Poslední prázdninový víkend přinesl kromě vysokých teplot taky dost příhodný Festival zmrzliny. Na pražském výstavišti se shromáždily skoro dvě desítky cukráren a zmrzlináren, aby se pochlubily svými nejlepšími zmrzlými výtvory. Celkově byla ale akce spíš zklamáním.
V nabídce byla totiž hlavně klasika. Jahody, čokoláda, lesní ovoce nebo vanilka byly k mání nejčastěji, za to i v bio a veganské formě. Nejvíce nám zachutnala právě čokoládová z rýžového mléka s malinami a chia semínky.
Z exotičtějších příchutí, kterých bylo na výstavišti pomálu, jsme vyzkoušeli rajčatový sorbet s provensálský kořením a moc nás nezaujal.
Hitem tedy nebyli kuriozity, ale takzvané ice rolls. Vyrábějí se tak, že na chladící desce pomocí sekání a rychlého míchání spojíte smetanu a ovoce.
Vstupné v předprodeji stálo 110,-, na místě 150, zmrzliny se platily zvlášť a podle druhu vyšly od 15 do 50 korun. Ceny lístků a pochoutek jsou zároveň tím, co návštěvníci nejvíce kritizují na facebookové stránce festivalu.
Shodují se, že za takový vlez by očekávali více odpadkových košů a především záchody, které chyběli úplně. Příští rok se mají organizátoři ještě co učit.