Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šlachta: Selhal systém, za který je zodpovědný šéf policie. On i Rakušan ohrozili životy lidí

    U policie strávil šestadvacet let, v závěru kariéry jako šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jako takový se Robert Šlachta, nyní šéf hnutí Přísaha, domnívá, že policie v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy selhala. Ne při zásahu samotném, ale především před ním. „A může za to policejní prezident, který u policie zažil už třetí masovou střelbu a neudělal vůbec nic,“ říká Šlachta pro Expres.cz.

    Robert Šlachta se o víkendu střetl tváří v tvář s ministrem vnitra Vítem Rakušanem v Otázkách Václava Moravce. Létaly přitom jiskry, někdejší lovec mafiánů nenechal na Rakušanovi nit suchou. Pro Expres.cz pak rozvedl, co přesně podle něj policie udělala špatně.

    „V první řadě bych chtěl říct, že to, co nějakým způsobem hodnotím, se vůbec netýká samotného zákroku uvnitř fakulty. Tam patří obrovské uznání policistům, jakým způsobem tomu čelili. A nechci hodnotit, jestli policista měl nebo neměl střílet, to samozřejmě závisí na každém z nich. Já ve své služební praxi střílel několikrát, jiný by se rozhodl jinak. Patří jim za to velké díky,“ řekl na úvod Šlachta.

    „Ale už když ta střelba proběhla, položil jsem do veřejného prostoru některé otázky. Například co se týče ministra vnitra. Protože aby ve chvíli, kdy ještě nikdo pořádně nic neví, ministr vnitra vystoupil a hodnotil zásah, všem děkoval, všechno bylo dobře... Tak by se ministr vnitra vůbec neměl chovat. Teď je těch otázek ještě více. Co zajímá mě, to je doba mezi nalezením těla otce v Hostouni a střelbou na fakultě. Ptám se, proč policie pracovala pouze s jednou verzí, tedy sebevraždou, a proč obsadila jenom jeden objekt. Zvlášť, když Filozofická fakulta minulý týden zveřejnila časovou osu, podle níž byli policisté zhruba někdy ve 13:38 na vrátnici a říkali, že hledají toho a toho člověka, že by mohl být nebezpečný a psychicky narušený. Pak musí být chyba v systému a v tom, jaké informace dostával velitel či nějaká zodpovědná osoba, která vytyčila jeden motiv, jeden objekt a nikdo nepřehodnocoval, že by to mohlo být jinak,“ nechal se slyšet.

    „Když policie vyhlásila pátraní po ozbrojené a nebezpečné osobě, tak už s nějakými informacemi musela pracovat. Policisté pak říkají něco vrátnému, ale proč se nezměnil způsob toho zásahu? Proč nebyly zajištěny všechny objekty? Proč se hlídka z náměstí Jana Palacha stáhla? To mě zajímá a říkám, že ten systém u policie nefunguje,“ dodal Šlachta.

    Právě v systému je podle něj chyba. A jeden z nejznámějších českých policistů má jasno v tom, kdo za ni nese vinu.

    „Ten systém už dávno měl být nastavený. V roce 2019 proběhla střelba v ostravské nemocnici. Teď máme rok 2023 a ministr vnitra nám bude znovu říkat, že nám to nastaví zrcadlo a že s tím budeme nějakým způsobem systémově pracovat? To je naprostý nesmysl. Vondrášek byl od roku 2014 prvním náměstkem policejního prezidenta, rok nato proběhla střelba v Uherském brodě (7 mrtvých), pak Ostrava (8 mrtvých) a potom se stal prezidentem sám. A přesně za tohle systémové řešení je plně zodpovědný. Já nechci znovu poslouchat, že budeme muset něco systémově řešit. Nevím, co ještě by muselo přijít, abychom to opravdu řešili,“ říká Robert Šlachta.

    Střelba na filosofické fakultě

    „Když nás v roce 2016 rozpouštěli, měli jsme pod sebou protiteroristické centrum NKBT. Zrovna konkrétně Vondrášek říkal, že ty úřady spojují proto, aby mezi nimi byl lepší přenos informací. Já se ptám, jestli NKBT vůbec nějakou informaci dostalo. Mají na starost například sociální sítě, ale nám doteď nikdo není schopen říct, jestli ten telegramový účet je pravdivý, nebo není,“ dodává.

    „Vondráška si jako policejního prezidenta přivedl Rakušan, to znamená, že se s jeho řízením policie ztotožňuje. Policie nám teď na jednu stranu něco předkládá, ale my se dozvídáme, že je to jinak. Ministr vnitra nám říká, že vnitřní kontrola nezjistila pochybení. Jak tomu máme věřit, když ta vnitřní kontrola je podřízená policejnímu prezidentovi? Nedovedu si představit, že by na něj vnitřní kontrola něco zjišťovala,“ nechápe Šlachta.

    Dopis? Ten bych ještě nezveřejňoval

    Roberta Šlachty jsme se zeptali i na to, jak hodnotí komunikaci policie směrem k veřejnosti. Objevuje se totiž čím dál více kritiky, že si kriminalisté nechávají až podezřele mnoho věcí pro sebe. Spousta lidí například volá potom, aby bylo zveřejněno znění dopisu, který po sobě vrah zanechal.

    „Konkrétně v případě obsahu dopisu a věcí, které přímo souvisejí s pachatelem, bych věřil tomu, že jde skutečně o součást trestního řízení. Tudíž jsem ochoten říct, že by se to v současné době možná ještě zveřejňovat nemělo. Na druhou stranu, jestli máme časovou osu, tak to, jak policie hledala pachatele, jak vyhodnotila motiv sebevraždy, jak vyhodnotila pouze jeden konkrétní objekt, to přece nemá s trestním řízením naprosto nic společného. To je o postupu policie. A bohužel s každou její tiskovou konferencí naskakuje čím dál více otazníků, namísto toho, aby nám něco vysvětlila,“ myslí si Šlachta.

    Zeptali jsme se ho i na případ poslance Jana Richtera (ANO), který si na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost stěžoval na to, že policisté nechali jeho dceru, která byla jednou z postřelených, bezmála hodinu a tři čtvrtě krvácet na ulici.

    „Ministr vnitra včera uvedl, že to není pravda, a mluvil snad jen o dvanácti minutách. Pokud to skutečně byla hodina a čtyřicet minut, tak je to samozřejmě naprosto šílené. Ale když jsme u toho, po zásahu opět selhal systém. Mělo by se přesně vědět, jakým způsobem udělat perimetr, a měl by být přehled o tom, kdo jde do budovy a kdo je venku. A přece se nemůže stát, že střelec je na ochozu a studenti jsou vyváděni ven. Tam musí být velitel, který řídí evakuaci, měly jsme tu dvě střelby a ten systém nefunguje,“ míní šéf Přísahy.

    „Kladu za vinu policejnímu prezidentovi a ministrovi vnitra, že právě tím nefungujícím systémem ohrozili lidi i zasahující policisty,“ dodává.

    Fotka podezřelého střelce na střeše fakulty

    Na závěr si Robert Šlachta přál vyjádřit se ke kritice, že událost komentuje jenom proto, aby získal politické body.

    „Chtěl bych zmínit, že rozhodně žádné body nesbírám. Já jsem naopak na sociálních sítích tak ostrakizovaný, často vulgárně, že tam žádné body nenaberu. Pro mě je to jednoznačně o tom, že se to nesmí opakovat a musí se vyvodit závěry. Bohužel vedení policie a ministerstvo vnitra jenom kličkuje,“ uzavírá.

    Fotogalerie