Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Traktory se valily na Prahu, ta přitom byla zázračně průjezdná: Víc takových protestů!

    Dopředu plánovaná a hojně diskutovaná blokáda a paralýza Prahy se ve finále nekonala. Zemědělci sice dorazili do hlavního města s technikou, mimo magistrálu u ministerstva zemědělství ale silnice byly v pondělí ráno průjezdné. Mnoho řidičů se dokonce shodlo na tom, že tak průjezdná metropole už dlouho nebyla.

    „Doporučujeme všem, kteří nemusí, aby raději do centra nejezdili,“ žádal pražský primátor Bohuslav Svoboda. Těžko říct, jestli právě jeho slova zafungovala, jisté je jedno, dopravní apokalypsa se v souvislosti s protesty zemědělců v metropoli nekonala.

    Prázdné ulice potvrdila i policie. „Děkujeme všem, kteří nevyjeli,“ uvedla mluvčí Violeta Siřišťová. S výjimkou severojižní magistrály, kde krouží traktory protestujících zemědělců, je situace v pondělní ranní metropoli nezvykle klidná.

    Mnoho řidičů se shodlo dokonce na tom, že se v pondělí ráno jelo lépe a rychleji než třeba v době covidu, kdy byl provoz citelně menší než nyní. S trochou nadsázky se tak dá říct, by se ohlášení podobných protestů Praze hodila každý den, pokud by pak měla zůstat takto průjezdná.

    Zemědělci přijeli do Prahy a centrum zaplnily traktory.

    Traktory se přivalily do Prahy, většina komunikací ale byla zázračně průjezdná.

    Protestní jízda nespokojených zemědělců měla blokovat metropoli až do pondělního odpoledne. Problémy lze ale čekat i při odjezdu techniky z hlavního města. Na pondělní odpoledne je ohlášeno také shromáždění na Malostranském náměstí a částečně se protest přelije až do úterý.

    Podle mluvčího akce Daniela Sterzika protestující farmáři požadují, aby „vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství“, a zároveň odstoupila od evropské zelené dohody, tzv. Green Dealu.

    Fiala opět mimo

    „Dnešní demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS) na síti X.

    Bohužel opět dokázal, jak odtržený od reality a přehlíživý ve skutečnosti je. Podobná slova se mu dost možná vrátí jako bumerang. Zdaleka ne všichni, kdo do Prahy, jsou pátou kolonou Kremlu...

    Premiér Petr Fiala (ODS)

    Házet všechny do jednoho pytle je jen dalším důkazem premiérova nepochopení problému a v neposlední řadě také bezbřehé arogance, kterou tak rád předvádí.

    Možná by bylo lepší, když by se k celé věci vyjádřil spíš ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který už beztak mluví za všechny resorty.

    Fotogalerie