Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rhodos v plamenech: 5 tisíc Čechů na ostrově, někteří bez pasů a hotovosti, vláda letadla nepošle

    Řecký ostrov Rhodos zasáhly rozsáhlé požáry. (24. července 2023) | foto: Profimedia.cz

    Zhruba 30 tisíc turistů a místních obyvatel už se muselo evakuovat na řeckém ostrově Rhodos, kde se lesní požáry přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Do bezpečí turisty a místní obyvatele odvážely autobusy, včetně několika lodí pobřežní stráže a soukromých lodí. Akci koordinovala pobřežní stráž a policie. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, kteří přišli o pasy i hotovost a před požárem utíkali s dětmi v náručí. Trápí je nedostatek jídla a na některé se nedostalo ani náhradní ubytování.

    Řecký ostrov Rhodos již několik dní bojuje s velmi rozsáhlými požáry. Sobotní evakuace na Rhodosu se uskutečnila na jihu ostrova v oblasti Kiotari. Turisté byli evakuováni a následně odvezeni do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech.

    Evakuace na ostrově probíhala i v pátek, tentokrát ve vesničce Laerma, která leží v centrální části ostrova. Mezi evakuovanými je i mnoho Čechů, kteří postrádají pasy, oblečení, hotovost a mají nedostatek jídla.

    Delegáti jsou zaneprázdněni a zdravotníků i náhradních hotelů je na ostrově nedostatek.

    „To, že začíná hořet, jsme s dcerou zaznamenaly už včera večer. Když jsem ráno otevřela dveře na balkon, už tam byl všude popel. Potom někdy kolem jedné hodiny jsme byly na pláži a najednou se za naším hotelem začal objevovat silnější a silnější dým. Před druhou hodinou chtěla jít dcera na pokoj, ale už se tam nedostala,“ popsala pro CNN Prima News Jana Šafářová.

    Podle slov české turistky museli všichni obyvatelé hotelu odejít na pláž. „Asi po dvou nebo třech kilometrech jsme s dcerou došly do hotelu v zátoce, kde už se dalo dýchat. Do té doby létal všude popílek, až nás z toho štípaly oči,“ uvedla Šafářová, která musela všechny své věci nechat v hotelu, je tak bez peněz, pasu a oblečení.

    „Jsme v kontaktu s delegátem cestovní kanceláře. Převezli nás někam na jih do hotelu. Čechů tu je i s námi asi dvacet. Nemohli nás ubytovat, takže jsme všichni spali na zemi, já jsem ani neusnula. Je tady kolem 40 stupňů. S dcerou máme jenom mobily a na sobě pouze plavky. Není to komfortní. Dneska jsme se mohly s dcerou alespoň osprchovat a najíst, takže spokojenost,“ řekla Šafářová v neděli ráno pro CNN Prima News.

    Na některé turisty se bohužel prozatím nedostalo ani náhradní ubytování a musí spát na betonových schodech. Zároveň na řecký Rhodos přilétají noví turisté, tudíž je kapacita naprosto přeplněna.

    „Jsme na Rhodosu jako spousta Čechů, evakuovali jsme se. Nikdo o nás ale dál nejeví zájem, delegátka nefunguje. Nebere nám vůbec telefon. Vojenský transport nás odvezl na basketbalový stadion, kde je dalších tisíc lidí. Spali jsme na betonových schodech. Je to příšerné. Někteří jsou po tělocvičnách, jiní se evakuovali sami, ale stále přilétají noví turisté. Lidé jsou zoufalí, chtěla bych všem poradit, aby sem nelétali,“ uvedla pro TN.cz další turistka.

    „Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů po moři,“ řekla CNN Prima News vedoucí oddělení komunikace Ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová. „Od řeckých úřadů bohužel máme informace, že požár je stále velice nekontrolovatelný. Uhašení nepřijde ze dne na den,“ dodala.

    Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer ruší cesty na jih řeckého ostrova Rhodos, kde vypukl lesní požár a přiblížil se k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zákazníkům, kteří měli odletět v neděli ráno, v sobotu cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd.

    Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a v neděli měli odletět, se podařilo dostat do Česka.

    Čedok nabízí změnu zájezdu nebo termínu. Spousta leteckých společností už se rozhodla lety na Rhodos až do odvolání zrušit.

    Velká část ostrova je bez elektřiny, která byla z bezpečnostních důvodů odstavena. Hasiči s požáry na Rhodosu bojují už od začátku týdne, na ostrov se tak sjíždějí hasiči z celé Evropy, aby jim pomohli.

    Boj s lesními požáry na Rhodosu ztěžuje hasičům silný vítr a k šíření ohně přispívá i vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazením v pondělí nejspíše ještě týden.

    Meteorolog Josef Hanzlík uvedl, že on a jeho kolegové požár zaznamenali i prostřednictvím družice.

    „Severozápadní větry unášejí dýmový mrak směrem na jihovýchod. Teploty na Rhodosu jsou skutečně vysoké, převyšují 40 stupňů. Vítr bude ještě v neděli a v pondělí silný. Situace se zlepší v úterý, kdy zeslábne. To by mohlo hasičům pomoci. Vedra ale jen tak nepoleví,“ dodal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:31 pondělí 20. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      17
    • Haha
      9
    • Super
      7
    • Tvl
      7
    • Cože
      5
    • Sladký
      5