Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rektorce jsem musel volat sám. Slíbila mi peníze, poslal jsem ji někam, řekl Richter

    Pořádné pozdvižení způsobil na včerejším sněmovním výboru pro bezpečnost poslanec za hnutí ANO Jan Richter (56). Ten oznámil, že jednou z postřelených během útoku na Filozofické fakultě je i jeho dcera. Pak zkritizoval nejen policii za to, že dceru nechala hodinu a čtyřicet minut krvácet, ale také fakultu za podle něj velice špatnou komunikaci. S rektorkou měl nepříjemný telefonát.

    Richterovi se totiž nelíbí, že se jemu ani jeho manželce nikdo z fakulty neozval. Rodina si prožila svátky hrůzy, dcera se léčila s prostřelenou tepnou, dosud je na antidepresivech.

    A tak právě po Vánocích poslanec sebral telefon, sehnal si číslo a zavolal rektorce FF UK Mileně Králíčkové. Nebyl to však hezký rozhovor.

    „Kdybych si nesehnal telefonní číslo na rektorku, nikdo by se mi neozval ani z fakulty. Já jsem jí sám 27. prosince volal. Hned ve druhé větě mi řekla, že peníze, které vybírají, také získáme. Tak jsem ji poslal někam, že o peníze nám opravdu nejde,“ řekl včera Richter.

    Také si stěžoval, že mu fakulta či policie nedodala věci jeho dcery, které po střelbě zůstaly ve škole.

    Právě rektorka Králíčková, která s Richterem mluvila, se ovšem brání. Server iDnes.cz získal její vyjádření k tomu, co včera na výboru zaznělo.

    „Obsahem telefonátu bylo opakované ujištění ze strany univerzity, že uděláme maximum pro to, abychom všem zraněným nabídli pomoc a podporu jak v oblasti psychosociální, tak v oblasti studijní a dalších, včetně podpory z Nadačního fondu UK,“ řekla Králíčková.

    Jan Richter, poslanec ANO

    „Pana poslance jsem ujistila, že se na mne může kdykoliv obracet. Univerzita si je vědoma, že potřeby zraněných budou různé a také v různý čas. Protože jsme seznam zraněných neměli, opakovaně jsme veřejně deklarovali, že uvítáme, pokud se nám zranění či jejich rodinní příslušníci ozvou a sdělí své potřeby a to, jak a s čím jim můžeme pomoci,“ dodala.

    Richter kromě fakulty a policie vyplísnil také politiky, kteří na místo střelby přijeli.

    „Co dokázala udělat spousta politiků, bylo to, že pár hodin po tom si na místě piety udělali selfíčko a tím to skončilo,“ řekl a označil za lež tvrzení některých vládních představitelů, že jsou v kontaktu s rodinami obětí.

    Fotogalerie