Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Macinka komentuje dění v Německu: Zelená politika? Nákladná, zbytečná a nebezpečná, říká

    Dokonce i čeští řidiči pocítili masivní stávku, kterou si na dnešní den připravili němečtí zemědělci. Ti v traktorech zablokovali řadu silnic a dálničních nájezdů po celé zemi a výjimkou nebyly ani hraniční přechody s Českem, třeba Boží Dar či Strážné. Proč? Na protest proti zelené politice německé vlády, která chce zemědělcům masivně snižovat dotace či zdražit pohonné hmoty. Pro Expres situaci okomentoval šéf strany Motoristé sobě a jeden z nejhlasitějších odpůrců ekologického aktivismu Petr Macinka.

    Traktorů vyjely na německé silnice stovky. Hraniční přechody byly dnes ráno zablokovány na několik hodin, komplikace panovaly třeba i na dálnici D8, která vede z Česka do Drážďan. Farmáři zamířili i do Berlína.

    Není to navíc poprvé, co němečtí zemědělci blokovali dopravu. Byť si ale zvolili podobný způsob protestu jako ekologičtí aktivisté, jejich motivace je přesně opačná.

    Zemědělci se vydali i do měst včetně Berlína.

    Nelíbí se jim totiž, že politika německé vlády se barví právě do zelena, a to dosti radikálním způsobem. Prosazuje totiž opatření v duchu ochrany životního prostředí a podpory udržitelného zemědělství.

    To má právě na zemědělce dosti citelný dopad. Vláda například utíná dotace na zemědělskou naftu, což znamená výrazné zdražení pohonných hmot do farmářských strojů. Hospodářům se ale nelíbí například ani to, že chce vláda zrušit osvobození zemědělské techniky od silniční daně či hodlá regulovat používání hnojiv a pesticidů.

    Traktory paralyzovaly dopravu po celém Německu.

    Němečtí farmáři už v prosinci ohlásili, že právě od 8. ledna spustí vlnu masivních protestů. Těmi chtějí reagovat nejen na opatření samotná, ale i na přístup vládních činitelů, kteří podle nich odmítají jakýkoliv dialog a opatření přijímají nekompromisně ze dne na den.

    Zemědělci se vydali i do měst včetně Berlína.

    Farmářů se do protestů zapojují tisíce. A v nadcházejících týdnech se nejspíš nadále zapojovat budou.

    Zelená ideologie? Nákladná, zbytečná a nebezpečná

    Expres.cz kontaktoval šéfa strany Motoristé sobě a tiskového mluvčí exprezidenta Václava Klause Petra Macinku. Známý bojovník proti zelené politice bedlivě sleduje právě i dění v Německu, kde je aktivismus spojený s ekologií zřejmě nejintenzivnější.

    „Socialistická vláda SPD a Die Grünen zatížila Německo množstvím nesmyslných a zbytečných zelených opatření. Ta jsou však tak drahá, že už nezbývají peníze na dotace, jimiž se vládní reprezentace snažila před ekonomicky zničujícími dopady této své vlastní - pro Německo sebedestrukční - politiky ochránit právě farmáře,“ myslí si Macinka.

    „Připomeňme si slavný výrok Margaret Thatcherové, která kdysi řekla, že „problém socialistů je, že jim nakonec dojdou i cizí peníze“. A přesně to se nyní stalo v Německu. Domnívám se, že to německý daňový poplatník nakonec jako vždy doplatí a zelenání bude vesele pokračovat, jen asi skončí přeshraniční turistika našeho pana premiéra za levnější Nutellou,“ dodal štiplavě.

    „Zelená ideologie je extrémně nákladná, extrémně zbytečná a extrémně nebezpečná. Měla by být co nejrychleji opuštěna. Doufejme, že se tak stane o poznání mírumilovněji, než jak v minulosti skončily její předchůdkyně: ideologie rudá a hnědá,“ uzavřel svůj pohled na věc lídr Motoristů.

    Fotogalerie