Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Město, kde ubodali dobrovolnici: Díky uprchlíkům se lidé bojí do ulic

    Švédské předměstí města Gothenburg Mölndal bývalo klidným místem. Vše se podle místních změnilo s příchodem tisíců mladých uprchlíků. Události vyvrcholily vraždou mladé Alexandry Mezher. | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Ještě nedávno ničím nezajímavé předměstí švédského Gothenburgu Mölndal již téměř týden plní přední stránky světového tisku. Právě zde došlo k ubodání dvaadvacetileté Alexandry Mezher, kterou napadl jeden z uprchlíků ubytovaných v azylovém domě, kde pracovala. Místní lidé se zde s přílivem uprchlíků bojí po setmění opouštět své domovy.

    Fotogalerie

    Předměstí švédského Gothenburgu Mölndal se stalo dějištěm vraždy dvaadvacetileté Alexandry Mezher, která jako dobrovolnice pracovala s uprchlíky v místním azylovém domě pro mládež. Jeden z mladých uprchlíků ji napadl a ubodal.

    Ulicemi švédského Mölndalu se potulují skupinky mladých uprchlíků.

    Tím, kdo napadl dobrosrdečnou Alexandru, měl být africký uprchlický mladík, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Youssaf Khaliif Nuur, je mu 15 let a pochází ze Somálska.

    Vzhledem k tomu, že měří dva metry a má vousy, o jeho věku mnozí pochybují a díky tomu, že nemá žádné doklady, možná i jméno a národnost jsou smyšlené.

    Za vraždou Alexandry Mezher stojí africký uprchlík bez dokladů, který tvrdí, že se jmenuje Youssaf Khaliif Nuur, pochází ze Somálska a je mu 15 let. Minimálně věk mu nikdo nevěří.

    Vražda Alexandry ale podle místních byla pouzešpičkou pomyslného ledovce.Ve městě narůstá počet mladých uprchlíků. Za minulý rok jich bylo do města umístěnopřes 4 tisíce. I nyní každý týden přibyde zhruba 400 mladých mužů. Formují se pouliční gangy, které obtěžují kolemjdoucí, vzrůstá počet napadení a sexuálního násilí na ženách.

    Některá děvčata přiznávají, že chodit po ulici ve vyzývavém oblečení začalo být riskantní.

    Navzdory tomu, že město obdrželo na ubytování uprchlíků v přepočtu téměř 800 milionů korun, uprchlíci zde žijí v neutěšených podmínkách, vznikají zde ghetta a existují ulice, kam se původní obyvatelé obávají vkročit.

    Za posledního půl roku zde bylo hlášeno přes 200 trestných činů spáchaných uprchlíky.

    Obchodní dům v centru města byl dříve populární destinací obyvatel Mölndalu. Nyní je obklopeno mladými uprchlíky a místní se sem bojí chodit.

    Reportér britského serveru MailOnline se do Mölndalu vypravil, aby situaci viděl na vlastní oči.

    Sám měl možnost pozorovat mladé uprchlíky na ulicích. Když se přiblížil k jedné skupince s fotoaparátem, chlapci zahodili tyče, které měli jako zbraně a snažili se tvářit jako kdyby je nikdy neměli.

    Mezi členy jedné z uprchlických partiček patří i šestnáctiletý Mohammed (vlevo). Ten se podle svých slov ve Švédsku už narodil.

    „Žiju ve Švédsku celý život, rodiče sem přišli v osmdesátých letech. Je to tu super, neměnil bych,“ řekl reportérovi bezchybnou angličtinou šestnáctiletý Mohammed původem irácký Kurd.

    Ve škole jsme děti 25 národností. Každý týden přibývají nové. Musí se ale nejdřív naučit švédsky a anglicky,“ popisoval situaci Mohammed.

    V Mölndalu nalezl útočiště i Somálec Abdaziz (uprostřed). Ve Švédsku se mu líbí, ale mnozí Švédi by byli raději, kdyby zde nebyl.

    Mohammedova slova potvrdil i stejně starý Somálec Abdasis. Ten do Švédska dorazil teprve před rokem. I anglicky mluví o poznání hůře než „starousedlík“ Mohammed.

    „Švédsko je mír, Somálsko válka. Lidé jsou zde hodní, žije se tu dobře. Zvykl jsem si i na zimu,“ řekl Abdaziz.

    Někteří místní s uprchlíky vycházejí, jiní z nich mají strach.

    Švédští občané města nadšení mladých uprchlíků rozhodně nesdílí.

    Apelují na podle nich neschopnou vládu, ať situaci ve městě změní a zamezí dalšímu přílivu uprchlíků, který už se podle jejich názoru vymyká kontrole.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 pondělí 30. května 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      18
    • Haha
      15
    • Trapas
      14
    • Super
      10
    • Sladký
      9
    • Cože
      4