Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kurdové propouštějí tisíce členů ISIS. Chtějí nás vtáhnout do války, míní Trump

    Civilisté jsou nuceni opustit své domovy. | foto: Profimedia.cz

    Nejhorší obavy se naplnily! Syrští Kurdové začali propouštět zajaté členy Islámského státu. Utéct jich mělo už minimálně několik stovek. V jednom z kempů, který Kurdové přestali střežit, jich je údajně až 70 tisíc. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa to Kurdové dělají schválně, aby Ameriku vtáhli do války s Tureckem. První muž USA to uvedl na svém Twitteru.

    „Kurdové možná některé (členy Islámského státu) propouštějí, aby nás do toho vtáhli. Turecko nebo evropské státy je mohou snadno znovu chytnout, ale musely by jednat rychle. Zásadní sankce proti Turecku se blíží! Opravdu si lidé myslí, že bychom měli bojovat proti členovi NATO, Turecku? Ty nekonečné války skončí,“ napsal na Twitteru Donald Trump.

    Spojené státy před časem stáhly své vojáky ze severu Sýrie. Tím umožnily Turecku zahájit útok podél jižních hranic. Cílem vpádu tureckých vojsk je vytlačit ze syrského pohraničí oddíly syrských Kurdů YPG a zřídit tam bezpečnou zónu pro syrské uprchlíky, kteří jsou nyní v Turecku.

    V této oblasti však Kurdové střeží zajatce z Islámského státu a předem upozornili, že nebudou schopni bojovat proti turecké armádě a přitom zajistit ostrahu věznic. Na svobodu se tak mohou dostat desetitisíce členů teroristické organizace.

    Kemp se 70 tisíci členy ISIS je nyní nehlídaný

    Propuštění zajatých teroristů potvrdily na svém Facebooku také Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, dvě české novinářky, které jsou v současné době v Sýrii a tamní situaci bedlivě sledují.

    „Včera uteklo 895 manželek a dětí, většinou cizinci. Kurdové přestali střežit i kemp al-Hol, kde jich je 70 tisíc. Podle všeho se nyní ke kempu blíží, aby svoje lidi osvobodili. Do místa se totiž vrací armáda Bašára Asada a oni musí zdrhnout dřív. Půjdou zřejmě směr Turecko,“ uvádí Kutilová na svém Facebooku.

    „Teď je to odpovědnost Turecka, ne naše. USA nás zradily a my musíme bojovat s Tureckem, a ne se starat o ISIS,“ měl říct českým novinářkám vysoce postavený velitel kurdských jednotek YPG.

    Podle Kutilové se dají čekat vážné dopady pro bezpečnost Evropy.

    Prezident USA Donald Trump také hlásil brzké uvalení sankcí na turecké činitele vpádu do Sýrie. Turecku zvýší cla za ocel o 50 procent a zastaví jednání o obchodní dohodě.

    Turecká vojska na povel prezidenta Erdogana vpadla do Sýrie minulou středu.

    „Naším cílem je zničit teroristický koridor, který vzniká na jižní hranici, a přinést mír celému regionu,“ oznámil Erdogan, který se tak vlastně pasoval do role osvoboditele. 

    Kurdy, proti nimž je útok veden, považuje za teroristy. Začala tak válka, která může mít přímo katastrofické následky. Tureckem najatí žoldáci neútočí pouze na členy YPG, ale zabíjí i civilisty.

    Nedávno světem otřásla brutální vražda kurdské političky Hevrin Chalafové

    Pětatřicetiletou generální tajemnici strany Budoucí Sýrie vojáci nejprve hromadně znásilnili a poté ji ukamenovali. Do mrtvoly zahalené prachem pak ještě kopali a natáčeli si vše na mobil.

    Žádní Kurdové, ale jihovýchodní problém!

    O dlouholeté nevraživosti mezi Turky a Kurdy se na svém Facebooku rozepsal také český marketingový odborník Martin Jaroš. Ten v Turecku žil a našel si tam i několik přátel. Jak ale s nimi začal mluvit o Kurdech, bylo zle!

    „Řada mých kolegů odmítala to slovo na K vůbec jen vyslovit. Říct větu obsahující slova Kurd nebo kurdský bylo dlouhá léta v Turecku zločinem. Stačilo říct ‚Nějaký Kurd mi zasedl místo v tramvaji‘ a mohl jste být obviněn z terorismu. Moji kolegové v práci tedy neříkali ‚U nás v Turecku žijí taky Kurdové‘, ale říkali ‚U nás v Turecku máme jihovýchodní problém‘. Jihovýchodní problém bylo označení, kterému rozuměla celá firma,“ píše Jaroš.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:43 středa 12. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      35
    • Cože
      34
    • Sladký
      33
    • Trapas
      30
    • Haha
      29
    • Super
      28
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...