Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na zastupitelstvu létají jiskry: Opozice jde po Hřibovi i Scheinherrovi

    Zdeněk Hřib a Adam Scheinherr | foto: Profimedia.cz

    Největší korupční aféra Prahy od revoluce, tak opoziční zastupitelé komentují kauzu kolem tunelování dopravního podniku i dalších státních společností. Právě dnes budou žádat, aby magistrát vyvodil důsledky. Opozice žádá konec primátora Zdeňka Hřiba, který sice dává od věci ruce pryč, ale jedno popřít nemůže: dvěma hlavními aktéry celého dění jsou jeho náměstci. Petr Hlubuček jako hlavní obviněný a Adam Scheinherr, který se označuje za klíčového svědka, jenže ve skutečnosti kolem jeho role panují otazníky.

    Náměstek pro dopravu Scheinherr tvrdí, že právě on byl tím, kdo na podezřelé praktiky kolem dopravního podniku upozornil policii. A že s ní dva roky spolupracoval a součástí této spolupráce byla i skutečnost, že o vyšetřování nebude nikde mluvit.

    Opozice argumentuje tím, že nejvýše postaveným manažerem v dopravním podniku, který s organizovanou skupinou kolem Hlubučka spolupracoval, byl Matej Augustín. Šlo o ekonomického náměstka DP a zároveň člena představenstva. Právě tyto posty získal díky Scheinherrovi.

    Dozorčí rada byla ohledně Augustínova jmenování dlouhodobě rozpolcena na dvě části. Nakonec to byl právě její šéf Scheinherr, kdo se na Augustínovu stranu přiklonil. Stalo se tak na zasedání 18. prosince 2019.

    V té době už bylo známo, že je Matej Augustín hodně kontroverzním kandidátem na klíčový post státního podniku. Měl za sebou neúspěšné manažerské působení ve státní společnosti Cargo, kde způsobil miliardové ztráty. Také měl za sebou angažmá v úřadu bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

    Scheinherr se hájí tím, že jeho obrat a hlas pro Augustína byl způsoben nátlakem koaličního parťáka Petra Hlubučka. A opakuje, že to byl on, kdo jako první podal trestní oznámení.

    Adam Scheinherr a Petr Hlubuček

    Jak ale vyplývá z policejních materiálů, které unikly do médií, policii Adam Scheinherr navštívil nikoliv ve chvíli, kdy pojal podezření, ale poté, co za ním přišel developer Serge Borenstein a sdělil mu, že po něm Matej Augustín požadoval pětimilionový úplatek ve věci revitalizace okolí nádraží v Holešovicích. Scheinherr tak neměl na výběr, pokud by tuto skutečnost policii neřekl, stal by se de facto spoluviníkem.

    Opozice navíc poukazuje na to, že náměstek pro dopravu celé dva roky nekonal, nechal mafii pokračovat v rozkrádání, a tím pádem selhal jako politik. A to i přesto, že jako předseda dozorčí rady měl ze zákona plně dohlížet na činnost představenstva a mohl v zájmu kontroly nahlížet do všech dokladů týkajících se společnosti.

    Nyní už dost vratká pozice Adama Scheinherra je tak jedním z klíčových bodů dnešního jednání zastupitelstva. Podle opozice by ale měl vyvodit důsledky také samotný primátor Zdeněk Hřib.

    „Protože ho na to upozornila Hana Marvanová. Protože jsme věci okolo dopravního podniku chtěli řešit na zastupitelstvu, ale oni nás zakopávali tři metry pod zem. Určitě za to nese odpovědnost i příslušný náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Není možné, aby primátor měl na jedné straně náměstka, který podává trestní oznámení, a na druhé měl náměstka, který je zatčen, a ten primátor dělá, že se ho to netýká... Tak to už samo o sobě je tragické,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz zastupitel Patrik Nacher (ANO).

    „Chci se politicky vyjadřovat k tomu, na co mám nějaký puvoár. Já jsem člen Zastupitelstva hlavního města Prahy. Chci navrhnout odvolání primátora Zdeňka Hřiba. Už to navrhovala ODS. Na tom mimořádném zastupitelstvu bychom to opět chtěli navrhnout,“ dodal.

    Jednání zastupitelstva odstartovalo v 11.30 hodin. A jiskry skutečně létají. Opozice si bere podle očekávání na paškál jak Adama Scheinherra, tak i Zdeňka Hřiba.

    „Kauza pana Hlubučka hýbe veřejným prostorem, musím říct, že to je něco, co tu ještě nebylo. Jeho role je často rozebírána, ale důležitější je role a pozice pana náměstka Scheinherra v této kauze. Minule nám řekl, že na radu policie neučinil kroky, které by mohly odhalit probíhající šetření. To mě uvádí do rozpaků, jsem přesvědčen, že policie z vás nemůže sejmout povinnost, která plyne z toho, že jste členem dozorčí rady. Dokonce máte hmotně právní a také trestněprávní odpovědnost. Já situaci vnímám tak, že pan náměstek byl povinen konat kroky, které měly zabránit tomu, aby DP byl poškozován,“ pálil zastupitel za ODS Martin Sedeke.

    „Pan primátor všude čtrnáct dní opakuje, že Dozimetr se Pirátů netýká, netýká se to magistrátu, magistrátních odborů. To bylo vyvráceno, tak já bych očekával, že pan primátor se omluví, že se spletl, že to možná nevěděl, jak to šlo kolem něj. Ono tak nějak všechno jde kolem něj. Pane primátore, jestli vy si nevšimnete toho, že jedna vaše pravá ruka je patrně součástí drogového gangu a vaše druhá pravá ruka o tom vypovídá na policii, tak si myslím, že jste nekompetentní výkonu primátora. Měl byste se omluvit a ihned rezignovat,“ nenechal nit suchou na Hřibovi Ondřej Prokop z ANO.

    Hřib se ale u řečnického pultíku pouští do protiofenzivy.

    „Ti obvinění nejsou pouze lidé spojení třeba s hnutím STAN, ale v osobách pana Šteffela nebo Dovhomilji jsou to lidé spojení třeba i s hnutím ANO. On byl dosazen poté, co jeho jmenování odhlasovali pan zastupitel Nepil a Prokop, to byly dva hlasy ze tří, tzn. že bez vašich hlasů by se tam nedostal. Potom jste se z toho snažili nějak vylhat, že jste ho odtud odstranili, ale jak se ukázalo ze zápisů dozorčích rad, tak vy jste ho neodvolali, on odstoupil sám. Vyrazil jsem ho já sám, on šupky dupky dorazil k vaší paní Dostálové,“ hřímal Hřib.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:27 úterý 25. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Sladký
      13
    • Haha
      10
    • Cože
      3
    • Trapas
      3
    • Tvl
      3