Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šándor o střelbě na univerzitě: Stalo se něco, čeho jsem se dlouhou dobu obával

    Minimálně jedenáct mrtvých a desítky zraněných. Takový je výsledek čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v Praze. Útočník, který se pohyboval na ochozu fakulty s dlouhou palnou zbraní, se podle posledních zpráv zastřelil a spadl z budovy. Expres mluvil s bezpečnostním expertem Andorem Šándorem (66), který celý případ rozebral. „Stalo se něco, čeho jsem se dlouhou dobu obával,“ řekl na úvod Šándor, který měl na mysli to, že se do České republiky pomalu dostávají terory, jež běžně vídáme na území USA.

    „Střelec byl eliminován! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ informovala policie na sociální síti X.

    Primátor Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že útočník spadl z budovy a zemřel. Podle dosud nepotvrzených zpráv se muž nejprve zastřelil. Při střelbě na fakultě zemřelo 11 lidí včetně útočníka, uvedla záchranná služba. Devět lidí je vážně zraněných, další středně a lehce.

    Kvůli čtvrtečnímu masakru na Filozofické fakultě redakce Expresu kontaktovala bezpečnostního experta Andora Šándora, aby celý případ rozebral.

    „Stalo se něco, čeho jsem se dlouhou dobu obával. To, co se běžně vídáme v USA, se už stává i v Česku. Měli jsme tu pobodaného chlapce ve Světlé nad Sázavou, měli jsme tu střelbu v ostravské nemocnici a dnes tu máme střelbu na škole,“ řekl na úvod Šándor.

    „Je to problém, který je na jedné straně v pachateli. Je složité nyní odhadnout, kdo něco takového může udělat. Řekněme si na rovinu, že normální člověk nepůjde zabíjet lidi do školy. Asi to nebyla střelba z afektu, ale nejspíše to bylo plánované. Pochopitelně k tomu přispívá nálada ve společnosti, možná to je jeden z bývalých studentů. Těžko říct, co ten dotyčný tím útokem řešil,“ pokračuje Šándor, podle kterého je také velkým problémem, že některé instituce nejsou na podobné útoky vůbec připravené.

    „Až na výjimky neví, jak se takovýmto útokům bránit a jak na ně být připraveni. Neví, jak rychle opustit školu, jak se zabarikádovat ve třídách a podobně. Potřebují také vědět, jak se chovat, když s nimi bude komunikovat policie. Nespasí to pochopitelně všechny, ale hodně to pomůže,“ myslí si uznávaný expert.

    „Pachatel byl zneškodněn. Bylo by dobré, kdyby policie a zásahové jednotky pro takovéto případy měli před zásahem už představu, jak daný objekt vypadá a jak do něj vniknout. Musí také vědět, co se zde nachází. Tyhle věcí musí být zřejmé, protože tomu zásahu to samozřejmě pomůže. Teď budeme svědky vyšetřování a dozvíme se více o pachateli. Bude pak jasnější, co nás čeká a čemu dělíme. Dalším problémem je, že se v jeho činu může někdo zhlédnout,“ varuje Šándor.

    Situaci přímo na místě mapují fotoreportéři Expresu. Podle všeho zde stále panuje panika.

    „Prosím, dbejte pokynů policie, situace je vážná. Jedu přímo na místo, abych se seznámil se situací,“ napsal na sociální síť X ministr vnitra Vít Rakušan, který už je na místě činu a míří sem i premiér Petr Fiala.

    Fotogalerie