Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zemřeli v milisekundě! Ani nevěděli, co se děje, říká námořní lékař o zkáze ponorky u Titaniku

    Posádka neměla šanci na přežití. | foto: Expres.cz

    Všech pět členů posádky turistické ponorky, která se v neděli vydala k vraku Titaniku a následně zmizela, je téměř jistě po smrti. Bývalý námořní lékař Dale Molé odhaluje podrobnosti o tragickém osudu posádky. Podle něj zemřeli rychle a bezbolestně. Ani nevěděli, co se stalo.

    Doktor Dale Molé, bývalý ředitel podmořské medicíny a radiace pro námořnictvo Spojených států, prohlásil, že smrt všech pěti členů výletní ponorky byla rychlá a bezbolestná. Podle posledních zpráv se zřejmě v ponorce udělala trhlina a masivní tlak na dně Atlantiku plavidlo i s lidmi uvnitř roztrhal na kusy.

    „Muselo to být tak náhlé, že ani nevěděli, že je nějaký problém nebo co se jim stalo. Je to jako být tady jednu minutu a potom se vypne přepínač. Jednu milisekundu jste naživu a v další jste mrtví,“ vysvětlil námořní lékař.

    V oceánu je totiž hlavním problémem vysoký tlak. Již v hloubce 10 metrů pod vodní hladinou máme hydrostatický tlak 100 kPa. To je hodnota odpovídající 1 atmosféře. V hloubce 4 kilometrů, kde je pohřben Titanic, máme tlak 40 MPa, tedy 400krát větší než tlak atmosferický. Jen pro představu, tlak páry v jaderné elektrárně, který jde do turbíny, je okolo 6,3 MPa (Temelín), tedy šestkrát menší než tlak působící na ponorku v hloubce čtyř kilometrů.

    Molé dále vysvětluje, jak mohlo dojít k tragédii ponorky Titan a co prožívala pětice turistů uvnitř stísněného trupu. Malé plavidlo s posádkou je chráněno tlakovou komorou, utěsněnou kapslí, která udržuje vnitřní tlak výrazně vyšší než vnější tlak, tlakovým systémem s regulací vnitřního tlaku a zásobou dýchacího plynu pro osoby uvnitř.

    „Tlakový trup je prostor, kde se osoby nacházejí. Zdá se, že dosáhli dna, když tlaková nádoba implodovala, a obvykle když se to stane, stane se to najednou. Zdá se, že to byl uhlíkový vláknový válec, který se protrhl a způsobil implozi,“ vysvětluje Molé.

    Způsob, jakým došlo k průniku do tlakové komory, zůstává nejasný. Ale taková imploze by mohla být způsobena únikem, výpadkem napájení nebo malým požárem způsobeným zkratem elektrického obvodu.

    Molé zdůrazňuje, že takové imploze jsou velmi vzácné a neobvyklé. Moderní ponorky jsou navrženy a testovány tak, aby odolaly extrémním tlakům a poskytovaly bezpečnost jejich posádkám. Nicméně v případě katastrofy Titanu 5 se zdá, že došlo k nečekanému selhání tlakového systému.

    Společnost OceanGate Expeditions, která zmizelou turistickou ponorku provozovala, stíhala jedna závada za druhou. Na společnost vyplouvají přímo likvidační informace o zanedbávání veškerých bezpečnostních postupů.

    Jak informuje například server MailOnline, technické nedostatky se společnost čile snažila zametat pod koberec. V roce 2018 dokonce vedení vyhodilo ředitele námořních operací Davida Lochridge proto, že naléhal na přísnější kontroly bezpečnosti či na provedení nezávislé inspekce. Právníci společnosti tehdy uvedli, že Lochridge byl propuštěn kvůli neshodám ohledně projektu.

    Ponorka Titan sloužila k přepravování bohatých turistů k vraku legendárního zaoceánského parníku. Zhruba hodinu a 45 minut po ponoru ztratila v neděli spojení s mateřskou lodí. V oblasti nasazení zhruba 700 kilometrů jižně od kanadského ostrova Newfoundland zahájili poté příslušníci pobřežní stráže z USA a Kanady rozsáhlou pátrací akci na hladině oceánu i v jeho hlubinách. V akci byly lodě, letadla, dálkově ovládané ponorky, potápěcí roboty a další zařízení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:34 sobota 21. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      30
    • Cože
      14
    • Trapas
      11
    • Super
      9
    • Haha
      7
    • Sladký
      7