Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Petr Pavel v Izraeli na hranici s nebezpečím: Je férové se na to podívat

    Prezident Petr Pavel (62) přiletěl v pondělí odpoledne do izraelského Tel Avivu. Hned první den se stihl setkat s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem (63) a navštívil také místa poškozená hnutím Hamás. Během úterního dne se naopak setkal s rodinami unesených. Po návštěvě Izraele jeho cesta pokračuje do Kataru.

    Petr Pavel (62) oficiálně zahájil svou diplomatickou návštěvu Izraele. V pondělí odpoledne přiletěl do Tel Avivu. Téhož dne se setkal s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem (63) a také s premiérem Benjaminem Netanjahuem (74).

    Pavel uvedl, že vláda České republiky prostřednictvím Světového potravinového programu vyčlenila pět milionů korun na pomoc pro palestinské civilisty. Dalších pět milionů putovalo izraelským zdravotnickým organizacím.

    Připomněl útoky palestinského hnutí Hamás, které nastaly 7. října loňského roku. Zároveň podpořil právo Izraele na sebeobranu.

    Je fér připomenout sobě i světovému obyvatelstvu, kdo byly oběti 7. října a jak to všechno začalo,“ řekl Pavel. „Jsme solidární s vaším právem bojovat s terorismem a hájit své obyvatelstvo,“ pokračoval.

    „My v tomto pokryteckém světě mnoho takové podpory nenacházíme. Vaše návštěva pro nás hodně znamená. Jste náš drahý přítel,“ poděkoval izraelský prezident Herzog.

    Prezident Petr Pavel a izraelský prezident Jicchak Herzog.

    Prezident Pavel poté navštívil i izraelskou základnu v Erezu a stal se tak prvním cizím státníkem, který se odvážil jít až na samou hranici právě probíhající války. „Je na místě se férově podívat na to, co skutečně dělá izraelská armáda, a na roli Hamásu,“ prohlásil prezident.

    Během říjnových útoků bylo uneseno přes 240 lidí z Izraele do pásma Gazy. Prozatím se vrátila necelá polovina. S příbuznými unesených se Pavel během úterního dopoledne setkal. Přislíbil jim pomoc a přímluvu při své následné cestě do Kataru, který zprostředkoval poslední dohodu o propuštění části rukojmích.

    V Kataru jedná emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Následně navštíví i české velvyslanectví v Dauhá.

    Fotogalerie