    Využít je můžete jako chuťovku na večírku, do salátu nebo jako ozdobu na chlebíčky.

    Milovníci mezinárodních chutí mohou zabrousit i na britské ostrovy. Skotská vejce jsou sice náročnější na přípravu a vyžadují už jistou zručnost, výsledek je ale více než efektní a hlavně chutný. Na nákupní seznam je třeba připsat i mleté maso a pečivo na strouhanku, ve které je budete obalovat. A taky olej, v němž je budete smažit. 

    Při troše štěstí je můžete upéci v troubě, i když původní recepty mluví o tom, že bez pobytu v rozpáleném oleji by to nešlo. To by pak nebyla ta správná skotská vejce, která známe z anglických hospod a restaurací. Odklon od tradice by to byl, citlivějším jedincům to ale ušetří zažívací problémy, podrážděný žaludek a protestující žlučník.

    Ať už se rozhodnete pro cokoli, neotálejte, zvláště jestli vařená vejce nějaký čas dlela na míse na velikonočním stole.

    Fotogalerie

    O čem sní tvůj e-mail?

    Šéfredaktor pro tebe každý čtvrtek vybere ty největší pecky a kauzy, které ti nesmí uniknout

    Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

    Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

    Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

    Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

    Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

    Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

    Komentáře
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Pátek 23. dubna 2021, svátek má Vojtěch
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Speed
  • jít naiDNES.cz