Marinovaná, salátová, polévková nebo skotská: Co vykouzlit z vařených vajec?

I když ani letošní Velikonoce koledování a bujarému slavení moc nepřejí, a to nejen kvůli lockdownu, ale i počasí, bez barevných uvařených vajec by to nešlo. V řadě domácností se jich sejde pořádná mísa, a tak se nabízí co s nimi, když už všem obligátní pomazánka leze krkem.

Do salátu i polévky

Uvařená vejce nemusí skončit jen v pomazánce nebo na chlebu s máslem. Skvěle se hodí do polévek na mléčné nebo smetanové bázi, ať už to bude kulajda, kyselka, nebo hladká ančka, či chlodnik, což je tradiční polská polévka z červené řepy. Ideální přílohou jsou i k milované, pro někoho ovšem nenáviděné, koprové omáčce s novými brambory.

Stejně tak doplní i saláty. Ať už jen směs zelených salátových listů, nebo třeba oblíbený salát Caesar, kam sice podle receptu nepatří, na druhou stranu recept nabízí dost improvizací a kulinářských odboček.

Na míse se budou vyjímat i plněná. To pak stačí vejce rozkrojit napůl a vydlabaný žloutek smíchat s libovolnými přísadami, ať už to bude hořčice, majonéza, avokádo, sušená rajčata, pesto, ančovičky, tuňák, nebo třeba kapary a jarní cibulka.

Ti, kdo se nebojí neotřelých kombinací a vydrží nějaký ten čas počkat, mohou vařená vejce naložit do pikantní marinády, v níž obvykle nechybí koření, ocet či víno, cukr, sůl, voda, popřípadě třeba šťáva z červené řepy, pepř, nové koření, bobkový list anebo třeba hřebíček.

Podle typu nálevu „naloženinu“ můžete konzumovat druhý den, ale i až za několik týdnů. Volitelné jsou pak další přísady jako citronová nebo limetková šťáva, tabasko, sójová omáčka, chilli sušené i čerstvé, česnek i cibule.

Využít je můžete jako chuťovku na večírku, do salátu nebo jako ozdobu na chlebíčky.

Milovníci mezinárodních chutí mohou zabrousit i na britské ostrovy. Skotská vejce jsou sice náročnější na přípravu a vyžadují už jistou zručnost, výsledek je ale více než efektní a hlavně chutný. Na nákupní seznam je třeba připsat i mleté maso a pečivo na strouhanku, ve které je budete obalovat. A taky olej, v němž je budete smažit. 

Při troše štěstí je můžete upéci v troubě, i když původní recepty mluví o tom, že bez pobytu v rozpáleném oleji by to nešlo. To by pak nebyla ta správná skotská vejce, která známe z anglických hospod a restaurací. Odklon od tradice by to byl, citlivějším jedincům to ale ušetří zažívací problémy, podrážděný žaludek a protestující žlučník.

Ať už se rozhodnete pro cokoli, neotálejte, zvláště jestli vařená vejce nějaký čas dlela na míse na velikonočním stole.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:00 pondělí 2. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0