Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Premiér Fiala a prezident Pavel nepopřáli Ficovi k vítězství. Je to ostuda?

    Český premiér Petr Fiala a prezident Petr Pavel zaujali výrazně rezervovaný postoj k vítězství Roberta Fica a jeho strany SMER-SSD ve slovenských parlamentních volbách. Toto rozhodnutí vyvolalo otázku o tom, jak takové postoje do budoucna ovlivní vztahy mezi sousedními zeměmi s hlubokými historickými a politickými vazbami.

    Premiér Petr Fiala zdůraznil, že mezi Českem a Slovenskem existují silné historické vazby a blízkost, stejně jako přátelské vztahy. Uvedl: „Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí.“ Přestože popřál Slovákům, aby povolební vyjednávání vedlo k sestavení dobré vlády, ve svém prohlášení nijak nezmínil trojnásobného slovenského premiéra Roberta Fica ani jeho vítěznou stranu SMER.

    Obvykle je zvykem, že volebnímu vítězi sousední země se gratuluje veřejně. Avšak tentokrát se tato tradice zdá být narušena, a to nejen premiérem Fialou, ale i prezidentem Pavlem, který se k výsledkům slovenských parlamentních voleb zatím nevyjádřil.

    Ursula von der Leyenová a Petr Fiala na jednání o „zelené volbě“.

    Dokonce český vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan šel ještě dál a na svém Twitteru napsal, že výsledek slovenských voleb by měl sloužit jako varování pro Česko. Zdůraznil, že je třeba českým občanům, zejména těm chudším, vysvětlovat výhody liberální demokracie.

    Přímá osobní gratulace vítězi slovenských voleb od představitelů české vlády a dalších zástupců koaličních stran tak vůbec nezazněla. Naopak, vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) pogratuloval šéfovi Progresívneho Slovenska (PS) Michalu Šimečkovi, které naopak ve volbách prohrálo.

    Česká opozice dle očekávání přivítala vítězství Roberta Fica ve slovenských volbách a vyjádřila své uznání za tento výsledek. Andrej Babiš osobně popřál Robertu Ficovi k vítězství. Dále nešetřil gratulacemi a podpořil také Petera Pellegriniho, který bude pravděpodobně spolu s Robertem Ficem hrát klíčovou roli při sestavování nové vlády.

    A jak reagoval slovenský soused Maďarsko? Hádejte, kdo se vrátil. Tímto vzkazem přál Robertu Ficovi k vítězství v parlamentních volbách na Slovensku jako první ze zahraničních politiků maďarský premiér Viktor Orbán. Zdůraznil, že „vždy je dobré spolupracovat s vlastencem a již se těší“.

    Přestřelka s Pavlem

    Výsledky slovenských voleb vyvolaly jiskřivou situaci a přestřelku již před samotným hlasováním. Robert Fico obvinil českého prezidenta Petra Pavla z nepřípustného zásahu do voleb poté, co hlava státu uvedla, že Fico šíří ruskou propagandu a jeho zvolení by mohlo narušit vztahy mezi zeměmi. Toto není poprvé, kdy Fico kritizoval Petra Pavla. Začátkem února mu vyčetl, že si po zvolení telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a v rozhovoru pro BBC prohlásil, že si Ukrajina zaslouží stát se po konci války členem NATO.

    Je tedy otázkou, jaký bude další vývoj vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem, a zda se tato situace stane pouze dočasným rozkolem, či bude mít dlouhodobější dopady na sousedské vazby obou zemí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:35 pondělí 29. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      396
    • Super
      95
    • Tvl
      24
    • Haha
      15
    • Cože
      10
    • Sladký
      7