Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sebevražda Pavlova bodyguarda: GIBS prověřuje informace Expresu. Zdroj popsal vyšetřování

    Redakce Expresu upozornila, že policista Rudolf P. (†36), jenž pracoval v ochrance pro bývalého prezidenta Miloše Zemana a nyní střežil současnou hlavu státu Petra Pavla, si před sebevraždou stěžoval na šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Z Hradu a z policejního prezidia šly zprávy, že se naše informace nezakládají na pravdě. Nyní ale celou záležitost z vlastní iniciativy prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zdroj Expresu nastínil, jak bude vyšetřování probíhat. „Rudovi bývalí kolegové už byli pozváni k výslechu,“ informoval člověk, který měl k hradnímu bodyguardovi velmi blízko a je z jeho smrti zdrcený.

    O sebevraždě hradního bodyguarda Rudolfa P. jako první informovala rozhlasová stanice Prostor. Expresu se poté podařilo zjistit, že policista si měl před smrtí stěžovat na šikanu na pracovišti.

    „Stěžoval si jednomu ze svých parťáků, že mu dávali sežrat, že dělal už pro Zemana a dobře s ním vycházel. Nadřízení mu také jasně dávali najevo, že s ním nepočítají. Žádné prémie a minimum práce, na kterou vás napíší. Vlastně vás tlačí k tomu, abyste šel do civilu, protože nízkým platem a nulovými prémiemi klesá průměr a celá výsluha,“ řekl zdroj Expresu, jehož s Rudolfem P. pojil přátelský vztah.

    „Snad to pořádně vyšetří GIBS. Kompletně nové vedení (prezidentské ochranky, pozn. red.) se tváří, že nic, a hraje mrtvého brouka. Kapři si vlastní rybník nevypustí. On ale určitě nespáchal sebevraždu kvůli nešťastné lásce,“ dodal člověk, který promluvil jen pod zárukou anonymity.

    Redakce Expresu kontaktovala i kancelář Hradu. Zajímalo nás, zdali měl prezident Petr Pavel povědomí o jakýchkoliv problémech, s nimiž se mohl policista potýkat.

    „V záležitosti otázek týkajících se členů ochranného týmu se, prosím, obraťte na tiskové oddělení Policejního prezidia České republiky, pod které spadá Útvar pro ochranu prezidenta České republiky. K otázkám na pracovníky policie nemůžeme sdělovat žádné informace,“ reagovala mluvčí Markéta Řeháková.

    Když jsme oslovili policejní prezidium, neoficiální cestou jsme se dozvěděli, že policie už v relativně krátkém čase provedla prověření údajných pracovních problémů a nepřišla k závěru, že by docházelo k šikaně.

    O problémech v práci prý nevědí ani policistovi nadřízení, ani Úřad vnitřní kontroly, který se případem automaticky zabývá. Podle těchto neoficiálních zpráv byl zesnulý policista v kolektivu i u vedení velmi oblíben.

    Kluky už si pozvali k výslechu, prozradil zdroj Expresu z Hradu

    Nyní ale nastal zásadní posun. Do hry se totiž skutečně vložil GIBS, a navíc z vlastní iniciativy, což serveru iDNES.cz potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

    „Mohu potvrdit, že se z vlastní iniciativy zabýváme informacemi, které se v této souvislosti objevily. Více informací není možné v tuto chvíli sdělit,“ uvedla mluvčí.

    Podle důvěryhodného zdroje Expresu už byli někteří bývalí kolegové Rudolfa P. předvoláni k výslechům a budou vyšetřovatelům detailně popisovat, jak se ke zkušenému policistovi chovali například jeho nadřízení.

    „Několik kluků už si pozvali. Obávám se ale, že i kdyby svědci řekli, že si Ruda opravdu stěžoval, on už to bohužel nemůže potvrdit a ti, kteří se k němu tak chovali, to popřou. Pomohlo by, kdyby někdo měl například nějakou nahrávku. Alespoň se ale udělá, co je možné,“ řekl Expresu člověk, jenž má kontakty mezi členy hradní ochranky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 22. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Tvl
      14
    • Trapas
      13
    • Haha
      7
    • Sladký
      6
    • Cože
      5