Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fica v Česku nechtěli, zachránila ho Čaputová, píší na Slovensku. S Fialou se příliš nezasmál

    Novopečený slovenský premiér Robert Fico (59) vyrazil na svou první zahraniční cestu. Ta vedla podle tradice do Prahy, nikdy dříve ovšem nebyla tak napjatá jako nyní. Prvotní košem ze strany českého prezidenta Petra Pavla, protesty před Strakovkou i neshody s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem jsou tématem číslo jedna nejen v českých, ale samozřejmě i slovenských médiích.

    Ta poukazují na skutečnost, že jsou Ficovy postoje diametrálně odlišné od těch, které zastává Fialova vláda. A že z toho důvodu provází jednotlivá setkání v Praze silné napětí. Na to v titulku upozorňuje například server Pravda.sk.

    „Už v čase předvolební kampaně se Fico ohrazoval proti výrokům českých politiků, kterým vzkázal, aby nezasahovali do záležitostí Slovenska. Reagoval tak na vyjádření českého prezidenta Petra Pavla a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kteří hovořili o tom, že je vývoj na Slovensku znepokojuje a je potřeba ho pozorně sledovat,“ píše server.

    Konkrétně pak článek zmiňuje výroky prezidenta Pavla, že by Ficovo vítězství do určité míry narušilo vztahy obou zemí.

    Právě prezident pak všechny šokoval, když se rozhodl Roberta Fica na Hradě nepřijmout, údajně proto, že slovenský premiér nenabídl žádný ústupek při jednání o podobě jeho návštěvy v Praze i přesto, že prezident i šéfové obou komor parlamentu měli na dnešní den přichystaný jiný program v zahraničí.

    Situaci pak zachraňovala prezidentka Zuzana Čaputová, která měla Pavla přesvědčit, aby nakonec Fica přijal.

    „Roberta Fica bez Zuzany Čaputové už nechtějí ani v Praze,“ informuje server Aktuality.sk, jehož komentátor Martin Behul pak v článku dále píše, že Čaputová odvrátila mezinárodní ostudu a v rámci zachování dobrých vztahů se zachovala jako vyspělá politička.

    Petr Fiala, Robert Fico

    Slovenské Aktuality si celkově neberou s Robertem Ficem servítky. Může za to i skutečnost, že právě v této redakci působil investigativní novinář Ján Kuciak, kterého zavraždil slovenský gangster Marián Kočner, s nímž Fico udržoval styky.

    „Robert Fico zřejmě jen sklízí, co zasel během předvolební kampaně,“ píše slovenský web.

    Fico už se stihl potkat například s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem, který platí za jednoho z největších zastánců co nejmasivnější podpory Ukrajině. A jak se zdá, právě toto téma způsobilo zásadní rozpor v jejich debatě, ačkoliv na ostatních věcech se prý vesměs shodli.

    Robert Fico s Milošem Vystrčilem

    „V tom čase, který jsme měli, nedošlo k tomu, že bychom se kromě Ukrajiny dostali k nějakému dalšímu zásadnímu sporu,“ cituje Vystrčila server Čas.sk.

    Svůj protějšek pak ve Strakově akademii přijal i sám Petr Fiala. Právě zde bylo napětí silně cítit. Oba muži se potkali u hlavního vjezdu, příliš srdečně ale přivítání nepůsobilo. Z videa se zdá, že se Fiala pokoušel alespoň trochu prolomit ledy, Fico si ho ale příliš nevšímal a rozhodně se neusmíval, byť následně po cestě několik slov prohodili.

    Setkání také provázel protest několika lidí před Strakovkou. Ti měli transparenty s hesly „Fico, jdi domů do Ruska“ či „Nejsi vítán“. Zároveň zde ale slovenský premiér měl i několik českých podporovatelů.

    Hrstka lidí přišla proti Ficovi protestovat.

    Objevilo se i několik Ficových podporovatelů.

    Na slovenského premiéra čeká již zmíněný prezident Petr Pavel či šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Potká se ale také s šéfem opozice Andrejem Babišem a exprezidentem Milošem Zemanem. S oběma udržuje velice vřelé vztahy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:51 sobota 23. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      29
    • Super
      9
    • Haha
      7
    • Sladký
      7
    • Cože
      5
    • Tvl
      4