Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Fraška Milionu chvilek: „Rádoby demonstrace“ přilákala pár stovek lidí. Blažka nepustili ke slovu

    Takhle vypadala „demonstrace“ Milionu chvilek za odvolání Pavla Blažka. Bylo to spíše veselé setkání. | foto: MAFRA, Petr Topič

    Kroky kritizované vlády dosud jen monitorovali, teď je ale okolnosti donutily vrátit se do akce. Hnutí Milion chvilek pro demokracii uspořádalo setkání na Klárově, kde jeho zástupci i příznivci požadovali odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka kvůli jeho pětihodinovému dýchánku s Martinem Nejedlým. Jenže zatímco protibabišovskými demonstracemi se chvilkaři několikrát dostali i do zahraničního tisku, tohle byl aktivistický amatérismus!

    Proti Fialovi se jim jít nechce, řekněme si to na rovinu. Veřejnost chvilkaře nejednou v souvislosti s přešlapy současné vlády vybízela do akce, například když vypukla kauza Dozimetr. Ti si ale vždy našli důvod, proč zůstat doma.

    Ze židle je zvedl až „pokec o ničem“, který spolu v hospodě pět hodin vedli ministr spravedlnosti Pavel Blažek a někdejší ekonomický poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý, současnou vládou kritizovaný za vazby na Rusko.

    Svoje příznivce hnutí po dlouhé době sezvalo dnes odpoledne na Klárov, kam si všichni měli přinést deštníky, protože akce nesla motiv „Poslední kapka Pavla Blažka“. Šlo o narážku na výmluvu s bouřkou, která ministra údajně zahnala do hospody, kde byl Nejedlý.

    Problém je, že Milion chvilek se do demonstrace opřel tak nějak napůl, možná spíše na čtvrt. Vlastně to ani žádná demonstrace nebyla, událost nesla Caps Lockem zvýrazněný název „Happening“ a pořadatelé dokonce zdůraznili, že se rozhodně nejedná o protest proti vládě.

    Demonstrace Milionu chvilek

    Událost navíc měla tak slabé promo, že se na Klárově nakonec sešlo všehovšudy pár stovek lidí. A jejich přehlídka s deštníky místy vypadala tak vesele, až by si kolemjdoucí mohli myslet, že si komunita LGBTQ + o týden prodloužila svůj Prague Pride.

    Účastníci setkání si užili spoustu legrace.

    V jeden moment to však na happeningu Milionu chvilek přece jen vřelo. To když na místo dorazil sám Pavel Blažek s cílem svoje setkání s Martinem Nejedlým vysvětlit. Lidé ho zasypali hesly jako „demisi“ a „hanba“ a krátce nato už ministra vyháněli pořadatelé setkání s tím, že není vhodné, aby k někomu mluvil.

    „Na začátek naší dnešní akce, kritizující setrvání ministra spravedlnosti ve vládě, nečekaně dorazil i sám Pavel Blažek, aby nám celou věc vysvětlil. Vysvětlení ale není to, co dlouhodobě požadujeme. Pavel Blažek je ve střetu zájmů, na který jsme upozorňovali už před jeho nástupem do funkce. A on sám i premiér měli dost času na to, aby z toho vyvodili důsledky a Blažek ve vládě okamžitě skončil. Schůzka s Nejedlým, který má vazby na putinovské Rusko, už byla opravdu jen pomyslná poslední kapka. U které nebyl důvod, aby ji pan Blažek na naší akci vysvětloval,“ uvedli krátce nato chvilkaři, jejichž happening byl hotový za půl hodiny.

    Pavla Blažka chvilkaři nepustili ke slovu.

    A to je další ukázka amatérismu. Pavlu Blažkovi patří uznání, že sebral odvahu a šel mezi odpůrce s vědomím, že se dočká pokřikování a pískotu. Pro chvilkaře je to naopak ostuda. Jak se mohu prohlašovat za obránce demokracie, když druhou stranu ani nepustím ke slovu a zamítnu jakýkoliv dialog, přestože právě ten je stavebním kamenem demokracie?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:01 čtvrtek 21. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      19
    • Super
      16
    • Trapas
      7
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Tvl
      4