Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Smrtící past na dně moře: Ponorce u vraku Titaniku ubývá kyslík, je slyšet bouchání!

    • Zbývá 12 hodin do záchrany ponorky před vyčerpáním kyslíku.
    • Sonary zachytily pravidelné bouchání na stěnu plavidla.
    • Na palubě je miliardář, dobrodruh, vědec a jeho syn.
    • Všichni byli poučeni o riziku a podepsali smlouvu na smrt.

    Pobřežní hlídka z amerického Bostonu pátrá po pohřešované turistické ponorce, která plula k vraku parníku Titanic. | foto: Profimedia.cz

    Turistická ponorka s pěti lidmi na palubě se v severním Atlantiku stovky kilometrů od pevniny ztratila v neděli a americké a kanadské složky pátrající po skupině jsou pod čím dál větším časovým tlakem. Nastal závod s časem. Za předpokladu, že ponorka byla neustále pod hladinou a nemá porušený trup, zbývá posádce kyslík přibližně do čtvrtečního poledne. Pátrání se nyní zaměřuje na oblast, kde byly zaznamenány ruchy označované médii jako bouchání. Představte si tu hrůzu!

    Na palubě se nachází dohromady pět osob, včetně britského miliardáře Hamishe Hardinga. Před expedicí, jež vyjde až na pět a půl milionu korun, museli všichni absolvovat výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

    Do hledání jsou nasazeny lodě, vojenská letadla, ponorka a bóje se sonary. Hladinu prohledává loď Polar Prince, která se používá k přepravě ponorky, v níž se lidé potápějí k Titaniku. Naději na záchranu ponorky v noci z úterý na středu rozpoutala informace, že sonar kanadského letounu zaznamenal v okolí místa, kde se ponorka Titan ozvala naposledy, možné známky života, jelikož se tam po různých časových intervalech ozývalo bouchání.

    Z ponorky Titan můžete třeba pozorovat vrak Titaniku, další možnost je, že v ní budete bojovat o život.

    „Zdroj zvuku neznáme,“ řekl dnes v rozhovoru s televizí CBS důstojník americké pobřežní stráže John Mauger. Podotkl, že v místě, kde se nachází vrak Titaniku, je mnoho kovových předmětů. Pátrání je podle Maugera velmi komplikované, ale bude pokračovat, „dokud je šance na přežití“.

    Zpráva o zachycení zvuků vyvolala optimismus u některých pozorovatelů, neboť bouchání do trupu ponorky je součástí standardního postupu při podmořských nehodách, napsala agentura AP. Australský expert na podmořské operace Frank Owen uvedl, že jeho naděje „stouply o řád“, když se o novém vývoji dozvěděl. Zachycení zvuku sonarem umístěným na hladině podle něj naznačuje, že ponorka by také mohla být na hladině nebo v malé hloubce.

    Zároveň potvrdil, že rozsáhlé pátrací akce budou probíhat do té doby, dokud bude mít posádka ztracené ponorky stále možnost k přežití. Ta se ale bezmezně krátí kvůli omezené zásobě kyslíku na pouhých 96 hodin. Kyslík by jim měl podle výpočtů dojít zítra dopoledne. Hrozí tak velké riziko, že se všech pět osob nacházejících se ve ztracené ponorce každou chvílí udusí.

    Komplikovaná je také oblast, v níž se Titan pohybuje. Je totiž vzdálená až 700 kilometrů od pobřeží St. John a vést pátrání v takto těžko dostupné oblasti je extrémně náročné. Pokud je Titan hlouběji než 200 metrů pod hladinou, existuje jen malý počet plavidel, která by posádce mohla přijít na pomoc. Pátrací akci narušuje i velké množství kovových předmětů, jež se nacházejí v oblasti vraku Titaniku.

    Ponorka OceanGate

    Vyšlo také najevo, že společnost OceanGate, která ponorku Titan vlastní a zároveň cesty k vraku Titaniku provozuje, byla již v minulosti varována před „katastrofickými“ problémy. Odborníci ji vyzvali, aby podmořské zařízení podstoupilo certifikační proces, jak se ale nyní ukázalo, firma to odmítla podstoupit.

    „Doporučujeme, abyste alespoň podstoupili testování prototypu, který by byl přezkoumán a ověřen DNV,“ cituje z dopisu odborníků firmě britský deník The Guardian.

    Ponorka OceanGate

    Na to konto se ozval i Mike Reiss, který byl na palubě ponorky Titan již loni. Uvedl, že pasažéry firma s potenciálními riziky seznamuje. „Než nastoupíte, podepíšete smlouvu, ve které je smrt zmíněna hned na třech místech,“ řekl pro britský deník. „Potopil jsem se s nimi už třikrát a téměř pokaždé jsme ztratili spojení,“ popsal své předchozí zkušenosti se společností OceanGate.

    Vrak Titaniku, k němuž se před třemi dny vydala pětičlenná mezinárodní posádka, leží v hloubce kolem 3800 metrů. Pokud skupina uvázla u dna oceánu, bylo by extrémně složité jí pomoci, upozorňují experti. I kdyby byl Titan na hladině, nebylo by jednoduché ho najít.

    Vody v blízkosti vraku začal prohledávat podmořský robot, zatímco se úřady snažily do pátrací akce zapojit další a další prostředky, uvádí AP. Na východ kanadského Nového Foundlandu, kde Titan zahájil svou cestu, v úterý dorazila trojice letadel amerického letectva s dodatečným vybavením a personálem. Do oblasti pátrání míří loď kanadského námořnictva, na níž by se posádce ztracené ponorky v případě záchrany dostalo potřebné péče.

    Na palubě ponorky, která patří společnosti OceanGate Expeditions, jsou kromě šéfa firmy Stocktona Rushe také britský dobrodruh Hamish Harding, francouzský znalec Titaniku Paul-Henri Nargeolet a britský podnikatel s pákistánskými kořeny Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:28 čtvrtek 19. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Cože
      26
    • Tvl
      15
    • Haha
      10
    • Trapas
      8
    • Sladký
      8