Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelba v Ostravě dává vzpomenout na masakr v Brodě: Před pěti lety zabil elektrikář osm lidí

    Úterní střelba v ostravské nemocnici patří k největším masovým vraždám v novodobé historii České republiky. Stavební dělník a sportovní nadšenec Ctirad V. v čekárně postřílel šest lidí. Ještě horší masakr se uskutečnil před skoro pěti lety v Uherském Brodě, kde v místní restauraci zabíjel elektrikář, který roky nezavadil o práci.

    Uherskobrodský elektrikář Zdeněk Kovář vstoupil krátce po poledni do místní restaurace Družba. 

    Měl u sebe dvě zbraně: samonabíjecí pistoli CZ 75B a revolver Alfa vzor 820. Hned poté, co si to nakráčel do sálu, začal bez varování střílet na hosty kolem sebe.

    Po několika minutách dostala policie první zprávu o tom, že se v restauraci střílí. Strážníky informoval mladík, kterému se za pomoci personálu podařilo z restauraci utéct zadním vchodem. Těsně před 13. hodinou dorazila na místo policejní hlídka.

    „Seděl jsem vevnitř, dával si pivo, seděl jsem zády, uslyšel jsem střelbu, rány. Já i ostatní chlapi jsme od stolu začali utíkat pryč zadním vchodem, který odemkl personál. Vzpamatováváme se ještě teď,“ řekl deníku MF DNES jeden z návštěvníků restaurace, jemuž se naštěstí povedlo utéct. 

    Policisté v neprůstřelných vestách se snažili dostat do restaurace, která byla ve druhém patře budovy. Pachatel po nich začal také pálit. Na místo tak musely dorazit posily.

    Zavolal do televize a povídal si s redaktorem

    Střelec poté zavolal na linku Krimi zpráv televize Prima. V několikaminutovém hovoru s redaktorem Pavlem Lebduškou se představil a stěžoval si na osobní problémy. Svůj čin vysvětlil tak, že pouze bere situaci do svých rukou a v restauraci drží rukojmí.

    „Představil se, řekl mi, abychom poslali štáb do Uherského Brodu. Řekl mi, že mu spousta lidí ubližuje, že je šikanovaný a úřady mu nechtějí pomoci, proto to bere do svých rukou. Že má pistoli, rukojmí a zařídí se po svém,“ řekl iDNES.cz reportér Primy Pavel Lebduška.

    Zde došlo k tragédii.

    Po 13. hodině na místo dorazila zásahová jednotka a také policejní vyjednavač. Ten se s pachatelem spojil. 

    Kovář vyjednavači lhal. Říkal mu, že jsou všichni v restauraci stále živí. Vyjednávání bylo neúspěšné a zásahová jednotka nakonec vtrhla do restaurace. Akce se zúčastnily desítky policistů.

    Na místě policisté našli devět těl. Jedno z nich patřilo i pachateli, který se zastřelil. 

    Zde vraždil třiašedesátiletý dlouhodobě nezaměstnaný Zdeněk Kovář.

    Zdeněk Kovář v restauraci zastřelil sedm mužů ve věku 27 až 66 let a také jednu třiačtyřicetiletou ženu. 

    Velkou část svých obětí střelil do hlavy. Měl vypálit celkem 25 ran. Musel tedy měnit zásobník.

    Podivín s psychicky nemocnou manželkou

    Policie poté obklíčila starý a neudržovaný domek, v němž vrah Zdeněk Kovář bydlel se svou manželkou Jarmilou. Žena se zabarikádovala a nechtěla otevřít do té doby, než se její muž vrátí. 

    Policie tak odpojila přívod elektrického proudu, hodinu před půlnocí zásahová jednotka za použití motorové pily vtrhla do domu. Z něj policisté vyvedli Kovářovu ženu, která poté skončila v psychiatrické léčebně.

    Později se v médiích objevily informace o pachateli. Kovář v minulosti pracoval jako elektrikář. Zhruba deset let ale nemohl najít práci a stejně jako jeho žena měl psychické problémy. Místní Kováře popisovali spíše jako pomateného podivína než jako nebezpečnou osobu.

    Manželka Jarmila měla trpět schizofrenií. Prý často vykřikovala blíže nespecifikované nesmysly z okna, či dokonce plivala na kolemjdoucí. Lidem říkala, že ji sleduje mimozemská civilizace z vesmíru.

    Místní prý dobře věděli o tom, že Kovář s manželkou mají doma zbraně. Jarmila měla ostatním vyhrožovat, že je zabije. 

    Svou nemoc si Kovářova manželka vůbec neuvědomovala a odmítala se léčit. Údajně prý také často popíjela alkohol, což její chování ještě zhoršovalo.

    Jeden ze sousedů se serveru Novinky.cz svěřil, že Kovář byl psychopat, který svou nemocnou ženu ještě často nabádal, aby se na ulici chovala nepříčetně.

    Údajně místní obyvatelé připravovali petici, aby úřady s tímto manželským párem něco udělaly. Nakonec petice nejspíše ani nevznikla, protože se lidé manželů Kovářových báli.

    Na místě tragédie před časem vznikl velký pomník, na kterém je vyrytý nápis Obětem tragické události.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:00 středa 8. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Sladký
      57
    • Haha
      50
    • Tvl
      50
    • Super
      47
    • Cože
      45
    • Trapas
      42
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz