Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Děsivý technický stav, čachry s registracemi: Kontroly historických vozů v Praze dopadly hrozně!

    Z celkových 58 kontrolovaných vozidel jich 55 bylo se závadou. | foto: Facebook

    Hlavní město zaplavila nejrůznější vozítka, která cílí hlavně na zahraniční turisty. Během léta proběhlo 11 kontrolních dnů pseudohistorických vozidel a turistických autobusů Hop On – Hop Off a taky vláčků, které brázdí centrum. Dopadly strašně. Vypadá to, že Praze jezdí samý „šmejd“. Z celkových 58 kontrolovaných vozidel jich 55 bylo se závadou, 10 vozidel bylo na místě odtaženo, jeden vůz byl dokonce zajištěný kriminální policií. Hned 22 vozidlům pak byla zkrácena technická na 30 dní, během nichž musí odstranit závady a jít na novou STK. Pokud ne, technická jim plně zanikne.

    S největšími perličkami z kontroly historicky se tvářících vozů, autobusů Hop On – Hop Off nebo turistických vláčků se za pražský magistrát pochlubil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

    Na pseudohistorických vozidlech byl prý nejvíc zarážející jejich alarmující technický stav a to, jak jsou registrované.

    „Jsou vedená jako blíže neurčené lesnické a zemědělské stroje, třeba traktor a sněžná rolba. Narazili jsme i na šestimístný motocykl s pohonem LPG. Jedno auto nemělo registraci vůbec žádnou. Často jim taky chyběly potřebné dokumenty pro provozování taxislužby, linkové přepravy nebo koncese,“ nechal se slyšet Scheinherr.

    A nejen to! Kontrola byla přímo přehlídkou české zručnosti a vynalézavosti, která se ale v těchto případech minula účinkem a často porušovala pravidla i bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu včetně turistů, kteří si vozítko najali na prohlídku Prahy.

    „Viděli jsme kolo uchycené jedním šroubem, podomácku svařovaný rám vozidla, ostré vyčnívající hrany na obvodu a na kolech, zpětná zrcátka z motocyklů, nefunkční světlomety, ostřikovače, stěrače... Prostě peklo!“ nešetřil kritikou náměstek pro dopravu.

    Autobusům Hop On – Hop Off zase často chyběly potřebné doklady, měly i problémy se záznamy o přestávkách řidičů a době řízení. Se záznamy se manipulovalo třeba formou jízdy na cizí kartu řidiče. Problém taky byl, že si autobusy jezdily, jak chtěly, mimo schválené zastávky a trasy.

    Ani turistické vláčky, které brázdí historické centrum, nedopadly na jedničku. „U nich jsme mimo chybně vedené nebo neexistující záznamy naměřili i dost vysoké hodnoty emisí, dokonce nejvyšší, které jsme v Praze doposud mohli vidět. Při startu hodnoty překračovaly limit 200krát a po nastartování pak jen 4krát,“ nechal se slyšet Scheinherr.

    Kontroly podle něj budou probíhat i nadále a během října shrne výsledky i ze zahájených správních řízení a podnětů podaných na Ministerstvo dopravy.

    „Bezpečnostní a emisní normy je nutné dodržovat a pravidla platí stejná pro všechny. Proto je pozitivní, že jsem našel na Bazoši inzeráty, kdy se majitelé rádoby veteránů začínají těchto vozidel zbavovat s tím, že v Praze už to podnikání tak moc nejde. To mají teda pravdu!“ pochvaluje si radní výsledky častých kontrol.

    Do nich se pustil i primátor Zdeněk Hřib, který si posvítil zase na méně poctivé směnárny, které hlavnímu městu už dlouho dělají ostudu.

    „Další tři neférové směnárny zavřeny! Vypověděli jsme smlouvu směnárnám v městských prostorách na Staromáku, Můstku a Václaváku. Celkem už jsme vyčistili centrum od jedenácti nepoctivých směnáren nebo směnáren, které využívaly klamavé praktiky. Třináct směnáren se ještě brání, ale brzy na ně také dojde řada,“ pochlubil se na Facebooku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:30 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      60
    • Trapas
      38
    • Sladký
      37
    • Cože
      36
    • Tvl
      36
    • Haha
      32