Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    První novoroční projev Petra Pavla: Zkritizoval vládu, ocenil mladé a pochválil sebe a manželku

    První novoroční projev prezidenta Petra Pavla (62) nebyl na začátečníka vůbec špatný, dovolil si i kritiku na vládu, která jde s ním jinak ruku v ruce. Zmínil vše důležité, co tuto společnost ovlivňuje a mohl to být celkem bezchybný proslov nebýt konce se samochválou. To se na státníka nehodí.

    Prezident Petr Pavel si už je evidentně ve svých vystoupeních daleko jistější a i když stále ještě musí číst projevy a nejde mu proslov odříkat spatra, aspoň už u toho nevypadá, že dostal popsaný papír teprve před dvěma minutami.

    Jeho novoroční projev byl vcelku důstojně odříkaný a z prezidentových úst zazněly apely, které by si mohla společnost vzít k srdci, jako například o svobodě informací a o snaze netrestat všechny kolektivně za tragické činy. Pavel začal totiž střelbou na fakultě a pronesl, že 21. prosinec by neměl definovat celý uplynulý rok, měli bychom analyzovat, co se stalo, všímat si chování lidí kolem sebe, ale hlavně by tato událost neměla zasahovat do chodu věci, kdy někteří požadují omezení zbraní či neustálé hlídky policistů na všech veřejných místech a změny zákonů.

    „Není možné zajistit přítomnost policistů na všech veřejných místech. Stejně tak nebude nikdy dost kontrol a regulací k eliminaci všech nebezpečí,“ uvedl.

    Je samozřejmé, že Petr Pavel a pětikoalice si spolu notují, ale i tak si dovolil vládu kritizovat tím, že se jí nedaří vysvětlovat svoje nepopulární kroky a nedaří se jí mluvit s občany a tím je dostat na svoji stranu, dále se pak vymezil proti vulgarizaci politického projevu a vyzval občany k nadcházejícím volbám do europarlamentu a vyzval k přijetí eura.

    „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl prezident a následně se obrátil k mladým lidem, kdy vyzdvihl zejména jejich obavu o budoucnost a to, že společnost jejich nápady a elán, které mohou měnit veřejný život, potřebuje.

    „Mnozí z vás děláte tyto kroky i přes to, že se setkáváte s nepochopením, a za to si vás vážím,“ ocenil mladé lidi prezident.

    Ke konci si však Petr Pavel neodpustil pochvalu na sebe, kdy dle svých slov převzal do sebe a před lidmi uzavřený úřad, který rezignoval na potřeby občanů, a on to nyní mění. Vypočítal, kolik jmenoval soudců a kolik navštívil krajů a jak zviditelňuje to, co stojí ve stínu, nastoluje přehlížená témata a a připomíná politikům, co bylo zapomenuto. Pochválil i svou manželku Evu za to, jak zvládá, že se před rokem stala první dámou, což tento poměrně vyvážený a věcný projev trochu shodilo. Státník se nikdy chválit nemusí, lidé vědí sami, kde a v čem jsou jeho kvality, navíc jeho ženu na její funkci samozřejmě mnoho lidí připravuje.

    Fotogalerie