Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na Andělu: Reportáž z „feťáckého kouta“, kam si chodí střílet Katka od Třeštíkové

    Redaktoři Expresu prozkoumali „feťácký kout“, kam si chodí aplikovat drogy i...

    Redaktoři Expresu prozkoumali „feťácký kout“, kam si chodí aplikovat drogy i nejznámější narkomanka Katka. | foto: Koláž Expresu

    Původně to měl být hezký park, kam budou chodit odpočívat rodiny s dětmi. Místo toho se ale Mrázovka v Praze 5 stala no-go zónou a útočištěm pro pražské narkomany. Drogově závislí si tu dokonce vybudovali i jakýsi bunkr, který pojmenovali „feťácký kout“. Místo, jemuž se místní vyhýbají obloukem, se redaktoři Expresu vyrazili prozkoumat v rámci seriálu Peklo na Andělu. Všude byly obaly od stříkaček, špinavé oblečení, zbytky jídla či další použité pomůcky pro aplikaci drog. Zaměstnanec parkoviště, které se nachází hned u bunkru, nám popsal své každodenní problémy s feťáky.

    Ještě než jsme odstartovali seriál Peklo na Andělu, informovali jsme vás o temném parku, který děsí obyvatele Prahy 5. Kvůli stromům a keřům není vůbec vidět, co se zde odehrává.

    Park Mrázovka, který se nachází jen pár minut chůze od obchodního Centra Nový Smíchov, se před časem stal útočištěm snad všech pražských feťáků. 

    Není tomu dlouho, co před tímto parkem redaktoři Expresu potkali nejznámější českou narkomanku Kateřinu Bradáčovou, kterou proslavil dokument Heleny Třeštíkové.

    „Do toho parku si stejně jako všichni ostatní feťáci ze Smíchova chodí střílet. Chodí tam denně,“ řekla nám Katčina známá, která nechtěla být jmenována.

    Takhle dnes vypadá Kateřina Bradáčová, o které natočila dokument Helena Třeštíková.

    Park jsme se rozhodli prozkoumat na vlastní pěst. Po vystoupání několika schodů jsme si všimli velké díry v dřevěném plotu, která působila jako brána do míst, kam by normální lidé neměli vstupovat. 

    Vedle této díry stál nápis „feťácký kout“.

    Feťáci mají v Praze 5 svůj vlastní bunkr v tamním parku, kterému říkají „feťácký kout“.

    Redaktoři Expresu objevili feťácký bunkr na pražském Smíchově.

    Už po pár krocích v bunkru jsme se přesvědčili o tom, že výše uvedený nápis tu není náhodou. Všude se povalovaly obaly od injekčních stříkaček a také lahvičky, v nichž původně byla sterilní voda. Tu narkomani používají k ředění drog.

    Na místě jsme našli kromě jiného vyšší desítky pohozených obalů od injekčních stříkaček.

    Takhle to vypadá ve feťáckém bunkru v Praze 5.

    Pod menším svahem se nacházelo útočiště zasypané všemožným harampádím. Nechyběly také špinavé kusy oblečení, krabice od mléka, ale třeba i piksla od proteinu.

    Mezi nepořádkem ležela potrhaná a značně zaneřáděná matrace, kde feťáci přespávají. Údajně se jich zde na nocleh střídá hned několik.

    Takhle to vypadá ve „feťáckém koutě“ v Praze 5.

    Okřiknu je, ale vůbec mě neposlouchají...

    Redaktoři Expresu se dali do řeči také s hlídačem na parkovišti, které se nachází hned z druhé strany bunkru. Muž nám potvrdil, že si s narkomany z parku už zažil své.

    „Přespávají tam, občas chodí z druhé strany, vyjdou odsud. Upozorním je, ať tudy nechodí, ale oni mě vůbec neposlouchají,“ vylíčil nám postarší muž, který si s feťáky už neví rady.

    Takhle to vypadá ve „feťáckém koutě“ v Praze 5.

    Mrázovka není zdaleka jediným parkem v Praze 5, který poslední dobou vzali útokem pražští narkomani. 

    Nedávno se redaktoři Expresu na vlastní kůži přesvědčili, že z kdysi krásné Zahrady Bertramka se stal feťácký plácek, kam už dávno není bezpečné vodit děti.

    Starostka Prahy 5: Magistrát slibuje, ale nic nedělá

    V rámci seriálu Peklo na Andělu jsme se nedávno sešli se starostkou Prahy 5 Renátou Zajíčkovou (ODS). Ta redaktorům Expresu vysvětlila, co je podle ní hlavním problémem šokující situace v okolí Smíchova.

    „Problém je, že dvě ze tří kontaktních center pro závislé v Praze jsou tady u nás, takže se sem sjíždějí narkomani z celého města. Magistrát slibuje pomoc, ale nic moc nedělá,“ řekla nám Zajíčková.

    „Nízkoprahová centra jsou záchytnou sítí pro lidi z ulice. Ti se tam nemusí evidovat ani objednávat, přijdou si například vyměnit stříkačku. Lékař tam předepisuje subutex, což je látka, ze které lze vypreparovat drogu, ale pak má stejný účinek. My jako městská část nemáme vůbec kontrolu nad tím, kolik lidí se k subutexu dostane, protože to podléhá lékařskému tajemství. Apelujeme proto na magistrát, aby vytvořil jednotný systém a aby o tom byl přehled. Zdá se nám totiž, že to předepisování je nadměrné, dojíždí si sem pro to celá Praha, a přestože jde o prášek na perorální použití, oni si z toho dělají drogu do injekční stříkačky. Přitom jde o látku, která je v západních státech zakázaná!“ kroutí hlavou starostka.

    Celý rozhovor se starostkou Renátou Zajíčkovou si přečtěte ZDE

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 17. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      31
    • Haha
      10
    • Sladký
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      6
    • Super
      5