Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo v Praze: Expres ve feťáckém bunkru na Andělu! Chodí sem i Katka, poblíž si hrají děti

    Byli jsme ve feťáckém bunkru na Andělu, kam si chodí dávat dávky i nejslavnější narkomanka Katka. | foto: Koláž Expresu

    Všude kolem se válí odpadky, výkaly a zbytky roztoku na ředění drog. Na každém kroku na vás číhá použitá injekční stříkačka. Nejvíce znepokojující je ale hlasitý smích a křik dětí předškolního věku, které se šíří z nedalekého hřiště v parku Mrázovka. Redaktoři Expresu prozkoumali místo, jemuž pražští narkomani přezdívají trefně „feťácký kout“. Zjistili jsme, že kvůli odpudivému bunkru, kam si chodí aplikovat dávky i nejslavnější česká narkomanka Kateřina Bradáčová, mají učitelky a vychovatelky strach brát děti na zmíněné hřiště. „Jak jim máme vysvětlit, že si zde nemůžou hrát?“ svěřila se nám zaměstnankyně mateřské školy z Prahy 5.

    Redaktoři Expresu v rámci dlouhodobého seriálu Peklo v Praze pokračují v mapování odstrašujících míst v hlavním městě. Kromě nových lokalit obrážíme také ty, na něž jsme již v minulosti v našich reportážích upozornili. Zajímá nás, zdali město nějakým způsobem bojuje s přemírou narkomanů.

    Na Andělu, který se v posledních letech stal rájem feťáků a dalších podivných existencí, se nachází park Mrázovka, kam si velmi rády chodí hrát děti z přilehlých škol a školek. Bohužel si ale z místa udělali útočiště zdejší narkomani, kteří si zde vytvořili „feťácký kout“, kam si chodí aplikovat drogy.

    Už dříve jsme informovali, že do tohoto „bunkru“ chodí i nejslavnější česká narkomanka Kateřina Bradáčová, jejíž život před lety zdokumentovala Helena Třeštíková.

    „Do toho parku si stejně jako všichni ostatní feťáci ze Smíchova chodí střílet. Chodí tam denně,“ řekla nám Katčina známá, která nechtěla být jmenována.

    Takhle dnes vypadá Kateřina Bradáčová, o které natočila dokument Helena Třeštíková.

    V únoru letošního roku přišla zpráva, která pro obyvatele Prahy 5 působila jako světlo na konci tunelu. Městská část se totiž pustila do revitalizace Mrázovky.

    Cílem bylo hlavně opravit cesty, prosekat houští a zbavit se narkomanů, kteří si z líbezného parku vytvořili svůj domov. Hotovo mělo být do konce léta. Redaktoři Expresu ale zjistili, že třetí bod se zatím ani trochu nedaří splnit a zdá se, že opět zůstane jen u slibů a marných pokusů.

    Jak máme dětem vysvětlit, že si tu nemají hrát?

    Jediné, co se změnilo, je, že „feťácký kout“ je nyní obehnán plotem a původní vstupní brána je zatarasená. Na místě jsme ale spatřili, že feťáci si vytvořili nový vchod. Díru do dřevěného plotu si udělali o několik metrů výše a ještě více se tak přiblížili k dětskému hřišti.

    Feťácký bunkr je oplocený, to ale narkomanům nevadí. Vytvořili si vstup o několik metrů výše.

    „Děti mají tohle hřiště nejraději. Jak jim ale máme vysvětlit, že sem chodit nesmíme?“ svěřila se Expresu učitelka z nedaleké mateřské školy.

    „Dnes jsem je sem výjimečně vzala, ale máme přesně stanovené, kam smějí chodit a kam ne. Injekční stříkačku jsme zatím na hřišti nenašli,“ dodala sympatická slečna.

    Feťácký kout na Andělu je nově oplocený. Narkomani si ale i tak našli cestu.

    Co se injekční stříkaček a zbytků po aplikaci drog týče, těch našli redaktoři Expresu ve „feťáckém koutě“ nespočet.

    Všude jsou stříkačky a obaly od ředidel.

    Použité stříkačky či obaly od nich jsou na každém rohu, všude se také povalují lahvičky s roztokem na ředění drog. Na místě jsou také kusy oblečení, knihy či výkaly. Soudě podle matrace, která se nachází uprostřed „bunkru“, je zřejmé, že zde někdo pravidelně přespává.

    Takhle to vypadá ve feťáckém bunkru.

    Redaktoři Expresu se už dříve dali do řeči s hlídačem na parkovišti, které se nachází hned z druhé strany bunkru. Muž nám potvrdil, že si s narkomany z parku už zažil své.

    „Přespávají tam, občas chodí z druhé strany, vyjdou odsud. Upozorním je, ať tudy nechodí, ale oni mě vůbec neposlouchají,“ vylíčil nám postarší muž, který si s feťáky už neví rady.

    Obaly od stříkaček se povalují i na zemi.

    Zdá se, že s narkomany v Praze 5 si neví rady ani vedení městské části. Selhal nejen výše zmíněný nápad s oplocením feťáckého koutu, ale také koše na injekční stříkačky nejsou zrovna něčím, co by problém vyřešilo.

    Speciální koše na použité stříkačky

    Na vlastní oči jsme se před časem přesvědčili, že košíky hodně zaujaly školáky z nedaleké školy. Na nádobu sahají, fotí si její obsah, a kdyby to šlo, možná by se pokusili „vylovit“ stříkačku ven, a kdoví, co dál by se dělo.

    Další svědectví z „parku hrůzy“ přineseme již brzy. Máte námět na reportáž? Ozvěte se nám na tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:08 neděle 1. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      28
    • Tvl
      18
    • Trapas
      12
    • Super
      8
    • Sladký
      8
    • Haha
      5