Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    To je zrada! Odplata bude tvrdá! Putin pronesl dramatický projev k povstání wagnerovců

    Vladimir Putin pronesl k povstání wagnerovců dramatický projev. | foto: Reuters

    Smrtelné nebezpečí pro Rusko. Diktátor Vladimir Putin (70) v dramatickém projevu prohlásil, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident ale zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. „Ozbrojené povstání by bylo smrtelným nebezpečím pro naši státnost, pro nás jako národ,“ pronesl zjevně rozčílený Putin.

    „Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

    Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky vzpoury, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli.

    Putin označil vzbouřence za zrádce a slibuje tvrdou odplatu.

    „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin.

    Ve svém projevu též obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.

    Ruští bojovníci, pravděpodobně z Wagnerovy skupiny, na ulici poblíž velitelství Jižního vojenského okruhu ve městě Rostov na Donu

    Postup wagnerovců Putin označil za „dýku vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání.

    „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ uvedl Putin se zjevným odkazem na šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

    Povstalci 500 kilometrů od Moskvy

    Mezitím žoldnéři z ruské soukromé Wagnerovy skupiny obsadili všechna vojenská stanoviště ve městě Voroněž 500 kilometrů jižně od Moskvy, napsala agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek. Totéž tvrdí i sami wagnerovci, kteří o postupu ve Voroněži informovali na Telegramu. Informaci zatím nelze nezávisle ověřit. Korespondent agentury TASS uvádí, že ve městě panuje klid a není v něm vidět žádné vojáky.

    Warnerovci v centru Rostova

    Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev oznámil, že v regionu je uzavřený 300 kilometrů dlouhý úsek dálnice M4, která spojuje Moskvu s jihem Ruska. Vedení oblasti se stejně jako další ruské regiony rozhodlo až do odvolání zrušit veškeré veřejné události, Gusev obyvatelům vzkázal, aby zůstali klidní.

    „Vojenská zařízení ve Voroněži jsou pod kontrolou soukromé Wagnerovy skupiny. Armáda se přidala na stranu lidu,“ uvedla skupina na svém kanálu na Telegramu.

    Zakladatel soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se objevil s bojovníky na velitelství Jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil v Rostově na Donu.

    Agentura TASS s odkazem na svého zpravodaje z místa napsala, že ve městě je klid, doprava funguje jako normálně a nikde není vidět vojáky.

    Voroněž je vzdálená přes 500 kilometrů od Rostova na Donu, kde dnes podle šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina jeho muži obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště. Prigožin pohrozil pochodem na Moskvu, žádá setkání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu. Ministerstvo obrany a prezident Vladimir Putin jeho postup označili za ozbrojenou vzpouru.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:26 neděle 22. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Haha
      11
    • Trapas
      6
    • Cože
      5
    • Tvl
      5
    • Sladký
      3