Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dusno na magistrátu: Vy nejste chlap, hrajete si na Pannu orleánskou! slízl to primátor

    Primátor Zdeněk Hřib | foto: Profimedia.cz

    Tušil primátor Zdeněk Hřib, že si jeden z jeho náměstků zřídil organizovanou zločineckou skupinu a tuneloval s ní státní firmu, které šéfuje jeho další náměstek? Nebo skutečně nic netušil? A pokud ne, je dostatečně dobrým primátorem? Opozice si právě šéfa Prahy bere na paškál během dnešního jednání zastupitelstva. Debata se místy zvrhává až v osobní útoky.

    Nejen náměstek pro dopravu Adam Scheinherr je dnešním „terčem“ opozičních zastupitelů (psali jsme ZDE). Za cíl si vzali sestřelit samotného primátora Zdeňka Hřiba. Ten si nad největší magistrátní aférou od minulého režimu myje ruce, dokonce je prý pyšný, že se nedotýká žádného piráta. To je podle opozice skandál.

    „Pane primátore, jestli vy si nevšimnete toho, že jedna vaše pravá ruka je patrně součástí drogového gangu a vaše druhá pravá ruka o tom vypovídá na policii, myslím si, že jste nekompetentní výkonu primátora. Měl byste se omluvit a ihned rezignovat,“ pustil se do Hřiba už zastupitel Ondřej Prokop z hnutí ANO.

    Primátor má na dnešní zastupitelstvo také nabito. Od řečnického pultíku pálí do všech opozičních řad.

    „Ti obvinění nejsou pouze lidé spojení třeba s hnutím STAN, ale v osobách pana Šteffela nebo Dovhomilji třeba i s hnutím ANO. Šteffel byl dosazen poté, co jeho jmenování odhlasovali pan zastupitel Nepil a Prokop, to byly dva hlasy ze tří, tzn. bez vašich hlasů by se tam nedostal. Potom jste se z toho snažili nějak vylhat, že jste ho odtamtud odstranili, ale jak se ukázalo ze zápisů dozorčích rad, tak vy jste ho neodvolali, on odstoupil sám. Vyrazil jsem ho až já, on šupky dupky dorazil k vaší paní Dostálové,“ hřímal Hřib a poukázal na to, že Šteffel externě spolupracoval s Ministerstvem pro místní rozvoj.

    Kromě toho Hřib několikrát poukázal také na kauzy minulých vlád magistrátu, především na hnutí ANO nebo ODS. To si opoziční zastupitelé nenechali líbit.

    „Řekněme si, jaká je pozice pana primátora. On říká: Za to může ODS, případně ANO! Na druhou stranu běhá po Praze s výrazem matky, které někdo zneuctil dvacetiletou dceru, a vykřikuje: Ne, já s tím nemám nic společného, já jsem Panna orleánská! Nezlobte se na mě, ale takováto pozice primátora není důstojná Praze. Pan primátor by se k tomu měl postavit čelem. Nikomu se ještě nepodařilo, že jeden náměstek podává trestní oznámení na druhého náměstka a toho pak odvedou v klepetech. Jmenujte mi nějakého primátora, kterému se podařilo to, co vám. Buďte chlap a postavte se k těm problémům čelem,“ pálil do Hřiba Martin Sedeke z ODS.

    Zdeněk Hřib během pondělního zastupitelstva

    Toho podpořil stranický kolega Martin Vodrážka velmi stručnou poznámkou na primátorovou adresu.

    „Za mě spíše faktická, jen bych to shrnul. Pan primátor je primátor, zavřeli mu náměstka a může za to ODS. Vy jste fakt miláček, to jsem ještě neviděl,“ utrousil.

    Těžko lze očekávat, že by se opozici podařilo přimět primátora Hřiba k zodpovědnosti. O poznání více vratká je pozice náměstka pro dopravu Adama Scheinherra.

    Adam Scheinherr a Petr Hlubuček

    Ten od počátku tvrdí, že to byl právě on, kdo policii upozornil na podezřelé praktiky Petra Hlubučka a spol. 

    Záhadou je, že dva roky nekonal a rozkrádání dopravního podniku jako jeho šéf pouze přihlížel. Prý proto, že po něm policie výslovně chtěla, aby o vyšetřování nikoho neinformoval.

    „To mě uvádí do rozpaků, jsem přesvědčen, že policie z vás nemůže sejmout povinnost, která plyne z toho, že jste členem dozorčí rady. Dokonce máte hmotně právní a také trestněprávní odpovědnost. Já situaci vnímám tak, že pan náměstek byl povinen konat kroky, které měly zabránit tomu, aby DP byl poškozován,“ prohlásil dnes Sedeke.

    Kromě toho se na zastupitelstvu řešilo také jméno Martina Sankota, někdejšího náměstka ministryně kultury. Během jednání v Hospodářských novinách vyšel článek o tom, že se ho Redl skrze Hlubučka pokoušel protlačit na místo ekonomického ředitele dopravního podniku. 

    Zastánce měl mít Sankot údajně i u Pirátů. Byl jejich kandidátem na post člena Národní rozvojové banky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 úterý 25. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Haha
      18
    • Tvl
      12
    • Cože
      11
    • Trapas
      9
    • Sladký
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...