Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Střelec z fakulty měl vážné psychické problémy: Místo zbrojení se měl léčit!

    Celé Česko a s ním i celý svět se pořád nemohou vzpamatovat z masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který má na svědomí David K. (†24) z Hostouně u Prahy. Nenápadný student tu ve čtvrtek odpoledne zabil 14 lidí a 25 jich zranil. Do školy si podle dostupných informací přinesl arzenál zbraní, svůj čin tak evidentně plánoval dlouho dopředu. Mluví se o vážných psychických problémech, kterými měl trpět.

    „Byl to tichý kluk, introvert. Moc se s námi nebavil,“ popsala ho jedna ze studentek, která s ním promovala, Seznam Zprávám. Přála si ale zůstat v anonymitě.

    „Já si ho pamatuju matně, byl o ročník nade mnou, ale vždycky to byl spíše takový ten nevýrazný člověk, co se s nikým moc nebavil,“ doplnila ji další ze spolužaček, která s Davidem K. chodila i na Malostranské gymnázium.

    O to svízelnější je hledání doplňujících informací o jeho osobě, které by třeba mohly pomoct pochopit, co hrůznému činu předcházelo. Facebooku ani Instagramu ale dotyčný student nefandil. Jen na sociální síti Telegram je možné najít profil s jeho jménem. Byl založený na začátku prosince a příspěvky jsou napsané azbukou. Autor v nich nejprve píše, že profil bude jeho deník a že plánuje střelbu ve škole, možná i sebevraždu.

    O den později dodal, že ho inspirovala Alina Afanaskina. Přišlo mu ale, že nezabila dost lidí, což což plánoval napravit. Odkazoval tak na ruskou školačku Alinu Afanaskinovou. Pachatelku masové střelby ve škole Brjansku, při které 7. prosince zemřeli dva lidé a další byli zraněni. Poté sama spáchala sebevraždu.

    Okolí Filozofické fakulty v centru Prahy je uzavřeno a hlídá ho policie.

    Pietní místo u pražského Karolina

    I v následujícím příspěvku David K. odkazoval na Afanaskinovou. Psal, že mu moc pomohla. V jednom z příspěvků zase řešil, že masové vraždy jsou výhodnější než sériové. Poslední příspěvek je datován 19. prosince, kdy autor psal o nesnesitelném zvonění v uších.

    „Je to jako by to byla nějaká zasraná světluška. Chtěl jsem si vyrvat uši,“ zapsal si například.

    I když policie pracuje s možností, že by profil mohl patřit vrahovi, jisté to není. „Musíme prověřit celý profil a vyhodnotit informace,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

    Student David K., který stojí za masakrem na Filozofické fakultě, zastřelil 14 lidí a 25 jich zranil.

    Teorii, že by skutečně šlo o účet útočníka, někteří experti zpochybňují. Připomínají například možnost Telegramu zpětně upravovat příspěvky, poukazují i na perfektní ruštinu postů, která naznačuje rodilého mluvčího.

    Co naopak jisté je, že měl střelec zbrojní pas a měl být zákazníkem pražské prodejny se zbraněmi. Vzhledem k tomu, že v se v souvislosti s ním mluví o vážných psychických problémech, ve hře je například bipolární porucha, je s podivem, že zbrojní průkaz vůbec měl. Pravda, nemusel se léčit, nebo tak úplně nedbal doporučení lékařů, což mohlo mít na jeho chování zásadní vliv.

    I tak by do budoucna možná nebylo od věci pravidla pro vydávání zbrojních průkazů a následné kontroly a přezkumné testy znovu projít a případně je změnit.

    Večerní tisková konference v blízkosti Filozofické fakulty, kde nechyběli ministr vnitra Vít Rakušan, ani zástupci policie a magistrátu.

    Podle informací webu Naše Praha je mladých studentů s bipolární poruchou na pražských vysokých školách překvapivě hodně. O svých problémech se houfně radí na fórech na sociálních sítích.

    „Je to jako mor. Bipolární poruchu má každý druhý, koho znám. Kamarádka vypila louh, chtěla to ukončit,“ popsala situaci v Praze jedna ze studentek, která je ve stejném věku jako David K., tedy ročník 1999.

    „Je to velké téma, o kterém se nemluví, ale jednou to muselo prasknout,“ vysvětlila.

    Fotogalerie