Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelba na filozofické fakultě: Patnáct obětí. Policie má zasahovat i na letišti, kde pracoval otec

    Na místě střelby ve škole v centru Prahy je patnáct mrtvých a dvacet zraněných, uvedla policie. V budově filozofické fakulty střílel student evropských studií David K. Doma měl ráno zastřelit svého otce, pak vzít zbraň a výbušniny a vyrazil střílet do školy. Lidi popravoval dlouhou zbraní se zaměřovačem.

    18:00 Podle nepotvrzených informací Expresu operují policisté také na pražském letišti. Právě tam totiž dlouhá léta pracoval otec, kterého David Kozák zavraždil ráno.

    17:55 Policie během tiskové konference potvrdila původní informaci Expresu, že mrtvých je patnáct.

    17:40 Mezi studenty se šíří informace, že se po Praze má pohybovat ozbrojená partnerka střelce, a dokonce i střílet. Takové informace ale policie zatím nepotvrdila.

    17:20 Toto je zbraň, kterou Kozák popravoval studenty. Jedná se o samonabíjecí pušku AR ráže 308. Má výkonnou ráži, používá se do odstřelovacích pušek na střední vzdálenosti. Podle druhu munice má výkon schopný překonat i balistickou vestu.

    „Na fotce je vidět, jak je rozstřílená ručka, zásobník a pažba. Vypadá to, že ho stříleli zepředu a měl zbraň v rameni nebo v ruce tak, že byl nebezpečný. Všimněte si, že zbraň je odjištěna. Buď při zajíštění zbraně policií při vybíjení, nebo na ne střílel,“ říká expert, kterého oslovil Expres.cz.

    Tuto zbraň masový vrah použil.

    17:05 Studenti se schovávali ve třídách, za dveřmi slyšeli střelbu.

    „Na fildě se střílí, na Staroměstské. Žil jsem dobře, umírat se mi nechce, ale co nadělám. Good luck všem v budově. Slyšíme ho ve čtvrtém patře střílet, kdyby to četla Policie,“ napsal jeden ze studentů.

    „Jo, jsem venku. Na 100 % to byla vedlejší třída. Znělo to jako poprava. Nějaká větší zbraň nás probudila a zamkli jsme a domluvili, co dělat, kdyby tam střelec vešel... Pak to osvobozovala policie postupně,“ dodal později.

    17:00 Podle prozatímních informací se zdá, že útočník nejprve střílel ve škole, poté se přesunul na střechu a střílel po lidech na ulici. Pak ho obklíčili policisté.

    16:55 „Motivaci střelce v tuto chvíli nechci komentovat, situaci dále mapujeme. Oceňuji profesionální zásah všech složek. Policie byla na místě v řádech minut. Svoláme tiskový brífink s policejním prezidentem a následně i s premiérem. V tuto chvíli se v žádném případě nedá potvrdit souvislost s vyšetřovaným případem v Klánovicích,“ uvedl Rakušan.

    16:45 Mezi deseti oběťmi měla být podle svědectví na sociálních sítí i dívka, která se před střelcem schovala na římse za oknem. Zemřela následkem pádu.

    Studenti se schovávali na římsách.

    16:40 Střelec byl vybaven dlouhou zbraní se zaměřovačem i balistickou vestou. Zdá se, že lidi zaměřoval a popravoval. Střílet měl i do oken protilehlé Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

    16:35 Policie po pachateli v souvislosti s vraždou jeho otce od dnešního rána pátrala. Upozorňovala, že má psychické problémy, je majitelem několika dlouhých i krátkých zbraní a ve sklepě domu v Hostouni se našel nástražný výbušný systém z plynových bomb, munice a pyrotechniky.

    16:30 Mezi studenty fakulty se podle našich informací šíří informace, že útočník byl studentem evropských studií David K. Doma měl ráno zastřelit svého otce, pak vzít zbraň a výbušniny a vyrazil střílet do školy.

    16:25 Na místě má být minimálně deset mrtvých a dvacet zraněných.

    Policie u filosofické fakulty po teroristickém útoku

    16:20 O střelbě na filozofické fakultě masivně informují i zahraniční média. Německý Bild má zprávu jako hlavní článek. Britský Daily Mail jako druhý hlavní, stejně tak i Daily Telegraph.

    16:18 Podle neověřených informací studenti, kteří se nacházeli ve škole, střelce znali. Podle nich si měl sám prostřelit krk

    Policie u filosofické fakulty po teroristickém útoku

    16:15 Server tn.cz zveřejnil fotografii ozbrojeného muže na střeše budovy. Napsal také, že z místa se ozval i výbuch. Podle očitých svědků na sociálních sítích se v budově školy „střílelo hodně“.

    Objevují se také videa z bezprostředního okolí, které zachvátila totální panika. Davy lidí utíkali přes celý Karlův most až na druhý břeh Vltavy, kde se pak schovávali.

    K incidentu vyjelo pět posádek záchranářů, dva lékaři i speciální vůz Fénix. Záchranáři doplnili, že o počtu zraněných a typu zranění zatím nemají informace.

    16:10 Celé okolí náměstí Jana Palacha policisté uzavřeli, zastavili dopravu a odklánějí tramvaje a autobusy. Na místě už je ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala zrušil pracovní program v Olomouci a vrací se do Prahy.

    Web TN.cz na sociální síti X zveřejnil fotografii muže podezřelého z útoku na střeše budovy Filofozické fakulty.

    „Odešla jsem 10 minut předtím, v tuto chvíli nemám žádné jiné informace, než jsou na Twitteru. Vím, že se hodně lidí podařilo evakuovat a hodně lidí tam ještě zůstalo,“ říká proděkanka pro vnější vztahy FF UK Michaeal Slussareff.

    „Nemáme vůbec žádné další informace, všechno víme jenom přes twitterové profily Policie ČR a zatím probíhá zásah. Paní proděkanka pro vnější vztahy nyní řeší to, aby všichni v pořádku opustili budovu. Jaké budou další kroky univerzity nevíme,“ uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí FF UK Tereza Marková.

    Policie zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze u nahlášené střelby ve škole. (21. prosince 2023)

    Na místě jsou všechny složky Integrovaného záchranného systému. Podle serveru Novinky.cz z budovy školy vybíhají lidé s rukama nahoře.

    Záchranná služba aktivovala takzvaný traumaplán. Svědci na sociálních sítích napsali, že se „střílí hodně“. To zatím nelze ověřit. Ani to, zda už nešlo o reakci policistů. Policie na sociální síti X potvrdila, že na místě jsou mrtví i zranění lidé.

    Podle zdroje MF DNES povolává policie na místo do centra Prahy všechny dostupné prvosledové hlídky, zasahuje už zásahová jednotka. Podle zdroje MF DNES je případ nahlášen jako „střelba šíleného střelce“.

    „Teď ještě nemohu podávat žádné informace, mám je povrchní. Jedu na místo, až budu na místě, tak nějaké informace podáme,“ řekl iDNES.cz ministr vnitra Vít Rakušan.