Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V4 na rozpadnutí: Po hádce premiérů na chlebíčky u Zemana. Od Klause dostal Orbán dárek

    Bývala to ocelově silná aliance, to už ale dávno neplatí. Premiéři Visegrádské čtyřky se na jednání v Praze neshodli na podobě pomoci pro Ukrajinu ani během tříhodinového jednání, ani na následné tiskovce. Za vše pak hovoří chlebíčková párty u exprezidenta Miloše Zemana, kam zamířil Viktor Orbán i Robert Fico. Na úřadujícího prezidenta Petra Pavla „zbyl“ jen Donald Tusk.

    Zatímco v minulosti byla V4 schopna postupovat téměř jednohlasně, tentokrát se její představitelé shodli pouze na tom, že Rusko je agresor a hrubě porušil mezinárodní právo. To je po několikahodinovém jednání žalostně málo.

    Jak by měla pomoc Ukrajině vypadat, tam se pohledy jednotlivých premiérů diametrálně liší. Robert Fico a Viktor Orbán si stojí za tím, že můžeme posílat kolik zbraní chceme, ale konflikt vojenské řešení nemá.

    „Asi řeknu něco, co u vás vyvolá pobouření. Ale řeknu to a moji kolegové asi nebudou souhlasit. Můžete na Ukrajinu poslat všechny zbraně světa. Můžete tam poslat spoustu peněz. Můžete tam poslat spoustu logistické pomoci. Ta válka ale nemá vojenské řešení. Nemá. A za dva roky budeme tam, kde jsme teď. Rusové budou na té samé hranici, kde jsou teď, ale my budeme mít desítky tisíc mrtvých lidí,“ prohlásil slovenský premiér.

    Výrazy Donalda Tuska a premiéra Petra Fialy při jeho slovech přitom hovoří za vše. A zůstaly jim i během společného focení u státních vlajek. Ani sebemenší náznak úsměvu...

    Na samotném jednání V4 nebyla zrovna veselá atmosféra.

    Ten byl k vidění až o chvíli později v Dejvicích, kde si zřídil kancelář exprezident Miloš Zeman. Právě za ním vyrazili jeho staří přátelé Orbán a Fico, kterým se dostalo pohoštění v podobě chlebíčků a řízečků. Nechyběl ani Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček či jeho někdejší kancléř Vratislav Mynář.

    „Obohacující setkání to pro mne bylo z důvodu, že úspěšní politici mají svůj vlastní názor a nekopírují ty ostatních, řekl pak novinářům Zeman, který s premiéry probíral právě i situaci na Ukrajině.

    U Miloše Zemana bylo veselo.

    Posezení u Miloše Zemana se neslo ve velice přátelském duchu. Robert Fico si popovídal i s Vratislavem Mynářem.

    Maďarský premiér Viktor Orbán pak stihl i setkání se svým bývalým protějškem Andrejem Babišem, ale také dalším exprezidentem Václavem Klausem.

    „Setkání Václava Klause s Viktorem Orbánem se vždy nesou v mimořádně přátelské a uvolněné atmosféře. Maďarský premiér je velkým znalcem České republiky i naší kultury. Mimo vážná politická témata tak došlo i na český film a literaturu. Viktor Orbán obdivuje českou tvorbu Miloše Formana, má načtené knihy Vladimíra Párala. Od Václava Klause dostal vinylovou desku se záznamem pražského koncertu Luise Armstronga z roku 1965,“ popsal Expresu setkání Klausův mluvčí a zároveň lídr hnutí Motoristé sobě Petr Macinka.

    Viktor Orbán s exprezidentem Václavem Klausem

    Viktor Orbán se potkal i s expremiérem Andrejem Babišem.

    To za úřadujícím prezidentem Petrem Pavlem zamířil polský premiér Donald Tusk, který se předtím separátně setkal o samotě i s premiérem Petrem Fialou.

    Fotogalerie