Zvon Zikmund se letos z Říma nevrátil. Je jeho poškození zlým znamením?

Podle staré pověsti každý rok na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma pro papežské požehnání aby se na Bílou sobotu slavnostně vrátily a opět se rozezněly na přivítání Velikonoc. Po včerejší slavnostní mši v katedrále svatého Víta ale mlčel největší český zvon Zikmund. Ten je od konce minulého roku pro možné poškození mimo provoz. O poškození zvonu se traduje, že je zlým znamením.

Fotogalerie

Stará křesťanská pověst praví, že každý rok v době Velikonoc na Zelený čtvrtek utichnou všechny kostelní zvony a odletí do Říma pro požehnání od papeže.Vrací se na Bílou sobotu, aby se po modlitbě Gloria opět radostně rozezněly a připravily lid na velikonoční zázrak - vzkříšení Ježíše Krista.

V čele zvonů podle pověsti vždy letí dva největší české zvony, Zikmund z katedrály svatého Víta a Marie z Týnského chrámu. Zikmund se ale letos z Říma nevrátil a na Bílou sobotu nezvonil. Od konce roku je totiž mimo provoz. Spekuluje se o tom, že by mohl být poškozen a tak se v katedrále preventivně zvoní jen na menší zvony Václav, Jan Křtitel, Dominik, Josef, Marie a Ježíš.

Příčinou poškození zvonu Zikmund by mělo být nové srdce, které bylo do zvonu instalováno v roce 2012. To je zhruba o 50kg těžší než srdce původní a odborníci se domnívají, že by mohlo mohutný šestnáctitunový zvon z 16. století poškozovat.

Podle další pověsti je poškození zvonu Zikmund předzvěstí katastrofy. Když se minulé srdce v roce 2002 utrhlo, postihly Česko největší povodně v moderní historii. V dnešní napjaté atmosféře, kdy díky obavám s terorismu došlo k nasazení armády do ulic, se mnoho lidí obává, co zlého by se mohlo naší zemi přihodit.

Kromě hrozby teroristického útoku a nezvládnutí migrační krize Česku spíše než povodně před 14 lety hrozí rekordní sucha. Poškození zvonu Zikmund se ale možná váže k jiné církevní tragédii. Podle poslední zpráv ve Vatikánu pomalu umírá bývalý papež Benedikt XVI., který z funkce odstoupil kvůli špatnému zdraví a pokročilému věku.

Pověst o zvonech zároveň říká, že zvonění zvonu Zikmund na Bílou sobotu má kouzelnou moc a když během něj hospodyně zamete ve světnici, po celý rok se v ní neusadí švábi. Letos bohužel budou hospodyně muset přistoupit na jinou metodu prevence.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:22 pondělí 25. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 14
  • 12
  • 12
  • 11
  • 9