Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peksa řeší Zahradilovy chlebíčky, pirát Štrébl přeprodává čínské roušky za miliony

    Pirátům čínské peníze vadí. Ale co byznys Štěpána Štrébla? | foto: koláž Expresu

    Aktivita Jana Zahradila v Evropském parlamentu má dlouhodobě podobu ‚krtka‘, který vehementně tlačí komunistické zájmy a peníze, píše na pirátském webu europoslanec Mikuláš Peksa. Naráží tím na kauzu, kdy Zahradil nepřiznal finanční podporu čínské mise v EU, která přitom podle matadora ODS měla obnášet jen zakoupení chlebíčků a vína v europarlamentní restauraci. Úplně jinak vypadá pirátský boj proti čínským penězům v Praze. Jak upozornil bývalý člen strany, rodina místostarosty Prahy 3 Štěpána Štrébla přeprodává čínské ochranné pomůcky, a to nikoliv přes jednu, jak se dosud všichni domnívali, ale hned přes několik firem.

    Jan Zahradil kauzu, kdy je vyšetřován za nepřiznání čínské podpory, označuje za „kauzu čínské chlebíčky“. 

    Provinil se podle svých slov akorát tím, že konzumoval občerstvení placené čínskou ambasádou, ale šéfovi Evropského parlamentu Davidu Sassolimu to napsal jen do e-mailu, nikoliv přes oficiální formulář.

    Situace využil i pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který je se Zahradilem na nože.

    „Nechci teď hodnotit, zda tento konkrétní příklad byl porušením vnitřních nařízení. Jako předseda skupiny přátel Tibetu bych byl asi celkem kritický: aktivita Jana Zahradila v Evropském parlamentu má dlouhodobě podobu ‚krtka‘, který vehementně tlačí komunistické (ať už čínské, nebo vietnamské) zájmy a peníze. Zahradil předsedal skupině přátelství mezi EU a Čínou, která se snažila do europarlamentu tlačit čínské vlivy a propagandu. To je na půdě Evropského parlamentu nepřípustné,“ řekl Peksa.

    Mikuláš Peksa

    Sami Piráti přitom, co se týče čínských peněz, nedávno řešili kauzu, kterou odstartovalo zjištění serveru Seznam Zprávy, že žižkovský místostarosta Štěpán Štrébl čile obchoduje s Čínou a zásobuje jejími zdravotnickými pomůckami instituce a úřady, které mají Piráti pod palcem.

    Štréblova firma Strebl měla podle Seznam Zpráv v roce 2019 tržby sotva 660 tisíc korun, za loňský rok ale získala od veřejných institucí zakázky na zdravotnické ochranné pomůcky za 117 milionů korun.

    „Co se týče kritiky nákupu z Číny a mého veřejného vyjadřování nesouhlasu s čínskou politikou, nemám žádný problém dělat s Čínou byznys. A taky nemám potřebu se Číně klanět. Čínské zboží kupujeme a používáme denně všichni. Náš kritický postoj přece nepředpokládá, že úplně přerušíme obchodní styky,“ uvedl Štěpán Štrébl. 

    Zároveň ale dodal, že nechce dávat politickým oponentům munici, a tak s rodinným byznysem končí a firmu Strebl prodá.

    Do případu se ale vložil bývalý člen Pirátů Rudolf Belec, který se loni dostal se Štréblem do sporu kvůli své manželce, tehdy žižkovské radní Janě Belecové. Ta měla mít se Štréblem konflikty, jeden z nich podle svědkyně vyústil až v situaci, kdy místostarosta zatlačil radní do kouta a křičel na ni.

    Belec na serveru Kauza 3, který se věnuje dění v Praze 3, odhalil, že rodina Štréblových vlastní dokonce několik firem. Ty spadají pod akciovou společnost Strebl Group, a. s.

    A minimálně dvě z nich, General Trading, s. r. o., a GNX, s. r. o., začaly v poslední době dělat stejný byznys jako Strebl, s. r. o., tedy dodávat do Česka čínské zdravotnické pomůcky.

    „Dne 16. listopadu 2020 proběhlo Zastupitelstvo Středočeského kraje a zvolilo si politické vedení, jehož součástí jsou i Piráti. Během následujícího měsíce uzavřely příspěvkové organizace zřizované Středočeským krajem řadu smluv s rodinnou firmou General Trading, s. r. o. Nejedná se o nějaké drobné, ale o kontrakty za desítky milionů korun,“ píše Belec například a svá zjištění dokládá screenshoty z rejstříků.

    Štrébl měl s rodinným podnikáním problém už loni na podzim, kdy se ho na možný střet zájmů dotazovali žižkovští zastupitelé. Tehdy ovšem byla předmětem diskuzí jen firma Strebl, s. r. o., jejímž byl Štrébl majoritním vlastníkem, nechal se ale slyšet, že v ní od Nového roku nebude působit. 

    V prosinci ho pak ve funkci jednatele firmy Strebl nahradila matka.

    „Spíše to na mě působí tak, že Andrej Babiš si vytvořil fond, který ‚převedu na děti, já tam nebudu, budu dělat, že to není moje, a tím pádem to bude všechno v pořádku‘. Je to podobný model tomu, že se z toho chceš stáhnout,“ přirovnával Štréblův krok k premiérovi Babišovi a jeho Agrofertu populární zastupitel a bývalý žižkovský starosta Alexander Bellu (ODS).

    Zda se Štréblův březnový slib, že firmu prodá, týkal celého rodinného konglomerátu, nebo pouze firmy Strebl, s. r. o., ukáže blízká budoucnost.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:22 středa 11. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      42
    • Haha
      4
    • Super
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...