Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Piráti v problémech: Bossing, sexuální násilí a pěší turistika! Bartoš odmítl půl milionové odstupné

    Bartošova výzva: Jak se vypořádá se skandály v rámci Pirátů? | foto: Expres.cz

    Pirátský parník zřejmě nabral nový kurz, čímž je šikana a sexuální násilí na palubě. Zdá se, že tato strana, která šla do politiky s heslem „Pusťte nás na ně, nemá daleko k předchozímu případu, který zahrnoval bývalého pirátského poslance Lukáše Koláříka a jeho zapletení do šokující aféry, v níž hráli hlavní roli jeho milenka, manželka a fyzické násilí.

    Nyní je v centru pozornosti ředitel kabinetu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, Matouš Vanča, který byl neúspěšným kandidátem Pirátů a hnutí STAN do současné Sněmovny a podle zpráv Hospodářských novin čelí obviněním z bossingu a sexuálního násilí, který pravděpodobně vyšetřuje i policii.

    Podobnost s předchozím skandálem je zjevná. Jak Matouš Vanča tak i Lukáš Kolářík jsou neúspěšní parlamentní kandidáti a nikým nevolení političtí náměstci a současně jsou obviněni z neetického chování na pracovišti, které zahrnuje i sexuální násilí. Kauza Matouše Vanči navíc zahrnuje obvinění z bossingu a vydírání.

    Co se tedy stalo? Jedna ze zaměstnankyň tvrdí, že byla vystavena psychickému nátlaku pěti zaměstnanců, kteří na ni křičeli, aby odešla z místa. Advokátka obviněné uvedla, že „docházelo k bossingu, kterého se na mé klientce dopustilo pět zaměstnanců, kdy na ni křičeli, ať se vrátí do blázince a odejde z místa.“

    Matouš Vanča však obvinění odmítá a ministr Ivan Bartoš nařídil bezodkladné předání věci policii k prošetření. Bartoš uvedl, že jde o závažnou a citlivou záležitost, ale stále zachovává presumpci neviny. Vanča byl následně poslán na neplacenou dovolenou.

    Ten přiznal, že s dotyčnou udržoval poměr už před jejím příchodem do rezortu, sexuální násilí však odmítl. Šlo prý o komplikovaný vztah a kvůli tomu ani nechtěl, aby šla žena pracovat na ministerstvo jako on. Situaci stejně jako Bartoš popsal na vnitrostranickém fóru. Uvedl, že má písemnou, notářsky ověřenou omluvu inkriminované ženy, že ke znásilnění nedošlo, což Hrdá popřela. Bartoš o dokumentu věděl, ale neviděl ho a nebylo v jeho kompetenci dál pátrat. Vanča dodal, že se chystal z pozice odejít, aby nepošpinil úřad, trval však na nevině. Dotyčná mu podle jeho slov ještě telefonovala, že šlo jen o „léčky a hry“, jak se zbavit tlaku.

    Na základě Bartošových informací byl případ sepsán a předán policii. Ministr odmítl vyplatit dotyčné peníze, považoval to prý za neetické. Nabízel zaměstnankyni zprostředkování odborné pomoci. Ta ho však požádala, aby se do toho nevměšoval a uvedla, že si musí sama ujasnit, co se vlastně stalo.

    Matouš Vanča je pirátem ze Středočeského kraje a zastupitelem v Čestlicích. Je mladý muž ve věku 31 let a na oficiálních stránkách Pirátů je prezentován jako „parlamentář, historik, zastupitel obce, tajemník poslaneckého klubu.“ Vančův profil nám zároveň připomíná svou multioborovost. Historik, religionista, politolog a taky milovník pěší turistiky. Ale britský brexit mu asi příliš nesedí, ale to už je detail. Hlavní je, že se má rád a má vášeň pro systém a tabulky. Možná by mohl tabulky použít na něco užitečnějšího než na organizování bossingu.

    Policie také nadále vyšetřuje i kauzu bývalého náměstka na ministerstvu vnitra Lukáše Koláříka, který se dostal do problémů kvůli svému vztahu se svou asistentkou, která tvrdí, že byla fyzicky napadena na jedné z akcí ministerstva. Je zřejmé, že Piráti mají co dohánět, pokud jde o řešení těchto kontroverzních případů, které vrhají stín na jejich pověst.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:46 neděle 14. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Sladký
      3