Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Konec aktivistů z Rebelie? Porušili své zásady a rozjeli třídní boj, zní z Londýna

    Dny aktivistů z nechvalně proslulého hnutí Extinction Rebellion se zdají být sečteny! Ekologičtí fanatici totiž před pár dny uspořádali protest v londýnském metru, kterým prý porušili své zásady. Z Velké Británie zní, že aktivisté změnili svůj nenásilný boj v třídní válku.

    Zmíněný protest se odehrál na nástupišti v Canning Townu v Londýně. Dva aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, česky Rebelie proti vyhynutí, vylezli na jeden z vagonů a rozvinuli tam svůj transparent.

    Cestující, kteří byli v tu chvíli ve vagonu, museli okamžitě vystoupit, což se jim pochopitelně vůbec nelíbilo. Většina z nich totiž zrovna cestovala do práce. Lidé tak začali nejprve na aktivisty hlasitě pořvávat a brzy po nich házeli různé předměty. Ti nejvíce rozzuření jedinci se rozhodli vzít situaci do svých rukou a stáhli demonstranty z vagonu dolů.

    Kolem jednoho aktivisty se poté shromáždil dav cestujících, kteří na něj začali útočit. Zakročit musel až pracovník metra a další pasažéři, kteří se ekologického fanatika zastali, protože cítili, že by tento konflikt mohl přerůst ve veřejný lynč.

    Události na nástupišti v Cannight Townu vedly k závažným zpožděním i ostatních vlakových souprav. Navíc na trati ve Stratfordu a v Shadwellu si jeden demonstrant přilepil ruku k vlaku, což celou situaci ještě ztížilo.

    Rebelové si kopou svůj hrob

    Z Velké Británie, kde v poslední době dochází k pravidelným protestům těchto rebelů, zní hlasy, že touto akcí si kontroverzní hnutí prakticky samo vykopalo svůj hrob.

    Novinářka Charlotte Gillová z listu The Telegraph píše, že se jedná o zánik Rebelie. Jako důvod ve svém článku uvádí, že ekofanatici narušili veřejnou dopravu, která patří k vůbec nejekologičtějším vynálezům a dosud byla tou nejlepší cestou v boji proti klimatickým změnám.

    I nejznámější současná ekologická aktivistka světa Greta Thunbergová přece vždy jezdila vlakem. A najednou si Rebelové proti vyhynutí řekli, že tato doprava je vlastně špatná?

    Boj proti klimatickým změnám se změnil v třídní boj

    Podle výše zmíněné novinářky demonstranti svým protestem změnili boj proti klimatickým změnám v třídní boj.

    „Koneckonců, kdo nejvíce trpí kvůli těmto protestům? Není to vláda ani kapitalističtí obři, ale ti s nízkými mzdami,“ píše britská novinářka, která ale dodává, že je velmi nepravděpodobné, že by hnutí Extinction Rebellion ukončilo svou aktivitu. 

    Prý se brzy dočkáme dalších protestů.

    Slibovali nenásilné protesty a teď skáčou po vagonech

    Objevují se ale i názory, že aktivisté naprosto uhnuli ze své původní filozofie. Rebelové vždy deklarovali, že jejich cílem jsou nenásilné protesty, jako je například to, že si lehnou na silnici a svými těly zablokují dopravu. 

    Teď ale svým činem demonstranti rozpoutali davové šílenství a ještě riskovali, že vagon poškodí.

    Oslovili jsme tiskovou mluvčí české Rebelie proti vyhynutí Veroniku Holcnerovou. Zajímalo nás, co si o situaci ve Velké Británii myslí.

    „Protest si myslím, že proběhl v pořádku. Někteří naši členové ho ale neschvalují. Něco podobného v Česku neplánujeme,“ sdělila nám Holcnerová.

    Tisková mluvčí české Rebelie je toho názoru, že aktivisté v Londýně nechtěli poukázat na to, že by doprava metrem či vlakem byla špatná, ale spíše bylo cílem oslovit co největší skupinu lidí, to se jim prý povedlo. Podle Holcnerové je totiž hlavním cílem Rebelie vyvolat veřejnou diskuzi.

    Holcnerová nám dále vzkázala, že česká Rebelie se v současné době vzpamatovává z posledních protestů a nové akce v nejbližší době nejsou v plánu.

    „Větší protest plánujeme až na jaře,“ odhalila plány tisková mluvčí Rebelie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:05 sobota 15. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      76
    • Super
      30
    • Cože
      27
    • Trapas
      27
    • Sladký
      27
    • Tvl
      27
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...