Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ekošílenci se na státní smutek přilepili k magistrále! Teď si stěžují, že mají odřené ruce

    Přilepeným aktivistům museli pomoci členové antikonfliktního týmu. | foto: Facebook/Extinction Rebellion

    Zatímco tisíce lidí v sobotu truchlily za Karla Gotta, aktivisté z hnutí Rebelie proti vyhynutí vyrazili do ulic. Svými těly zablokovali dopravu v centru Prahy. Ti „nejodvážnější“ si přilepovali ruce lepidlem k zemi. Pomáhat jim poté museli policisté a členové antikonfliktního týmu, kteří k odlepování používali ředidlo. Aktivisté si celou akci velmi pochvalují. Menší vadou na kráse je pro ně pouze skutečnost, že policie prý s odlepováním neměla zkušenosti a ekofanatici tak nyní mají ruce plné oděrek!

    Na sobotu 12. října byl vyhlášen státní smutek za nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta. Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, česky Rebelie proti vyhynutí, měli na tento den naplánované akce v centru Prahy.

    Chvíli uvažovali, že je kvůli státnímu smutku zruší. Nakonec se ale shodli, že „boj za lepší zítřky“ je pro ně důležitější.

    „Řešili jsme, co máme s nenadálou situací dělat. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme pokračovat v původním plánu,“ sdělil Expresu mluvčí ekologického hnutí Martin Vrba.

    Právě v sobotu se uskutečnila pravděpodobně ta největší protestní akce tohoto hnutí. Probíhala na Václavském náměstí. 

    Zpočátku šlo o jakýsi festival. Odpoledne ale ti největší fanatici zablokovali magistrálu svými těly.

    Rebelové v sobotu zablokovali magistrálu.

    Hnutí na svém Facebooku uvádí, že těchto „odvážlivců“ bylo více než 100 a blokáda trvala téměř 45 minut.

    „Strávili jsme zajištění společně asi pět hodin! A byl to s vámi krásný čas. Radostný a tvůrčí. Díky za to, jací jsme. Tolik sounáležitosti, radosti, spolupráce. Důvěry a podpory. Akceschopnosti, improvizace, intuice. Soudržnosti a solidarity. Díky za odvahu a společné vykročení z komfortní zóny,“ píše Rebelie na sociální síti.

    Tato rebelka celou akci hodně prožívala.

    Někteří si na zem pouze lehli a nechali se poté odnést. Jiní si ale k vozovce přilepili ruce a museli jim je odlepovat členové antikonfliktního týmu. Ti k odlepování používali klasické ředidlo.

    Aktivisté si přilepili ruce k zemi.

    Přilepeným aktivistům museli pomoct členové antikonfliktního týmu.

    „Policie byla velice korektní. Nemají zkušenost s přilepováním, takže došlo k některým malým zraněním (oděrky) při odtrhávání lidí,“ uvádí hnutí.

    Policisté odlepovali aktivisty ze země.

    Někteří aktivisté prý na policisty měli křičet: „Police, we love you, we’re doing it for your children!“ V překladu: Policisté, máme vás rádi, děláme to pro vaše děti.

    Demonstranti zůstali pod Národním muzeem ještě několik hodin. Usídlili se okolo památníku Jana Palacha a rozjeli tam menší párty. Někteří vytáhli kytary, zpívaly se písničky. Na vše samozřejmě celou dobu dohlíželi policisté.

    Aktivisté zaplnili vrchní část Václavského náměstí.

    A to je na tom dost možná to nejhorší. Místo toho, aby policisté byli ve střehu kvůli skutečně vážným situacím, tráví celý den odnášením a odlepováním těchto ekošílenců z magistrály.

    Pomůže něco takového v boji za lepší zítřky? 

    Těžko, když samotná šéfka tohoto uskupení Veronika Holcnerová tvrdí, že žádný nápad spojený s řešením klimatické krize nemá a její „stádo“ má pouze upozorňovat na závažnost situace.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:13 středa 12. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      62
    • Trapas
      48
    • Tvl
      33
    • Sladký
      32
    • Super
      31
    • Cože
      26
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...