Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Z pražského tramvajáka, co zachránil ztracené dítě, je youtuber pro DPP. Je to ale výjimka

    Před několika dny tramvaják Josef Chodounský na zastávce viděl ztracené dítě a rozhodl se mu pomoci. Hrozil mu i případný postih ze strany dopravního podniku v Praze. Místo případné pokuty se mu však dostalo finanční odměny. Mnoho Pražanů i díky této události zjistilo, že Chodounský své jízdy natáčí pravidelně. Od nového roku však za stejná videa hrozí jeho kolegům vyhazov.

    Svůj kanál má na YouTube také Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), který pravidelně sledují dva tisíce lidí. Pro mnohé neznámý řidič tramvaje Josef Chodounský jich má už přes dvacet tisíc a počet lidí, kteří rádi sledují jeho jízdy hlavním městem, rychle přibývá. Dopravní podnik se tedy rozhodl, že jeho popularity a zkušeností využije, a nabídl mu spolupráci v rámci sociálních sítí.

    „S řidičem tramvaje panem Josefem Chodounským připravujeme spolupráci na bázi participace na vytváření příspěvků pro profily DPP na sociálních sítích,“ potvrdila nám Hana Pohanová z tiskového oddělení dopravního podniku.

    Přitom ještě před pár dny se Chodounský obával, že by jej jeho zaměstnavatel mohl chtít pokutovat za postup, kdy do svého vozu nabral dítě, kterému se ztratili rodiče.

    Josef Chodounský natáčí své jízdy na Youtube od roku 2011.

    „Upřímně, dlouho jsem zvažoval, jestli video z této akce zveřejním, protože zlí lidé by mohli najít nějaká porušení předpisů, ale víte co? Jsou Vánoce a každá pomoc bližnímu těší o to víc a náladu mi nemůže zkazit ani případný postih,“ napsal na svůj Twitter tramvaják.

    Spolupráce s dopravním podnikem je přitom pro budoucí fungování Chodounského jako youtubera klíčová, protože od nového roku hrozí tramvajákům, kteří budou své jízdy nahrávat, vyhazov.

    „Určitě jste si všimli, že již měsíc nepřidávám žádná videa. Není to proto, že by mě to přestalo bavit. V dopravním podniku si všimli mých videí, proběhla jednání a budeme pravděpodobně spolupracovat,“ napsal svým fanouškům před několika týdny tramvaják.

    „Když to budu teď dělat oficiálně a legálně, musím dodržovat pravidla. Oni vědí, že ukážu peprnější situace, pro podnik je to koneckonců levnější a výhodnější,“ vysvětluje Chodounský, který si uvědomuje, že od nového roku nesmí být zveřejněna videa z kabin, v nichž jsou tváře lidí nebo registrační značky aut.

    Josef Chodounský natáčí své jízdy na Youtube od roku 2011.

    Praha se tak může inspirovat v Ostravě, kde jsou vozy vybaveny kamerami, které splňují podmínky GDPR. Na rozdíl od hlavního města zatím v Ostravě neřešili případ youtubera, který by natáčel video při jízdě a pak ho zveřejnil na sociálních sítích.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:31 sobota 11. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      73
    • Trapas
      39
    • Tvl
      35
    • Cože
      33
    • Haha
      31
    • Sladký
      29
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...