Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Konec nadějí: Trosky patří ponorce, tlak ji roztrhal na cucky. Posádka byla nejspíše mrtvá hned

    Naděje na záchranu pětičlenné posádky z ponorky Titan společnosti OceanGate dnes definitivně zhasly. Před osmnáctou hodinou našeho času našli záchranáři trosky nedaleko Titaniku, později vyšlo najevo, že skutečně patří ztracenému plavidlu. Společnost, která podmořské expedice podniká a čelí kritice za tristní bezpečnostní podmínky, už smrt posádky potvrdila.

    Záchranné týmy objevily trosky asi 500 metrů od přídi Titaniku. Jak informují britská média, skutečně se jedná o pozůstatky ztracené ponorky společnosti OceanGate.

    Podle dostupných zpráv se zřejmě v ponorce Titan udělala trhlina a masivní tlak na dně Atlantiku plavidlo roztrhal na kusy. Pokud se tak skutečně stalo, pětičlenná posádka, jejímž členem byl třeba i britský miliardář Hamish Harding, zemřela okamžitě.

    Není úplně jasné, zda posádka dopředu věděla, že je s ní zle, nebo zda tragický okamžik nastal nečekaně. Taktéž je otázkou, zdali si pětice splnila svůj sen a podívala se na vrak Titaniku, nebo zemřela ještě předtím, než cíle cesty dosáhla.

    Ponorka s pěti lidmi na palubě se ve čtyři hodiny ráno ponořila do vod Atlantického oceánu, zanedlouho ale ztratila kontakt s pevninou. Od té doby byla pohřešována.

    Jediným vodítkem pro záchranáře byly zvuky, které se pod hladinou pravidelně ozývaly. Nebylo jasné, zda se jednalo o bouchání posádky do stěn ponorky, nebo třeba o padající trosky samotného Titaniku.

    Do míst, kde by se ztracené plavidlo mohlo nacházet, postupně mířily specializované lodě, letadla či další ponorky z celého světa. Po celou dobu se všichni drželi informace, že by kyslík na palubě měl dojít ve čtvrtek ve 13:08 našeho času. Jak se ale zdá, tragédie nastala dávno předtím.

    Jedna závada za druhou

    Na společnost OceanGate, která podmořské výpravy pořádá, mezitím vyplouvají přímo likvidační informace o zanedbávání veškerých bezpečnostních postupů.

    Jak informuje například server MailOnline, technické nedostatky se společnost čile snažila zametat pod koberec. V roce 2018 dokonce vedení vyhodilo ředitele námořních operací Davida Lochridge proto, že naléhal na přísnější kontroly bezpečnosti či na provedení nezávislé inspekce. Právníci společnosti tehdy uvedli, že Lochridge byl propuštěn kvůli neshodám ohledně projektu.

    Ponorka společnosti OceanGate měla technické problémy takřka neustále.

    Bezpečnostní podmínky na ponorkách OceanGate jsou dlouhodobě tristní. Za posledních pět let došlo k nejméně šesti případům, kdy expedici postihly technické potíže. Experti poukazují na to, že ačkoliv zájemci za ponor k Titaniku platí v přepočtu více než pět milionů korun, celý systém je velice primitivní a ponorka je například řízena dálkově.

    Německý list Bild vyzpovídal dobrodruha Arthura Loibla, který se expedice zúčastnil v roce 2021.

    „Tehdy to byla sebevražedná mise! První ponorka nefungovala, musela se vynořit z hloubky asi 1600 metrů. Moje expedice byla pátá na řadě, ale do vody jsme šli asi s pětihodinovým zpožděním kvůli problémům s elektřinou,“ řekl Loibl a následně popsal podmínky uvnitř plavidla.

    Arthur Loibl

    „Potřebujete pevné nervy, nesmíte mít klaustrofobii a musíte být schopni sedět se zkříženýma nohama deset hodin. Tam dole to pro ně musí být peklo. Je tam jen dva a půl metru prostoru, jsou tam čtyři stupně, není tam židle ani záchod,“ vyjmenovává dobrodruh.

    S podobnými svědectvími se roztrhl pytel. Mexický influencer Alan Estrada si sice z ponorky OceanGate pořídil selfie s Titanikem, samotná cesta ale podle něj byla otřesná. Plavidlu prý na dvě hodiny zcela vypadla komunikace s pevninou, také se nečekaně vybila první baterka a na druhé zbývalo jen čtyřicet procent, načež musela být expedice ukončena s předstihem.

    Novinář stanice CBS David Pogue popsal svoje zděšení z toho, jak ponorka vypadala uvnitř, všude prý trčely trubky, ovladač pohybu vypadal jako od PlayStationu.

    „Neexistuje tam žádný záložní plán, žádná úniková cesta. Prostě buď vyplavete na povrch, anebo zemřete,“ řekl Pogue pro stanici BBC.

    David Pogue ukazuje, jak vypadá ovládání ponorky.

    Jiný miliardář si prý cestu zaplatil, ale následně si vše rozmyslel poté, co se začal zajímat o technické vybavení ponorek. Jiný manželský pár se pro změnu se společností soudí, protože si zaplatil jednu z prvních cest před několika lety, ale na palubu ponorky se nikdy nepodíval a společnost nadále vytrvale odmítá peníze vrátit.

    Podobných svědectví je nespočet a zdá se, že ať záchrana ztracené ponorky dopadne jakkoliv, společnost takový skandál neustojí. Nepochybně se o OceanGate začnou zajímat kriminalisté a likvidační budou i soudní procesy s rodinami členů posádky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:16 pátek 20. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      67
    • Super
      14
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Sladký
      7
    • Trapas
      4