Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz

    Vaření v dobách korony: Dejte šanci hororům ze školní jídelny, které děsily

    Z „otloukánků“ školních jídelen jsou dnes hvězdy. Červená řepa, špenát i kapusta si pozornost rozhodně zaslouží. | foto: Koláž Expres.cz

    Když se řekne kapusta, špenát nebo červená řepa, pamětníkům dřívějších školních kuchyní často vstávají vlasy hrůzou. I po letech si vzpomenou na beztvarou hmotu nevalné chuti, případně na nenáviděnou přílohu k francouzským bramborám, šunkoflekům i jídlům z mletého masa. Ze tří „otloukánků“ přitom lze v kuchyni vytvořit hotové divy a navíc za pár korun.

    Kromě UHO čili univerzální hnědé omáčky patřily k nejnenáviděnějším evergreenům červená řepa, špenát a kapusta, zvláště ta růžičková. 

    Poslední dva jmenovaní, ač jsou to příslušníci zeleninové říše, měli do svěží barvy často hodně daleko. Zato řepa se topila v nálevu protivně anýzové chuti a vždycky obarvila vše, s čím přišla do styku, čímž to v očích znehodnotila v nepoživatelnou hmotu.

    Dát této zelenině doživotí za to, že si s ní kuchařky nevěděly rady, by byla velká škoda. Zvláště dnes, kdy ceny ostatní zeleniny letí vzhůru, zatímco hlávka kapusty se stále drží v celkem rozumných mezích, podobně jako červená řepa. 

    Kapusta se v Česku netěší moc velké oblibě. Jedním z důvodů je to, že ji nezkušené hospodyňky dusí v hrnci tak dlouho, že je z ní ve výsledku nevábná kejda nevalné chuti, čímž si cenné body rozhodně nezíská. 

    Hlávku stačí rozebrat a listy zbavit tuhých košťálů, pořádně oprat pod tekoucí vodou, abyste ji zbavili nečistot a hmyzu, dát vařit a po pár minutách ji prudce zchladit. Pak už je připravena sloužit, ať už jako součást karbanátků, v nichž skvěle ladí s mletým masem, uzeným, nebo slaninou, či oblíbenou uzeninou a kořením.

    Skvěle se hodí i na pánev, kde jí udělá službu družba s máslem, trochou vývaru nebo některá ze smetanových omáček. Lze ji také smažit dokřupava jako přílohu k masu nebo rybě. Ideální je i na zapékání. Povařené kapustové listy poslouží i na závitky, které lze připravit třeba s rajčatovou omáčkou jako plněné papriky.

    Plněné kapusta nakrmí celou rodinu.

    Plněná kapusta nakrmí celou rodinu.

    Kouzlit se dá z červené řepy. Ta se pro lepší stravitelnost dá uvařit nebo upéct v troubě do změknutí a až poté ji oloupat. Pak už může zazářit, a to doslova, nakrájená na tenké plátky se sýry feta, kozím, hermelínem nebo s modrou plísní a ořechy a rukolou. Rozumí si s nejrůznějšími dresinky na bázi octa nebo hořčice.

    Na kostičky nakrájená je ideální do salátů. Ať už těch lehkých, třeba jen s listovou zeleninou, nebo těch hutnějších, v nichž vynikne spolu s vařenými bramborami, mrkví, cibulí, nakládanými rybami, slanečky a koprem. Samozřejmě v doprovodu husté kysané smetany, jogurtu nebo majonézy. Z červené řepy lze připravit i parádní zmrzlinu, hodí se ale i do rizota nebo na polévku.

    I když jsme byli celé dětství krmeni tím, že špenát je tuze zdravý a sílí po něm i Pepek námořník, školní jídelna této osvětě nešla moc naproti. Khaki kejda nevábného vzhledu, vůně i chuti pro tuto zeleninu znamenala věčné zatracení a mnozí ji neprávem zavrhli na dlouhá léta.

    Později ho rehabilitovala jídla, v nichž hrál prim čerstvý špenát nebo ten, který nebyl před zmrazením proměněn ve fašírku. Co na to, že se nakonec přišlo na to, že tolik železa neobsahuje, že kdysi odborníci spletli i nějaké to desetinné místo.

    Sytě zelené listy se hodí nejen jako příloha k masu, ale i do rizota, jídel s bramborami, noky nebo těstovinami. Skvělý je i do salátů či asijských pokrmů. Chutná i v krémové polévce zjemněné smetanou nebo mlékem, to kvůli vyššímu obsahu šťavelanů, které neutralizuje vápník v mléčných výrobcích.

    Zkuste i špenátové pesto, které je ideální na těstoviny, do slaných závinů a koláčů či na toasty. Doprovodí i čerstvé sýry, tvaroh nebo polévky.

    Fotogalerie

    Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

    Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

    Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

    Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

    Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

    Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

    Komentáře
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz