Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tragický příběh chlapce z ponorky (†19): Bál se jet, ale táta miliardář na něj tlačil

    Suleman a Shahzad Dawoodovi na palubě ponorky Titan původně vůbec být neměli. Když jeden z nejbohatších Pákistánců místa dostal, jeho devatenáctiletý syn se expedice bál. Otec na něj ale tlačil. | foto: Profimedia.cz

    Téměř celý týden pátralo několik záchranných týmů po ztracené ponorce společnosti OceanGate. Jak se nyní ukazuje, byla to marná snaha, plavidlo podle všeho implodovalo nedlouho poté, co se v neděli vydalo na sestup k vraku Titaniku. Tragická je smrt všech členů posádky, nejvíce ale vybočuje příběh teprve devatenáctiletého Sulemana, syna pákistánského miliardáře. Ten v ponorce původně vůbec být neměl, následně do ní nechtěl, ovšem na naléhání svého otce na palubu nastoupil. K případu se vyjádřil také režisér filmu Titanic a vášnivý potápěč James Cameron.

    Trosky ztracené ponorky Titan společnosti OceanGate se našly necelých 500 metrů od vraku slavné lodi, který na dně Atlantiku leží od roku 1912.

    Není úplně jasné, zda posádka svého cíle dosáhla, nebo k tragédii došlo ještě předtím. Ukazuje se nicméně, že smrt pěti cestujících nastala okamžitě, nikoliv po desítkách hodin útrap a boje s ubývajícím kyslíkem, jak se původně myslelo.

    Ponorka totiž s nejvyšší pravděpodobností implodovala, zřejmě následkem trhliny v plášti. Zvuk imploze dokonce měly zachytit sonary námořnictva, a to nedlouho poté, co se v neděli ponořila do vod Atlantiku.

    „Jediný scénář, který jsem mohl vymyslet a který by to mohl vysvětlit, byla imploze. Byli v 3500 metrech a sestupovali do 3800 metrů. Abyste najednou ztratili kontakt, aby najednou selhala elektronika i sledovací zařízení. To není náhoda. Bylo to v jenom okamžiku, bylo po ponorce,“ nechal se slyšet slavný režisér James Cameron.

    Režisér James Cameron k vraku Titaniku sestoupil třiatřicetkrát.

    Možná vás napadne, že přece jeden film o Titaniku z někoho nedělá experta na podmořskou techniku. Jenže Cameron je také vášnivý potápěč a sám k vraku legendární lodi třiatřicetkrát sestoupil.

    „Cítil jsem to v kostech, bylo mi jasné, že se stalo něco strašného. Imploze bylo to první, co mě napadlo,“ dodal.

    Suleman (†19) byl v ponorce náhodou

    Expedice k vraku Titaniku vycházejí v přepočtu na více než pět milionů korun. Není proto divu, že na palubě byla hned trojice miliardářů, vedle nich také výkonný ředitel společnosti OceanGate. Pátým členem pak byl devatenáctiletý student Suleman Dawood, syn pákistánského obchodníka Shahzada Dawooda, jednoho ze tří zmíněných miliardářů.

    Smutnou skutečností přitom je, že ten na palubě ponorky vůbec být neměl. Jeho a otcovo místo bylo původně zarezervováno pro finančníka z Las Vegas Jaye Blooma.

    Ten se znal s ředitelem OceanGate, podle svých slov mu sdělil svoje pochybnosti o bezpečnostních prvcích ponorek, načež ten ho začal ujišťovat, že ponorka je mnohem bezpečnější než například vrtulník. Jenže když pak byl květnový termín kvůli špatnému počasí přesunut na osudový červen, Bloom kvůli pracovním povinnostem účast zrušil a svoje místa přenechal Shahzadovi, který se rozhodl vzít právě syna Sulemana.

    Devatenáctiletému chlapci se přitom do ponorky nechtělo. Jeho teta Azmed Dawoodová pro americkou stanici NBC News prozradila, že když se Sulemanem hovořila naposledy, byl vyděšený a říkal, že se cesty na dno oceánu bojí. Jenže se prý cítil pod tlakem svého otce, který byl Titanikem fascinován, a navíc mu prý nechtěl zkazit radost na Den otců.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:12 sobota 21. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      28
    • Trapas
      11
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Super
      5
    • Sladký
      4