Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Naučil jsi mě vařit a jak podělávat gádže.“ Pieta za mrtvého Roma v Brně vyvolává silné emoce

    Romové se loučí s mladíkem, kterého násilně ubodal Ukrajinec, protože se mu nelíbila hudba, kterou mladík poslouchal. | foto: Profimedia.cz

    Na pietním shromáždění před Janáčkovým divadlem v Brně se promluvou kamaráda zavražděného Nikolase rozpoutal bouřlivý diskurz. Milan Štajnc ve svém projevu zmínil, jak ho zesnulý Rom naučil vařit (slangově se tak říká vaření pervitinu, pozn. red.) a jak společně „podělávali gádže“ (v romštině tak označují osoby jiného než romského původu). Jeho slova však nejenže vyvolala rozhořčení, ale také přispěla k dalšímu rozdmýchávání nenávisti.

    „Je mi líto, co se mu stalo. Miloval jsem ho. Naučil mě vařit. Bydlel jsem s ním. Ukázal mi, jak dřít v práci. Kopali jsme jako č*ráci lopatou. Chodili jsme podělávat gádže. Bylo to v pořádku, dokud nepřišli Ukrajinci, oni to tady úplně převrátili,“ pronesl mladík během svého projevu.

    Na pódiu se během piety mimo jiné střídali řečníci, kteří žádali o tvrdé potrestání pachatele, apelovali na vládu, aby řešila situaci s Ukrajinci, a mnozí kritizovali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za údajné přátelství s banderovci.

    Následně dorazily také skupiny lidí s moravskými i českými vlajkami a Romové skandovali hesla jako „My jsme Češi!“ nebo „My je tady nechceme!“ na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před invazí.

    Poté se na internetu objevila řada videí, v nichž rozhořčení Romové kritizují vládu a premiéra Petra Fialu za podporu banderovců a údajné fašistické Ukrajiny. Tyto projevy dále prohlubují etnické rozdíly a posilují pocit nedůvěry mezi Romy a ukrajinskou komunitou.

    Účast na pietě byla hojná.

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se výrazně ohradil proti takovým projevům nenávisti. Upozornil na nebezpečí nedostatečného zpravodajství, které vytváří nebezpečný precedens. Odsoudil také nezodpovědné a rasistické projevy na veřejných shromážděních a zdůraznil, že není správné mlčet v případech, kdy se jedná o nenávistné výroky.

    „Že média vynechala z citovaného projevu vulgarity, chápu. Ovšem na rasistickou část upozornit měla. Kdyby český Nerom veřejně za potlesku davu vzpomínal, jak podělával cikány, byl by to skandál a fašismus. Když to v obráceném gardu o gádžích řekne Rom a k tomu přidá výpady proti Ukrajincům, zamlčí se to,“ kritizoval projev Pavel Blažek.

    Pietu vyjádřili na společném setkání Ukrajinců a Romů i lidé v Praze na Staroměstském náměstí. Jak informoval zpravodajský server Romea, zde se v sobotu odpoledne na společném happeningu sešlo kolem čtyřicítky lidí.

    „Společné setkání Romů a Ukrajinců, kterého se zúčastnila i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, proběhlo v naprostém klidu. Obě komunity se spolu vyfotily, jejich zástupci přečetli prohlášení a společně uctili památku zemřelého Nikolase,“ uvedla Romea.

    Romové se loučí s mladíkem, kterého násilně ubodal Ukrajinec, protože se mu nelíbila hudba, kterou mladík poslouchal.

    Shromáždění v Brně nepovažuje prezident Petr Pavel za úplně šťastné. Ocenil naopak přístup organizace Romea a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové.

    Pavel zdůraznil, že záležitost je potřeba posuzovat s chladnou hlavou, emoce jsou podle něj zjitřené na všech stranách. Je nutné jednoznačně odsoudit jakýkoliv akt takového násilí a zároveň důsledně vyšetřit, co se vlastně stalo, uvedl prezident.

    „Jsou některé okolnosti, které hovoří o tom, že to nebylo černobílé, že je potřeba, abychom měli jasný obrázek,“ řekl.

    „Ale to nijak nesmazává fakt, že došlo k zabití nebo k vraždě, podle toho, jak to bude nakonec posouzeno, a z toho musí být vyvozeny jednoznačné důsledky včetně trestu. A to bez ohledu na to, kdo byl účastníkem,“ doplnil prezident Petr Pavel.

    Podle prezidenta je potřeba nepaušalizovat a nedělat z věci národnostní nebo rasový problém. Řekl, že demonstraci, kterou svolala romská komunita v Brně, nepovažuje za úplně šťastnou. Protože některá vyjádření nepomohla ani romské komunitě, ani objektivnímu pohledu na situaci,“ řekl.

    V sobotu minulý týden před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady sedmatřicetiletý cizinec, zřejmě Ukrajinec, pobodal dva lidi. Romský mladík v nemocnici zemřel. Událost u části Romů vyvolala rozhořčení a protiukrajinskou reakci.

    Policie podezřelého na místě zadržela, v úterý soud muže poslal do vazby. V sobotu tento týden se v centru Brna sešlo asi tisíc lidí, původně ohlášené pietní shromáždění se změnilo v protivládní demonstraci.

    Nechyběla česká a romská vlajka.

    Po tragické události je situace v Brně velmi vyhrocená, někteří Ukrajinci se prý necítí zrovna bezpečně, ukrajinské ženy se bojí někam chodit s malými dětmi a také se ruší různá vystoupení ukrajinských dětí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:52 pondělí 16. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      127
    • Haha
      42
    • Super
      19
    • Tvl
      15
    • Sladký
      8
    • Cože
      7